Fant narkobaroner i ferieparadis: – En forretningsmodell å se den andre veien

4 months ago 38


EU-parlamentariker Markus Ferber (EPP) langer ut mot De forente arabiske emirater etter nye avsløringer om europeiske narkobaroner og kriminelle med eiendom i Dubai.

Den kunstige Palmen i Dubai med luksusvillaer og leiligheter. Foto: Ole Martin Wold

Publisert:

Oppdatert nå nettopp

– Det ser ut til at Dubai har gjort det til en forretningsmodell å se den andre veien, sier EU-parlamentariker Markus Ferber i Det europeiske folkepartiet (EPP) til E24.

– Dubai Unlocked-sakene viser at De forente arabiske emirater fortsatt har store mangler når det kommer til å takle hvitvasking av penger. Det er velkjent at eiendom er en av sektorene som er utsatt for hvitvasking og som krever mest oppmerksomhet og due diligencedue diligenceDue diligence er en undersøkelse og vurdering av et selskap eller en person man handler med og gjennomføres gjerne før et oppkjøp eller en investering. Hensikten med due diligence er å avdekke potensielle risikoer før man inngår en avtale. På norsk kalles dette ofte en "selskapsgjennomgang"., sier Ferber.

Forrige uke publiserte 74 medier i 58 land prosjektet «Dubai Unlocked», etter seks måneders graving i en stor lekkasje av eiendomsdata fra Dubai.

Lekkasjen, med detaljerte oversikter over flere hundre tusen eiere av villaer, leiligheter og kontorer, er i hovedsak fra 2020 og 2022. Dataene ble opprinnelig samlet av stiftelsen Center for Advanced Defense Studies (C4ADS) og deretter delt med E24.

Avsløringer verden rundt viser at narkobaroner, kriminelle, ettersøkte og personer med internasjonale sanksjoner mot seg, har kjøpt eiendom for flere milliarder i Dubai.

Avsløringene viser også at eiere som er på flukt fra politiet eller sitter i fengsel i Europa, samtidig har leid ut eiendom i Dubai for store summer.

– Skitne penger er alltid nært knyttet til forbrytelser. Ved ikke å frata kriminelle utbyttet av arbeidet deres, hjelper jo FAE dem som har skapt enorme lidelser i andre land, sier Ferber om funnene som han har lest.

EPP er den største gruppen i EU-parlamentet og omfatter liberale, kristne og konservative medlemmer. Ferber leder det finanspolitiske arbeidet, er nestleder i parlamentets underkomité for skattesaker og har lang fartstid i de tyske Kristendemokratene.

Markus Ferber møtte E24 utenfor Europaparlamentet i Brussel. Foto: Tomm W. Christiansen / E24

– For tidlig

Financial Action Task Force (FATF), en mellomstatlig organisasjon som arbeider mot hvitvasking av penger, la til Emiratene på listen over land som sliter med å motarbeide hvitvasking i 2022. Listen brukes av myndigheter over hele verden for å velge ut hvilke land som skal underlegges strengere overvåkning av banktransaksjoner, og andre overføringer av verdier.

EU la Emiratene på listen over såkalte tredjeland land med høy risiko for hvitvasking og terrorfinansiering året etter. Beslutningen fikk også konsekvenser i Norge gjennom hvitvaskingsdirektivet.

Emiratiske myndigheter hevder de siden strammet inn regelverket mot hvitvasking av penger de siste årene og at det har gitt resultater.

Våren 2024 fjernet FATF Emiratene fra listen og skrøt av «betydelig fremgang». Dermed blir det lettere å overføre penger til og fra Dubai.

Ferber er kritisk til beslutningen og sier avsløringene i mediene forrige uke setter den avgjørelsen i et nytt lys.

– De nylige avsløringene setter også på FATFs beslutning om å fjerne FAE fra sin liste over jurisdiksjoner under økt overvåkning i et nytt lys. Dubai Unlocked-sakene antyder sterkt at det var for tidlig. FATF vil gjøre klokt i å gjøre en veldig nøye gjennomgang, og se på hvorvidt alle forholdene som ble avdekket i Dubai Unlocked ble tilstrekkelig håndtert av FAE.

Ber EU-kommisjonen ta gjennomgang

På bakgrunn av FATFs avgjørelse foreslo nylig EU-kommisjonen å fjerne Emiratene også fra EUs liste over land man har strenge tiltak mot for å unngå hvitvasking og terrorfinansiering.

Forslaget møtte sterk motstand og ble nedstemt i EU-parlamentet.

På bakgrunn av avsløringene oppfordrer Ferber EU-kommisjonen om å vurdere hele saken og sin posisjon på nytt.

– På bakgrunn av de nyeste avsløringene er det vanskelig å forestille seg å endre FAEs status i EUs eget regime for tredjeland med høy risiko, sier Ferber.

E24 og Organized crime and reporting project (OCCRP) ledet Dubai Unlocked, der også gravenettverket International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) deltok. De 74 mediene har gransket boligeiere, bekreftet identiteten deres og bekreftet eierskapet ved hjelp av offisielle data, åpne kilder og andre lekkede datasett.

Utforsk lekkasjen i kartet under. På mobil, bruk to fingre for å navigere:

– Tar rolle ekstremt alvorlig

E24 har forelagt Ferbers uttalelser for Emiratenes ambassade i Oslo, men har ikke fått svar.

I et tidligere svar på over 50 spørsmål i forbindelse med publiseringen av Dubai Unlocked forrige uke, understreket Emiratenes ambassade i Oslo at landet «tar sin rolle i å beskytte integriteten til det globale finansielle systemet ekstremt alvorlig».

«FAE tar sin rolle i å beskytte integriteten til det globale finansielle systemet ekstremt alvorlig. I februar berømmet Financial Action Taskforce (FATF), den globale standardsetteren for tiltak for å bekjempe hvitvasking av penger, UAEs betydelige fremgang.

I sin kontinuerlige jakt på globale kriminelle jobber FAE tett med internasjonale partnere for å forstyrre og avskrekke alle former for ulovlig finans. FAE er forpliktet til å fortsette denne innsatsen og handlingene mer enn noen gang i dag og på lengre sikt.»

Read Entire Article