Norge mangler lærere og sykepleiere. Samtidig har disse studiene siden 2019 hatt krav om minst 3 i snittkarakter i både norsk og matematikk for å komme inn.
I sommer fikk regjeringen med seg et flertall i Stortinget på å fjerne karakterkravene på sykepleie- og lærerstudiet, grunnet nedgang i søkertallene, og mangel på arbeidskraft.
Endringen gjelder først fra 2025. Men noen av studiestedene fikk tjuvstarte allerede i år, gjennom et ekstra, lokalt opptak uten karakterkrav. Syv utdanningsinstitusjoner fikk fritak for karakterkrav på sykepleien, mens 12 fikk fritak for lærerutdanningen.
Nå er resultatene på hvilken effekt dette har hatt, klare:
- Nesten 5500 startet på sykepleierstudiet i høst. Det er historisk rekord. Rundt 1000 av studentene kom inn gjennom det lokale opptaket uten karakterkrav.
- Nesten 6300 startet på lærer- eller lektorutdanning. Rundt 1400 kom inn gjennom det lokale opptaket. Uten dem, hadde antall nye lærerstudenter vært det laveste på 14 år.
Utsatte studiestart
Margrethe Gjerde Vik (23) er en av førsteårsstudentene som i høst har begynt på sykepleierutdanningen ved Høgskulen på Vestlandet (HVL). Her var det 195 som kom inn etter hovedopptaket gjennom Samordna opptak.
Vik har allerede jobbet som helsefagarbeider på sykehus i fem år. De to siste årene har hun tatt påbygg som privatist, ved siden av fulltidsjobb. Alt for å komme inn på drømmestudiet.
– Jeg synes det er veldig kjekt, så det ga absolutt mersmak.
Hun tok ett fag om gangen per semester, og søkte med karakterene hun fikk som privatist.
Det har gjort henne godt rustet for sykepleierstudiet, tror hun. Hun mener hun vet i større grad hva underviserne snakker om, og har knagger å henge kunnskapen på.
Samtidig erkjenner hun at hun er litt spent på medikamentberegningen.
– Men vi har fortsatt visse ting vi må gjennom, og et godt opplegg for å lære seg alt før vi skal ut i jobb, så jeg føler meg godt ivaretatt. Litt pugging og øving, så skal det nok gå bra, sier hun.
Frykter for pasientsikkerheten
De gamle kravene førte til forsinkelser i studiestarten for de som måtte ta opp fag for å komme inn på studiene – slik som Vik på HVL måtte gjøre. Dette har regjeringen brukt som hovedargument for å fjerne kravene.
Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) mener tallene beviser at ordningen fungerer.
– Dette har vist seg å være en god måte å få inn nye, motiverte sykepleierstudenter på. De som virkelig ønsker å bli sykepleiere og lærere, sier Hoel.
– Det er mangel på arbeidskraft i det norske samfunnet, og alle som er motiverte må få lov til å utdanne seg til det man vil.
Mattis Munchvall Rovik er nestleder og fag- og forskningspolitisk ansvarlig i studenttinget på Vestland. Han er enig med Hoel.
– Vi er veldig glade for at karakterkravene fjernes. Jeg tror at karakterene sier veldig lite om hvor god du blir som lærer eller sykepleier, sier han.
Samtidig er mange kritiske til om det er riktig å lempe på kravene.
Høyre frykter at manglende krav kan gå utover pasientsikkerheten, og mener alle sykepleierstudenter burde levere en feilfri medikamentberegningsprøve for å bestå studiet.
Også Sykepleierforbundet har uttalt seg kritisk til ordningen, som de mener ikke vil føre til flere sykepleiere.
Begge får støtte fra Petrine Hege Eide, som underviser i masteremnet i operasjonssykepleie ved HVL. Hun er også leder for Norges landsforbund for operasjonssykepleiere.
– En slik videreutdanning krever et kvalitativt høyt nivå, og det gjenspeiles i alt vi gjør. Det kreves høy kompetanse for å jobbe innen dette, og et høyt kunnskapsnivå, som bachelorstudiet må legge grunnlaget for. Man bør vite hva man går til.
Eide mener politikerne burde fokusere mindre på lønn og mer på å bedre arbeidsmiljøene og arbeidsmengden ved sykehusene, for å gjøre yrkene mer attraktive:
– Det er altfor mye å gjøre, og mye administrativt arbeid. Mange blander seg inn i hva ansvaret til sykepleierne skal være og ikke. Vi ønsker å få tydeligere ansvars- og arbeidsvilkår, og å gjøre egne faglige vurderinger.
Vil du føle deg trygg med en sykepleier som har 3 eller lavere i mattekarakter?👨⚕️
Sliter fortsatt med å rekruttere lærere
Tross lemping av karakterkrav ved 12 utdanningsinstitusjoner, sliter fortsatt studiestedene med å rekruttere til lærerstudiet.
Det var nettopp lærermangelen som motiverte Erik Lunde, til å søke seg inn ved HVL. I likhet med operasjonssykepleieren, mener han at også lærerne har for mye ansvar.
– Lærere har altfor mye ansvar i klasserommene. Foreldre må følge opp ungene sine bedre.
Lunde trives godt med lærerstudiet så langt. Snart skal han på praksisopphold.
– Jeg kjenner jo mange som kom inn etter at disse karakterkravene ble fjernet. Så det viser tydelig til at man får flere søkere. Og det er bra at man får fylt opp plassene, spesielt når det er en så stor lærermangel i Norge. Vi trenger flere sykepleiere og vi trenger flere lærere.
Publisert 30.10.2024, kl. 12.00