Ferd fyller 175 år: – Sannsynligheten for at du er den beste lederen er veldig nær null

5 months ago 68


Milliardær Johan H Andresen om familieselskapet, hva arvinger må innse og en dag med både begravelse og bryllup.

Denne uken kunne Ferd-grunnlegger Johan H Andresen ta imot gjestene under selskapets 175-årsmarkering Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Hvordan var det å gifte bort sin datter og begrave sin hund på samme dag?

Spørsmålet kommer fra samfunnsredaktør i E24 Torbjørn Røe Isaksen i ukens episode av podkasten Stopp verden.

– Det var ganske tøft faktisk, svarer Andresen.

– Hva var tøffest av de to?

– Det var jo mye tøffere å begrave Lucky, naturligvis. Men livet var jo fylt av kontraster, svarer Andresen.

Andresen gjester podkasten i forbindelsen med 175-årsjubileet til selskapet hans, Ferd. Andresen snakker om Ferds historie, hvorfor han har opprettet en stiftelse og hva han synes om norsk politikk.

Samtalen sneier også innom Andresens modellkarriere i yngre dager

 Andresen har stilt opp i avisen med hunden Lucky flere ganger. Her i en reportasje fra 2015. Foto: Jan Tomas Espedal / Aftenposten
Johan H Andresens datter, Katharina Andresen (29) giftet seg med Fredric Kvasnes (34) i luksuriøse omgivelser i Italia i starten av juni. Pressen fikk ikke fotografere under bryllupet. Foto: Vidar Ruud / NTB

«Tvunget» til å selge tobakksfabrikken

«Selvsagt er jeg rik», skrev Andresen i en spalte i E24 i 2022. Påstanden medfører riktighet.

Andresen er Norges femte rikeste person ifølge kapitals liste over norske milliardærer. Han hadde en formue på 45,2 milliarder ifølge listen.

62-åringen fra Bygdøy er femte generasjon Andresen som forvalter formuen som er bygd opp gjennom Tiedemanns Tobaksfabrik.

 Far og sønn Johan H. Andresen, i 1998. Foto: Helge Mikalsen / VG

Tobakksfabrikken ble kjøpt opp av tippoldefaren med samme navn, Johan Andresen i 1849.

I 1998 ble de «tvunget» til å selge tobakksfabrikken på grunn av ordningen med lisenser for produksjonen, forteller Andresen i podkasten.

Det var også året den aktuelle Johan H Andresen tok over. De var ikke helt ute av tobakk før et par år senere.

– Sånn ble det bare

Andresen sier han veldig tidlig skjønte at han skulle overta selskapet.

– Dette handler jo om utallige juletrefester, servering for forretningsbesøkene og en lang rekke møter og opplevelser i firmaets regi. I og med at jeg er fem år eldre enn mitt neste søsken, Eva, så ble det jo på en måte bare sånn.

– Og når du blir kalt junior og folk spør når jeg skal overta, når jeg skal komme på sommerjobb så blir dette bare bygget opp som en virkelighet. Og den gang gjorde man som foreldrene forventet. Sånn ble det bare.

Likevel innrømmer han at han ikke anså seg selv som kvalifisert da han tok over.

– Det tror jeg enhver arving bare må innse. Sannsynligheten for at du er den beste lederen er veldig nær null. Men at du, i hvert fall for en periode, kan være den med best forutsetninger for å være eier, kan være til stede. Det håper jeg har vært til stede i mitt tilfelle, sier han.

«Reise uten ende»

Faren hadde prøvd å drive forretninger utenfor tobakksindustrien. Det var lite som var spesielt lønnsomt, vellykket eller sto på egne ben, sier Andresen i podkasten.

Selskapet gjennomgikk omorganisering og navneskifte til Ferd i 2001.

Fra scenen under 175 årsmarkeringen kunne Johan H Andresen fortelle at mange utlendinger, spesielt engelskspråklige, lurer på hva «Ferd» egentlig betyr. Flere tror det er en sammensetning av forbokstaver, sa han.

Ifølge dem selv betyr Ferd «en reise uten ende». I dag er det helt andre ting enn tobakk som gjelder.

 Det var mange celebre gjester på 175-årsmarkeringen til Ferd på Vika Kino i Oslo. Til venstre er Christian Ringnes. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

– Vanskelig å sitte som en overdommer

Selskapet har en bred portefølje. I 2009 etablerte Andresen et nytt satsingsområde i Ferd som han kalte «Ferd Sosiale Entreprenører», der det investeres i prosjekter som skal «bidra til et mer inkluderende samfunn».

Når man googler «sosiale entreprenører», kommer Ferd sin side opp før Wikipedia, sier Andresen. Han mener også han er den første i Norge som begynte å bruke begrepet.

