Flere ringer om hoggormbitt

4 months ago 43


Hoggormen er den eneste giftige ormen som finnes i Norge. Blir du skikkelig bitt, må du komme deg på sykehus. Foto: Terje Pedersen / NTB

Giftinformasjonen har fått flere telefoner enn normalt om folk som er bitt av hoggorm i mai.

onsdag 29. mai kl. 06:16

De siste fem årene har det vært godt under hundre henvendelser i hele mai måned, viser oversikten fra Helsebiblioteket. Hittil i mai har de fått 108 telefoner.

Oversikten gir kun en pekepinn på hvor mange som faktisk blir bitt. Noen lar være å ringe om bitt eller mistanke om bitt, mens noen hendelser kan bli varslet av flere personer.

– Vi ser at ved fint vær øker antallet telefoner til oss om hoggormbitt, sier avdelingsdirektør Mari Tosterud ved Giftinformasjonen hos Folkehelseinstituttet til NTB.

I Norge finnes hoggormen de fleste steder i Sør- og Midt-Norge fra havet og opp til snaufjellet. Er du av typen som liker å løpe barbeint rundt i skogen, er det grunn til å se seg godt om eller finne fram støvlene. Den kamuflasjefargede ormen er ikke alltid lett å få øye på.

– En god del av dem som ringer, har ikke sett hoggormen, men de kontakter oss fordi de finner typiske merker på foten eller andre symptomer som gjør at de mistenker hoggormbitt, sier Tosterud.

Hoggormbitt er ofte to punktformede stikk med 3 til 9 millimeters avstand. Ved såkalt tørre bitt får man gjerne en lett reaksjon rundt bittstedet, og friske voksne kan ofte følge situasjonen hjemme. Ved mer alvorlige symptomer må man ringe 113 og komme seg til sykehus, understreker Giftinformasjonen.

Det viktigste når man blir bitt, er at man skal holde seg mest mulig i ro. Er man langt fra folk, skal man bevege seg rolig til nærmeste vei.

Read Entire Article