Da Petter Northugs skiløp Janteloppet mistet hovedsponsoren, åpnet den ukjente libaneseren Reda El Chaar lommeboken. Nå jobber han på spreng for å gjøre skisporten raskere og kulere.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
– Jeg så mye av meg selv i Petter. Han snakket et språk jeg forstår. Business er toppidrett, sier El Chaar til E24.
Libaneseren har slått seg opp på fornybar kraft, gruvedrift og eiendom gjennom Dubai-selskapet Access, men har gradvis blitt overbevist om potensialet innen langrenn.
Nå bor gründeren i Oslo og driver selskapet Janteloppet sammen med Petter Northug (38). Selskapet står bak skiløpet med samme navn, der både proffe og amatører konkurrerer i sporet, fester på afterski, og setter fyr på janteloven.
E24 møter El Chaar på Mosetertoppen på Hafjell. Der bygges en toppmoderne skistadion, hvor Janteloppet skal arrangeres i april. Rett ved siden av trener kvinnelandslaget, som har hatt store interne uenigheter etter Skiforbundet mistet Sparebank1 og Equinor som sponsorer.
40-åringen har klare meninger om hvordan sporten bør markedsføres.
– Langrenn har ikke blitt markedsført som en ekte utholdenhetsidrett som løping og sykkel. De sportene har en crazy vekst. Hvis du ser på verdsettelsene der, ser man mulighetene, sier han til E24.
Northug sier til E24 de har lyst til å gjøre «langrenn og ski kult igjen».
– Jeg tror mitt hode og hans hode kan være riktig for å ta et nytt løp til nye høyder.
– Høy fart og «cutting edge»
El Chaar har hatt stor suksess i utlandet. I 2019 skrev Forbes at kraftselskapet hans, Access Power, hadde sol- og vindprosjekter verdt over 1 milliard dollar.
Selskapet har i hovedsak hatt prosjekter i Asia og Afrika.
Men det var ikke forretningene som førte ham til Norge. Da han bodde i Dubai forelsket han seg i sin norske kone, og under pandemien flyttet de til Oslo.
Steg for steg ble gründeren kjent med langrenn, og overbevist om det kommersielle potensialet.
– Jeg ser tre hovedproblemer med sporten, som er grunnen til at jeg investerer. Det handler om miljøet rundt konkurransene, selve formatet, og integrasjon av livsstilen rundt.
Løsningen er blant annet å gjøre sporten raskere og mer underholdende, ifølge libaneseren.
– Nå er alle opptatt av høy fart og «cutting edge», sier han engasjert.
– Ingen vil sitte og se et skirenn i over to timer. Ikke overbevis meg om noe annet.
– Jeg ville støtte den mannen
Gnisten ble tent da El Chaar møtte Northug i 2022. Northug var på jakt etter sponsorer for å gjøre comeback innen langløp, og en av forretningspartnere hans introduserte dem.
– Vi sto på balkongen hjemme hos meg i Oslo og så utover Sognsvann, forteller El Chaar.
Nedenfor var det en liten skiløype for barn.
– Petter sa: «Jeg vet at jeg har gjort feil, men helt siden jeg var 12 år, har jeg kun hatt ski i livet mitt». Det resonnerte på et dypt nivå. Helt siden jeg kan huske, har jeg drevet med business. Det tok meg bort fra andre gleder i livet.
Noen måneder senere tok han et valg:
– Jeg ville støtte den mannen. Hvis ingen andre sponsorer ville assosieres med ham, var det greit for meg. Så jeg sponset ham med rundt 3 millioner kroner.
Året etter, i starten av 2023, fikk han en overraskende beskjed:
– Petter fortalte meg at Red Bull ikke ville gjøre Janteloppet lenger. Jeg spurte: «Hva er Janteloppet?».
Etter forhandlinger med energidrikkprodusenten, tok El Chaar over merkevaren Janteloppet. Kort tid senere gikk han og kona inn som hovedeiere med 70 prosent av aksjene i det nye selskapet Janteloppet AS, der Northug eier resten.
Northug har forklart til avisen Gudbrandsdølen at det ikke hadde blitt noe renn hvis det ikke hadde vært for El Chaar.
Trønderen sier til E24 at forretningspartneren har «ståltro på konseptet», og synes det er kult at han «tør å satse såpass hardt».
– Det har vært spennende å få inn et friskt pust. En som har drevet mye business kan se annerledes på konseptet.
Satser på premiepenger
Etter at El Chaar kom inn, har Janteloppet skilt lag med langløpssirkuset Ski Classics. Nå satser de på et kortere løp på 40 kilometer, «Grand Prize», med premiepenger på 1 million kroner.
Målet er en månedslang «Grand Prize»-tour med 3–4 renn i Norge og Sentral-Europa innen et par år, med totalt 10 millioner kroner i premiepotten.
