FHI-overlege om klamydiatester: – Gir falsk trygghet

2 weeks ago 6


Kortversjonen

  • Antall tenåringer med kjønnssykdommer øker.
  • Flere kjøper hurtigtester på nett eller i butikk, men leger advarer mot disse.
  • FHI mener hurtigtester er upålitelige og kan gi falsk trygghet.
  • Økt testing anbefales, men sikre metoder må brukes.

– Det finnes en rekke useriøse aktører som selger hurtigtester for kjønnssykdommer på nett. Disse er ikke godkjente og sikre i bruk, sier Anne Olaug Olsen, overlege ved Seksjon for luft, blod og seksuell smitte ved Folkehelseinstituttet (FHI).

Klamydia er den mest utbredte kjønnssykdommen i Norge, med 28 000 smittede årlig. Spredningen av gonoré har også økt kraftig de siste par årene.

Klamydia og gonoré gir ofte ikke symptomer – mange er derfor smittet uten å vite det, noe som igjen øker risikoen for å smitte andre. Det er derfor viktig å teste seg raskt hvis du har hatt ubeskyttet sex med en ny partner, sier Olsen.

I det siste har det dukket opp flere aktører som selger såkalte hurtigtester hvor du kan få umiddelbart svar på om du er smittet eller ikke. Butikkjeden Normal er en av dem.

Å kjøpe slike hurtigtester er ikke lurt, ifølge overlegen.

Bilde av Hurtigtest fra NormalHurtigtest fra Normal

– Klamydiatesten for kvinner har vi hatt i ca. ett år. Hensikten med dette produktet er å hjelpe våre kunder med ett hurtig svar ved en eventuell mistanke. Dette skal uansett ikke erstatte ett legebesøk. Vi vil understreke at vi alltid anbefaler å oppsøke lege om man har symptomer og selvfølgelig om testen viser positivt, skriver Thomas Harsvik, daglig leder ved Normal Norge i en e-post til VG.

Økning i seksuell smitte

I 2022 ropte helsemyndighetene varsku:

Det var en kraftig økning i seksuell smitte – særlig blant unge kvinner.

Aldri før hadde flere 20 til 24 åringer blitt smittet av klamydia. De så smitte-økningen i sammenheng med gjenåpningen etter pandemien. Andre europeiske land meldte om det samme. Også økningen av gonoré blant unge bekymrer.

Blant kvinner har det vært en tidobling i meldte tilfeller gonoré sammenlignet med for ti år siden, mens økningen av klamydia i aldersgruppen 15–19 år fortsatte i fjor.

De siste tallene tyder på at smitten har flatet noe ut i aldersgruppen 20- 24 år, men fortsatt er tallene høyere enn før pandemien, sier Olsen.

 FHIIfølge smittevernloven har man rett til gratis undersøkelse og behandling når det mistenkes seksuelt overførbar sykdom, understreker Anne Olaug Olsen, overlege ved Seksjon for luft, blod og seksuell smitte ved Folkehelseinstituttet (FHI). Foto: FHI

Stadig flere tester seg

I fjor testet 368 947 for klamydia mot 342 953 året før. Det er helsemyndighetene glade for. Men alle hjemmetestene er ikke å anbefale, mener hun.

Det handler om kvaliteten på selve testen, analyser av testen og rutiner og oppfølgingen etter en positiv test.

Enten man oppsøker fastlege, skole-/studenthelsetjenesten, eller offentlige tilbud for seksuell rådgivning, er metoden den samme:

Kvinner får tildelt et «kit «med pinne og pensel og tar selv en prøve i skjeden, mens menn kan sende inn urinprøve. Prøven sendes så til laboratoriet for analyse, og videre til lege for eventuell oppfølging, behandling og smittesporing. Alt er gratis.

Kjønnssykdommer

Gonoré

Gonoré smitter gjennom seksuell kontakt via slimhinner i kjønnsorganene, hals eller endetarm.

Smitterisikoen ved et ubeskyttet vaginalt samleie med smittet partner er 50–70 prosent for kvinner og 20–30 prosent for menn.

Gonoré kan, dersom ubehandlet, være smitteførende i flere måneder. 

Omtrent halvparten av alle kvinner som får gonoré, har ingen symptomer. Menn får derimot vanligvis symptomer. Typiske symptomer er endret utflod og mellomblødninger hos kvinner og svie og utflod i urinrøret hos menn.

Kvinner kan ha smerter i nedre mageregion, og menn kan få ømme testikler.

Tid fra smitte til symptomer er vanligvis 2–7 dager.

Dersom gonoré sprer seg inn i blodbanen, kan dette forårsake smerter i ledd, utslett og feber. Ubehandlet gonoré kan hos kvinner medføre betennelse i eggstokker, livmor eller egglederne, og dermed økt risiko for infertilitet, kroniske magesmerter og svangerskap utenfor livmoren.

Hos menn kan ubehandlet gonoré forårsake betennelse i bitestiklene eller prostata.

Nyfødte kan få øyeinfeksjon hvis de blir smittet under fødselen. Dette kan føre til blindhet hvis infeksjonen ikke behandles med antibiotika.

