– Det er en dramatisk sykdom, sier Sara Viksmoen Watle, overlege ved FHI til VG.
Vanligvis blir én til fem 16–19 åringer syke i løpet av ett helt år. I år har fire ungdommer blitt syke av smittsom hjernehinnebetennelse bare i mai.
– Smittsom hjernehinnebetennelse er veldig sjelden, men fryktelig alvorlig. En av ti dør av sykdommen og opptil en tredel får senskader, sier Watle.
Man kan få nedsatt syn og hørsel, konsentrasjonsvansker, og noen må amputere deler av arm eller ben, eller får store arr i huden fordi vevet dør.
10. mai døde en gutt på Råkollen skole i Fredrikstad etter smittsom hjernehinnebetennelse.
Sykdommen kunne vært unngått – ungdom kunne sluppet å engste seg, mener FHI.
– Vaksinasjon kan forhindre smittsom hjernehinnebetennelse. Derfor er det så viktig at alle får muligheten til å vaksinere seg, sier Watle.
Geografiske skiller
I dag er det ulik praksis mellom kommuner både hvordan de organiserer vaksinering av ungdom og hvor mye de tar for vaksinen.
– FHI mener at ACWY-vaksinen burde være et gratis tilbud til alle unge og har foreslått at vaksinen skal tas inn i barnevaksinasjonsprogrammet.
Det har ikke skjedd.
– I dag er det store geografiske forskjeller mellom de som er beskyttet mot smittsom hjernehinnebetennelse og de som ikke er det, sier overlegen.
Ole Henrik Krat Bjørkholt (Ap) - som nylig fratrådte som statssekretær i Helsedepartementet - har tidligere bekreftet at regjeringen ikke har bestemt seg for om de vil prioritere vaksinen.
– Hvorvidt regjeringen kommer til å gå inn for å innføre ACWY-vaksinen mot smittsom hjernehinnebetennelse i barnevaksinasjonsprogrammet er et budsjettspørsmål, og noe vi må komme tilbake til, skriver Bjørkholt.
Hjernehinnebetennelse
Meningitt er en betennelse i hjernehinnene som omgir hjernen og ryggmargen,og er som oftest forårsaket av en infeksjon med virus eller bakterier. Betennelsen gir typisk hodepine, feber, kvalme, svimmelhet, lysømfintlighet og nakkestivhet.
Hvis man skal være godt beskyttet mot alle meningokokkbakteriene, bør man ta to vaksiner: ACWY-vaksine og B-vaksinen.
Til sammen beskytter disse mot de fleste bakterier som kan gi smittsom hjernehinnebetennelse. Utenfor Norden er sykdom med B-bakterien den mest vanlige årsaken til hjernehinnebetennelse.
– Unge som reiser til Syden på ferie, oppfordres til å ta B-vaksinen i tillegg, sier Watle.
Det må gå minst fire uker mellom hver dose av B-vaksinen.
Men allerede etter en dose vil ungdom få effekt. Det er viktig at de tar begge dosene for best mulig beskyttelse, sier FHI-overlegen.
Dyr beskyttelse
ACWY-vaksine koster 400 kroner, i tillegg tar noen et administrasjonstillegg. B-vaksinen koster 1000 kroner per dose og man må ha to doser.
– Det er mye penger for mange, sier Watle.
En studie FHI har gjort på videregående elever viser at kostnader har mye å si for de unges motivasjon for å vaksinere seg.
– I tillegg så vi at de unge har høy tillit til barnevaksinasjonsprogrammet. Men når vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse ikke er en del av programmet, er det fare for at de ikke tar sykdommen på like stort alvor, sier Watle.
Men det er det altså all grunn til.
Farlig russetid?
FHI kan ikke si noe om enkelttilfeller og sier at ikke alle tilfellene kan kobles opp til russefeiring.
Men tenåringer mellom 16–19 år er utvilsomt mest utsatt.
– De deler flasker, henger tettere sammen, deler sigaretter og kanskje kliner de med flere, sier overlegen.
Derfor utveksler de lettere bakterien enn eldre mennesker.
– I tillegg kan lite søvn og mye alkohol midlertidig svekke immunforsvaret, og røyking eller hoiing og skriking kan raspe opp slimhinnene i halsen som gjør at bakterien lettere fester seg og kan gi infeksjon.
Hun understreker at det er vanlig for ungdom i 16–19 års alderen å ha bakterien i halsen, men at de fleste ikke blir syke.
Se etter symptomer
Tidlig tegn ved smittsom hjernehinnebetennelse er dårlig allmenntilstand, og sykdommen kan ligne på influensa eller fyllesyke.
Symptomer kan komme i form av feber, frysninger, hodepine, muskelverk, lysskyhet, kvalme, oppkast eller diaré. Ved blodforgiftning kan det etter hvert oppstå ørsmå røde eller lilla prikker i huden. Disse har som kjennetegn at de ikke forsvinner når du trykker et gjennomsiktig glass mot dem. Nakkestivhet og nedsatt bevissthet er tegn som kan komme i forløpet av en hjernehinnebetennelse.
Kilde: FHI
Russefeiringen er over, nå reiser snart store gjenger med norsk ungdom til Syden for å feste. Flere ungdom VG har snakket med, sier de vil vaksinere seg, men at det er lang ventetid hos fastlegen.
Apotekene står klare. Men du får ikke vaksinen uten resept.
– Vi setter begge vaksinene hos oss. Det er bare å komme innom enten på drop-in eller bestille time, men du må ha resept, sier kommunikasjonssjef Mai-Bente Paulsen hos Apotek 1.
Hun sier det er et paradoks at ungdom må vente på time hos fastlegen når de kunne satt vaksinen.
– Helsevesenet er overbelastet og vi kunne hjulpet fastlegene med vaksinekøen og samtidig vært med å trygge ungdommen som nå engster seg for å bli smittet.
Venter du på å få vaksinert deg – tips oss!
Økt etterspørsel
Den private legeklinikken Dr. Dropin hadde i april og mai tilbud om gratis resept for begge de to typene vaksiner.
– Det er på tide at norske myndigheter tar ansvar og dekker utgiftene til denne vaksinen til de som ønsker å ta den. Noen kommuner har tilbud, andre ikke. Det treffer veldig ulikt, skriver Daniel Sørli, medisinsk ansvarlig og gründer i Dr. Dropin, til VG.
Han forteller at de opplevde en stor økning i etterspørselen av vaksine etter det tragiske dødsfallet til en ung mann i fjor.
Ved Aleris, Norges største private helseforetak, har man merket en generell økning i henvendelser om smittsom hjernehinnebetennelse det siste året, opplyser kommunikasjonsdirektør Gro Bogen Nilsen.