Han definerer det slik:

– En sosial entreprenør er en entreprenør som har en ny løsning på et ganske kronisk eller stort sosialt problem, og så bruker de forretningsmessige metoder for å forsøke å spre og skalere den løsningen.

 I podkasten «Stopp verden» snakker Andresen om hvorvidt han har vurdert å flytte til Sveits. Til høyre i bildet er Stein Erik Hagen. Han har heller ikke flyttet til Sveits, men han har flyttet store verdier til sin datter som bor i Sveits. Bildet er for øvrig tatt på en fest i Sveits. I midten av bildet er den eldste Andresen-datteren, Katharina Andresen. Foto: Bjørn Haugan / VG

– Vanskelig å sitte som en overdommer

Andresen sier det offentlige ikke er like flinke til å satse på sosiale entreprenører.

Det offentlige har en del å hente når det kommer til å kjøpe innovative tjenester «for å si det forsiktig», sier han. Likevel registrerer har at det blir mer populært.

– Jeg får en sånn retrievermelding hver morgen for «sosialt entreprenørskap». Det dukker opp i bystyrer og kommunestyrer når de skal behandle sine budsjetter, og det gjorde det ikke før, sier Andresen.

Han blir spurt om hva han tenker om dem som heller bruker pengene på seg selv.

– Så jeg synes det er vanskelig å sitte som en overdommer, og si at her gjøres det for lite. Men samtidig kan jeg si at dere har et stort uutnyttet potensial.

Dette bildet er fra 1997. Det er også blant de eldste bildet av Andresen i NTB sin bildebase – riktignok noen år etter at han prøvde lykken som modell. Foto: Bjørn Thunes / NTB

Utvekslet ikke modelltips

Andresen har tatt utdannelse i USA og i Nederland, har jobbet i USA og vært i Forsvaret.

I tillegg brukte han et par måneder på noe som tabloide journalister ofte trekker frem i portrettintervjuer: Modellkarrieren.

– Jeg er ikke sikker på at det var det mest selvutviklende jeg gjorde, sier han, før han legger til at han i alle fall ga det et ærlig forsøk.

Nylig ble det kjent at Gustav Magnar Witzøe, som er Norges rikeste og arving til oppdrettsgiganten Salmar, fikk besøk av familien Andresen på Nordmøre.

 «Witzøe den yngre» ga full gass på den røde løperen i USA tidligere i høst. Foto: Evan Agostini / AP / NTB

Noen måneder tidligere poserte laksearvingen i en lakserosa keiserdrakt på den røde løperen i New York.

– Har du utvekslet noen modelltips med «Witzøe den yngre», spør Røe Isaksen.

– Nei, jeg tror han har på en måte lagt listen litt høyere der enn det jeg gjorde. Jeg var en mer sånn hjemlig amatørmodell. Vi snakket om andre ting enn modellkarriere. Han har nok litt andre kvaliteter der enn det jeg hadde, ler Andresen i podkasten.

– Den beste løsningen

I neste omgang skal styringen av Ferd ut av familien. På en måte, i hvert fall.

I desember i fjor annonserte han at «Ferd-stiftelsen» skal etableres. Stiftelsen skal ta over styringen av Ferd når Andresen gir seg.

Stiftelsen er ikke etablert, men skal etableres enten ved at han dør, at fremtidsfullmakten fremtidsfullmakten Hvis du oppretter fremtidsfullmakt, kan du bestemme at noen du stoler på, skal ta vare på dine interesser den dagen du ikke klarer det selv på grunn av sykdom eller lignendetrer i kraft, eller fordi han bestemmer det mens han er i stand til det.

Stiftelsen skal være en kommersiell stiftelse med et formål om å eie de kontrollerende aksjene i Ferd og passe på at Ferd viderefører sitt samfunnsansvar.

De kontrollerende aksjene, også kalt A-aksjene som «stemmemessig kontrollerer Ferd» eies i dag av Andresen selv. B-aksjene eies av døtrene.

 Andresens døtre, Katharina og Alexandra Gamlemshaug Andresen, var også til stede på 175-årsmarkeringen denne uken. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Stiftelsen skal bestå av fem medlemmer. To av plassene skal døtrene disponere gjennom eierskapet av sine B-aksjer. I tillegg skal den bestå av tre eksterne, inkludert Kristin Skogen Lund som leder.

Stiftelsen skal velge ut fem av syv styremedlemmer i morselskapet Ferd Holding. De resterende to plassene i holding-selskapets styre disponeres av døtrene – nok en gang gjennom B-aksjene.

– For oss er stiftelse den beste løsningen hvis det skulle skje noe med pappa, sa den eldste datteren Katharina Andresen til E24 under den høytidelige feiringen av 175-årsjubileet til Ferd.

Read Entire Article