I USA skal sentralbanksjef Jerome Powell igjen i ilden, mens Norges Bank skal få to viktige svar på hvordan utviklingen er her hjemme.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Rente og prisvekst preger de kommende dagene i økonomiverden. Seniorstrateg Dane Cekov i Nordea Markets er klar på at onsdagens rentemøte i USA blir det viktigste som skjer til uken.
Det er ikke ventet noe rentekutt nå, men sentralbanken Federal Reserve (Fed) kommer med ferske prognoser for økonomien og for renten fremover. Sist gang i mars beholdt Fed-medlemmene sitt syn om at det ville bli tre rentekutt i år.
– Nå vet vi at mange medlemmer mener det vil ta lengre tid, med tanke på inflasjonstallene som har kommet. Mediananslaget vil trolig vise at det ikke blir mer enn to rentekutt. Mange vil nok også si at det bare blir ett kutt, sier Cekov.
Les på E24+
Grøsseren vi ennå ikke orker å følge
Det er omtrent på linje med renteforventningene i markedet. Der prises det inn drøyt 50 prosent sjanse for et første amerikansk rentekutt i september, og en viss sjanse for to kutt før nyttår.
Mangel på fremgang ned mot inflasjonsmålet på to prosent, og behovet for å bli tryggere på at prisveksten er på vei ned, har vært sentrale budskap fra sentralbanksjef Jerome Powell i det siste.
– Det blir nok vanskelig for Powell å si veldig mye nytt, mener seniorstrategen.
– Er ved en korsvei
Prisveksten i USA har mer eller mindre sluttet å roe seg siden i fjor høst, og blitt liggende på over tre prosent. Tidligere samme dag som rentebeslutningen kommer det ferske inflasjonstall for mai. De er ventet å vise en inflasjon som ligger stabilt på 3,4 prosent og en kjerneinflasjon som kun faller svakt til 3,5 prosent på årsbasis.
– Mange sentralbanker er ved en korsvei, mener Cekov.
Han trekker frem at man på den ene siden har flere sentralbanker som har kuttet renten, blant annet i eurosonen, Sverige, Sveits og Canada.
– Så har du Fed og Norges Bank som skiller seg litt ut. Inflasjonen har ikke kommet nok ned her, og det går relativt godt i økonomien.
Regionalt nettverk: – Tror vi ser en bedring
For Norges Bank kommer det to nye viktige brikker på plass til uken, før rentemøtet uken etter det igjen 20. juni. Det første er mandagens fasit for prisveksten i mai. Det andre er rapporten «Regionalt nettverk».
Norges Bank-undersøkelsen blant norsk bedrifter tar temperaturen på økonomien. Rapporten ser blant annet på hva bedriftene tror om aktiviteten fremover. Sist gang var det ventet at aktiviteten samlet skulle holde seg uendret, samtidig som det fortsatt var store forskjeller mellom ulike næringer.
– Nå tror jeg vi kommer til å se en bedring. For det første tror jeg bedriftene vil melde at ting ser lysere ut. For det andre så tror jeg forskjellene mellom næringene vil bli mindre. Jeg tror byggebransjen blir mindre pessimistisk, selv om det fortsatt er store forskjeller, sier Cekov.
Sjefstrategen peker på at de lysere utsiktene er en viktig grunn til at rentekuttene kan la vente på seg her til lands.
– Det er en hyggeligere situasjon å være i at det går relativt bra i økonomien, enn at prisveksten overrasker på oppsiden.
Inflasjonen på vei nedover
Prisveksten her til lands er ventet å fortsette nedover når det kommer nye tall mandag morgen, selv om den fortsatt ligger godt over målet på to prosent.
Ifølge Bloomberg venter økonomene at den generelle inflasjonen skal falle til 3,3 prosent på årsbasis, og at kjerneinflasjonenkjerneinflasjonenPrisveksten utenom energivarer og avgiftsendringer. På inflasjon er det denne Norges Bank er mest opptatt av. skal ned til 3,9 prosent. Det vil i så fall være en lavere kjerneinflasjon enn Norges Bank har ventet.
I forkant av inflasjonstallene sier sjeføkonom Tore Grobæk Vamraak i Sparebanken Sør til E24 at rentekutt i år «henger i en tynn tråd». Han mener at et godt lønnsoppgjør, svak krone, gode økonomiske forhold internasjonalt og et revidert statsbudsjett som legger opp til økt lønnsoppgjør samlet «gjør at Norges Bank er i en krevende situasjon».