Kilde: FHI

Klamydia

Studier viser at cirka én av 20 under 25 år til enhver tid har klamydia.

Smitter ved seksuell kontakt via slimhinner i kjønnsorganer eller endetarmen.
Bakterien kan også overføres gjennom munnsex, men slik smitte spiller trolig liten rolle i smittespredningen.

Tiden fra smitte til symptomer (inkubasjonstid) er 5–14 dager, men de fleste har ikke symptomer.

Kvinner kan få symptomer i form av utflod fra skjeden og mellomblødninger.

Menn kan få utflod fra urinrøret, hyppig vannlating og betennelse i bitestikkelen.

Hvis infeksjonen ikke behandles, vil den hos noen få kunne spre seg til egglederne og gi en bekkeninfeksjon, noe som senere kan føre til økt risiko for graviditet utenfor livmoren og nedsatt fruktbarhet hos kvinner. 

Flere nettbaserte helsetjenester tilbyr det samme. Man kan også få tilsendt testen i posten, før den returneres og sendes til laboratorium for analyse og videre oppfølging og behandling hos lege.

– Ikke til å stole på

Men det er ikke disse testene som bekymrer.

– Det er hurtigtestene vi er kritiske til, tester som gir svar etter noen minutter, sier Olsen, og forklarer:

– Hurtigtester for klamydia er ikke til å stole på fordi de kan gi falskt negativt svar. Det gir falsk trygghet og er bortkastede penger.

Les svaret fra enda en aktør som selger hurtigtester for kjønnssykdommer i bunn av saken.

 Miljø Diagnostics ASKombitest til hjemmebruk. Få svar på noen minutter, skriver billigetesterpro.no på sin hjemmeside. Foto: Miljø Diagnostics AS

Overlege Åse Haugstvedt ved Olafiaklinikken, som rådgir, tester og behandler seksuelt overførbare infeksjoner, er også kritisk.

– Får man et positivt svar på en hurtigtest, må man uansett til lege for ny test og behandling. Dersom personen har plager bør denne heller oppsøke lege raskt for å forhindre komplikasjoner eller avdekke en alvorlig sykdom, som en bekkeninfeksjon, sier Haugstvedt.

Bilde av Overlege ved OlafiaklinikkenOverlege ved Olafiaklinikken

Åse Haugstvedt (foto: Jan Egil Sandstad)

Hun legger til:

– Men det må også sies at i enkelte tilfeller kan det være bra å ha slike tester tilgjengelige, for eksempel dersom personen uansett ikke hadde oppsøkt helsevesenet.

Olsen i FHI er også bekymret for manglende rutiner rundt oppfølging og smittesporing.

I dag oppdages kun ti prosent av tilfellene ved smitteoppsporing.

– Det viser at dette arbeidet bør intensiveres, helsetjenesten må ta en mer aktiv rolle i å formidle og kalle inn, og ikke bare basere seg på at de smittede selv informerer, sier overlegen.

I Europa er man nå bekymret for antibiotikaresistens – særlig i forhold til gonerebakterien som det er sett økende eksempler på, ifølge FHI.

Overlege Olsen sier det beste er å unngå å bli smittet.

– Og da er det bare kondom som kan beskytte.

Vil ha diskresjon

Dr. Dropin som har klinikker over hele landet, er en stor aktør innen selvtesting av kjønnssykdommer. Hver dag sender de ut hjemmetester i posten, eller får besøk på sine klinikker fra folk som ønsker å teste seg.

Bilde av Lege og medisinsk ansvarlig ved Dr. Dropin.Lege og medisinsk ansvarlig ved Dr. Dropin.

Anne Marte Ladim (Foto: Dr. Dropin)

– Mange kommer nok til oss i diskresjon fordi de ikke ønsker å bli sett i venterommet på Olafiaklinikken hvor mange er der av samme grunn. Teste seg for en kjønnssykdom, sier lege og medisinsk ansvarlig Anne Marte Ladim hos Dr. Dropin.

Nettbutikken Billigetsterpro.no har solgt hurtigtester til norske kunder i et par år.

– Vi merker økt etterspørsel i takt med økt smitte i samfunnet, sier daglig leder Noor Asma.

Hun tror folk kjøper slike tester fordi de vegrer seg for å oppsøke lege.

Bilde av Daglig leder i nettbutikken Billigetsterpro.noDaglig leder i nettbutikken Billigetsterpro.no

Noor Asma (Foto: Miljø Diagnostics AS.)

– Kjønnssykdommer er fortsatt tabu og mange vil nok unngå å gå til lege dersom de ikke må. Dersom de får en negativ test.

– Leger sier testene kan gi falsk trygghet?

– Våre tester er veldig nøyaktige, vi kjøper tester fra samme leverandør som selger tester til laboratorier rundt om i verden.

Hun legger til:

– Hvis folk kontakter oss, opplyser vi om at de må oppsøke primærhelsetjenesten for videre oppfølging dersom de får en positiv test eller mistenker smitte.

Se videoen om Gonoré under. Disse symptomene bør du være obs på:

Read Entire Article