– Jo mer penger atletene kan vinne, jo mer kan de investere i seg selv, og jo mer profesjonelle kan de bli. De slipper å ha noen «side hustles». Det vil øke verdien på hele sporten, sier El Chaar.
Nylig inngikk Janteloppet et partnerskap med det tyske skirennet König Ludwig Lauf, som El Chaar håper skal arrangere et «Grand Prize»-løp allerede i 2026.
Han tror mange sentraleuropeere har følt seg fremmedgjort av lange klassisk-renn, og at fremtiden ligger i kortere fristil-renn, der utøverne går mange runder så raskt de klarer, slik at publikum får se heltene sine mange ganger.
– Synes du klassisk er kjedelig?
– Nei, men det er som jogging og løping. Ingen av dem er kjedelige, men la oss være ærlige: det er ikke like gøy å se en joggekonkurranse som en løpekonkurranse.
Han tror Janteloppet kan fylle et hull både hos eliten og amatørene.
– Det er stor lidelse blant de beste, fordi verdenscupen og langløp er de eneste veiene til en proff-karriere. Se for deg at fotball kun var VM, og at Haalands karriere var over fordi han ikke kom seg til VM med Norge.
– Samtidig er det få renn for folk som bare vil ha det gøy. Noen ganger handler det ikke om å komme på pallen, men om å slå seg selv, komme seg ut og bevege seg. Det har gått litt tapt.
– Sterk likviditet
Enn så lenge har Janteloppet vært et tapsprosjekt. Selskapet tapte 5,9 millioner kroner i fjor, mens El Chaars norske investeringsselskap Recee, som er største eier, tapte 4,3 millioner.
– Nå bygger vi et selskap. Det har sterk likviditet, men kanskje ikke fantastiske finanser, siden mesteparten er gjeld fra holdingselskapet mitt i Dubai. Men vi forventer å gå i null på Janteloppet i år, sier El Chaar.
– Hva er status på Access i dag?
– Det har blitt mer som et passivt familiekontor. Access Power har siden 2019 bare hatt eiendeler i Armenia og Zambia, som vi kommer til å selge etter hvert. I tillegg har jeg gruvevirksomhet og eiendom.
– Bruker du fortsatt mye tid på Access?
– Ja, jeg får pengene til alt jeg gjør derfra.
– Hvor mye har du investert i Janteloppet totalt?
– Mer enn null, og mindre enn min totale formue.
– Hvor stor er formuen din?
– Hvilken valuta vil du ha det i? Jeg har NOK, sier han lattermildt, som en åpenbar referanse til den norske kronen.
– Nok til å ha et komfortabelt liv og ta risiko i forrentingslivet.
– Så du på det som en stor risiko å starte Access?
– Jeg tenkte nok ikke på det som en risiko. Jeg tror libanesere har utviklet en egen forståelse og toleranse for det. Hvis du kan bli sprengt når som helst, ser du på risiko på en annen måte.
Satser på kontorfellesskap
Langrenn er ikke det eneste El Chaar satser på i Norge.
I 2022 inviterte han rundt 1000 personer til en kryptokonferanse på Nasjonalmuseet, hvor blant annet Northug og Facebook-skaper Mark Zuckerbergs søster, «kryptodronning» Randi Zuckerberg, var trekkplastre. Konferansen ble kalt Cruicable, som også var en del av lagnavnet til Northug da han gjorde comeback.
Nå har El Chaar kjøpt opp et selskap i Oslo for å satse på kontorfellesskap – der flere bedrifter jobber side om side – og investere i eiendom som en del av Cruicable-konseptet.
Fra Hafjell jobber han med å utvide konseptet ytterligere. En av planene er å lage en ny business-konferanse i fjellene i dagene før Janteloppet. En annen er å investere i et nytt kontorfellesskap i Lillehammer.
Han vurderer også å hente inn flere aksjonærer i Janteloppet.
– Når selskapet ditt utgjør mesteparten av en industri, har du ikke bare en forpliktelse til eget selskap, men for å få hele kaken til å vokse. Den eneste måten å gjøre det på er å få folk til å delta i oppsiden eller eventuelt nedsiden.
Ser til Oprah Winfrey
På nettsiden sin har han publisert et sitat fra Oprah Winfrey: «Gjør det du må, helt til du kan gjøre det du vil».
– Det er en holdning. Hvis det ikke er gøy, så kommer jeg ikke til å gjøre det. Jeg inngår ikke partnerskap med noen jeg ikke vil ta en øl med.
– Er du og Northug venner?
– Du kan kalle det «forretningsvenner». Ingen av oss har mye tid til de emosjonelle delene av vennskap, men vi har gode diskusjoner, og jeg verdsetter hans input om sporten.
Northug er enig i beskrivelsen, og tror det er bra at de to kan utfordre hverandre.
– Han har sine tanker, og jeg har mine. Vi deler tankene våre og lar dem surre litt sammen. Vi er ikke alltid enige, men finner stort sett riktig vei.