Samtidig faller tilliten til den amerikanske dollaren som økonomisk backup, viser undersøkelse.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Flere rike lands sentralbanker oppgir at de tror andelen av deres internasjonale reserverinternasjonale reserverMidler, blant annet i utenlandsk valuta, som en sentralbank holder for å kunne påvirke valutakursen og betale internasjonale gjeldsforpliktelser. I spørsmålet fra World Gold Council er disse avgrenset til utenlandsk valuta og gull. som består av gull, vil øke de neste fem årene.
Det oppgir 57 prosent av landene med såkalt avanserte økonomieravanserte økonomierInndelingen baserer seg på Det internasjonale pengefondets (IMF) inndeling av land i "avanserte økonomier" kontra "fremvoksende utviklingsøkonomier". Hovedkriteriene her er inntektsnivå per innbygger, diversifisering av eksport og grad av integrering i det globale finansielle systemet. i en undersøkelse fra World Gold Council.
Til sammenligning svarte 38 prosent det samme i 2023.
Venter større beholdninger
Siden finanskrisen i 2008 er det sentralbankene i utviklingsøkonomier som har kjøpt mest gull.
Blant disse venter 75 prosent en økt gullandel de neste fem årene, en oppgang fra 68 prosent i 2023.
Totalt venter 69 prosent av bankene en økt gullbeholdning, ifølge undersøkelsen:
Det siste året har gullprisen steget til nye høyder. Gull blir ofte ansett som en trygg investering i usikre tider, men også et vern mot inflasjon. Det skyldes blant annet at gull finnes i en begrenset mengde, mens det kan trykkes opp flere sedler.
Fredag formiddag handles gull for 2.366,2 dollar per unse, ifølge data fra Bloomberg. Det er litt ned fra toppen på mer enn 2.450 dollar i mai, men fortsatt et historisk høyt nivå.
Mener Kina ikke er ferdig
Tross det høye nivået, mener Ole S. Hansen, leder for råvarestrategi i Saxo Bank, at prisene vil fortsette oppover.
I et notat publisert forrige uke skriver han at prisene på edle metaller nå går gjennom en fase der investorer og tradere får tid til å «trekke pusten» mens de venner seg til de økte prisene.
«Kina, som har vært en viktig pådriver for gullrallyet siden 2022, er etter vår mening ikke i nærheten av ferdige med å kjøpe gull, og vi tror pausen hovedsakelig er drevet av at banken ikke har lyst til å betale rekordpriser.», skriver Hansen.
Sterk kinesisk etterspørsel har blitt trukket frem som en forklaring på den stigende gullprisen.
Kina var det landet som økte gullreservene sine mest i 2023. Landets offisielle gullbeholdning la på seg 224,88 tonn i fjor, og var på 2.235,4 tonn ved utgangen av året.
Synkende dollartillit
Hansen mener det fortsatt er rom for at prisene vil fortsette å stige, og begrunner det med blant annet geopolitisk usikkerhet, sterk etterspørsel og mindre tiltro til den amerikanske dollaren.
Fallende tillit til dollaren er også synlig i undersøkelsen fra World Gold Council.
62 prosent av sentralbankene mener andelen dollar i deres internasjonale reserver vil minske de neste fem årene. Til sammenligning mente 55 prosent det samme i 2023, opp fra 42 prosent i 2022.
Også her er andelen større blant sentralbankene i utviklingsøkonomier enn i avanserte økonomier. 64 prosent av førstnevnte gruppe mener dollarandelen av internasjonale reserver vil synke de neste fem årene, mens tallet er 56 prosent for den siste.