Filmanmeldelse «Alien: Romulus»: Vær redd. Vær sånn passe redd

3 months ago 28


«Alien

Romulus»

Med: Cailee Spaeny, David Jonsson, Archie Renaux, Isabela Merced, Spike Fearn, Aileen Wu

Regi: Fede Álvarez

Premiere på kino onsdag 14. august

Science fiction/skrekkfilm. USA. 15 år. 1 time og 59 minutter.

Markedsføringen har kommet opp med et for meg nytt begrep til den syvende «Alien»-filmen.

Nemlig standalone interquel. Hvilket skal bety noe à la at «Alien: Romulus» utspiller seg mellom to tidligere «Alien»-filmer på tidslinjen («interquel»), men ikke har så mye med plottet i disse å gjøre («standalone»).

Vi lever i kompliserte tider, der selv ellers upretensiøse horrorfilmer er nødt forholde seg til et tonn mytologi og verdensbygging.

Men ikke la deg skremme av hjemmeleksene. «Alien: Romulus» er en ganske god, gammeldags monster B-film i gen Z-tapning. Den kunne ikke vært enklere, egentlig: En gjeng ungdommer, knapt tørre bak ørene, må kjempe mot heslige monstre. Det er, grunnleggende sett, det.

HELLO, BEAUTIFUL: En xenomorf ønsker velkommen i «Alien: Romulus». Foto: 20th Century Studios / Disney

Men tidslinjen, ja. Det som skjer i «Alien: Romulus» er altså ment å utspille seg en gang i løpet av de seks tiårene mellom Ridley Scotts «Alien» (1979), en av tidenes beste sci-fi-horrorfilmer, og James Camerons «Aliens» (1986), en av tidenes beste sci-fi-actionfilmer.

Temperaturmessig henter «Romulus» litt fra begge, men mest fra førstnevnte. Den uruguayanske regissøren Fede Álvarez har et hjerte som banker for den ærverdige B-filmen. Han vil ta «Alien» tilbake til sjangerfilm-røttene.

«Alien: Romulus» har således et sterkt nostalgisk retro-preg. Det gjelder de (for) mange innforståtte hintene til og lånene fra de to første og beste filmene. Det gjelder den gammelmodig utseende teknologien: 1979-utgaven av hvordan vi trodde at fremtiden ville se ut.

«DØ, JÆVLER!»: Cailee Spaeny i «Alien: Romulus». Foto: 20th Century Studios / Disney

Det gjelder hovedpersonen Rains (Cailee Spaeny) 1980-tallsaktige Reebok-joggesko. Og det gjelder den forfriskende moderate omgangen med dataanimasjon:

Monstrene – xenomorfene – ser ut som mekaniske konstruksjoner med bein og armer, snarere enn de digitale skribleriene til en overarbeidet nerd på CGI-avdelingen.

Scenografien – mørke sjakter, lange, trange, ganger og passasjer, verdensrom-skrot – er av typen man tenker det er mulig å berøre med fingrene. (Ikke at man vil, det er jo så mye ekkelt slim overalt).

Gode greier, dette. Som gjør det til å leve med at filmen på andre områder er relativt underveldende.

Utgangspunktet er altså Rain, som lever på en slavekoloni i verdensrommet, driftet av det allmektige konsernet Wayland-Yutani. Hun sitter fast der, sammen med vennen Andy (David Jonsson). Han er en androide, et syntetisk menneske, en kunstig person, som kan rebootes etter forgodtbefinnende.

SMÅ MENNESKER, STORE MONSTRE: Cailee Spaeny og David Jonsson i «Alien: Romulus». Foto: Murray Close / Disney

Livet på planeten er dystopisk, mildt sagt, med eksakt null timer dagslys i året. Rain og vennene hennes ønsker ingen ting mer enn å stikke av til en annen og bedre planet.

De har til alt hell et fungerende romskip i bakgården. Det de trenger, er mer drivstoff. Det har de tenkt å plukke opp på en forlatt og forfallen romstasjon, bestående av to moduler, Romulus og Remus. Du og jeg vet hva som skjuler seg i lasterommet der: Monstre.

Nærmere bestemt de siklende stankelbeinene xenomorfene, i sin tid designet av den sveitsiske skulptøren og maleren H.R. Giger, hvis kroppsvæsker etser som syre. Disse er ikke blitt noe penere med årene, og er stadig filmhistoriens ekleste i sitt slag: Implisitt seksuelle på alle de minst tiltalende måtene.

Dessuten: «facehuggerne». Parasittene, den heslige hybriden av forvokste edderkopper og sjøstjerner som limer seg til fjeset ditt som en ansiktsmaske, og penetrerer deg oralt.

Hvordan i alle dager skal en gjeng grønne kids overleve disse?

NÆRKONTAKT AV GRUSOM GRAD: Cailee Spaeny i «Alien: Romulus». Foto: 20th Century Studios / Disney

Til å være en film der plottet er så tynt, og karakterene har så lite kjøtt på beina, bruker «Alien: Romulus» tid på å komme i gang. Men når den gjør, er den spennende. Så tenker jeg nok at den siste akten – «du trodde det var over, men nei!»-delen – kommer til å bli omdiskutert.

Jeg vil også tro at drevne «Alien»-tilhengere vil savne den formidable Sigourney Weaver enda litt mer enn vanlig. Cailee Spaeny ser for ung ut til å kjøre bil, liksom – langt mindre kjøre romskip og sparke utenomjording-rumpe. Hun er mer en «final girl» i en skrekkfilm enn en moden og omsorgsfull helteskikkelse à la Ripley.

Men hun gjør ikke noe galt, og «Alien: Romulus» har en håndfull minneverdig ekle øyeblikk. Det er ingen stor «Alien»-film. Men det er en brukbar, litt billig monsterfilm.

Les også

Read Entire Article