Finansdepartementet mener norsk økonomi går så det griner. Høyres Nikolai Astrup mener regjeringen «sminker grisen».
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
– Det er et pinlig intervju fra statssekretæren, der han anklager gründer-Norge og et kobbel av skatteadvokater for å ikke forstå exitskatten. Sannheten er at det er politisk ledelse i Finansdepartementet som sliter med å ta inn over seg konsekvensene av sitt eget forslag, sier Astrup.
Onsdag publiserte E24 et intervju med statssekretær Erlend Grimstad (Sp) i Finansdepartementet. Der slo han tilbake mot en bølge av gründere og skatteadvokater som denne uken har kritisert statsbudsjettet og exit-skatten.
Les på E24+
Full oversikt: Dette tjente 790 partnere i EY, PwC, KPMG, Deloitte og BDO i 2022
Grimstad (Sp) ba gründerne «puste med magen» og å slutte å «lese for mye overskrifter i avisene, og studere hva som faktisk står der.»
– Hele hensikten med denne utflyttingsskatten er å tette et skattehull ved at de som flytter fra Norge skal betale skatt for de verdiene som er opptjent her i en periode, sånn som alle vi andre gjør når vi bidrar tilbake til fellesskapet, sa Grimstad, og la til:
– Det er rettferdig. For hvis vi ikke innfører disse reglene, så er det veldig enkelt, med noen enkle grep, å unngå å betale den skatten.
– Ikke penger som finnes i banken
Høyre-politikeren er rykende uenig i at skatten er rettferdig, og anklager regjeringen for å forskjellsbehandle de som skaper verdier i Norge.
– Han begrunner skatten med at det skal være likebehandling. Men det regjeringen foreslår er en grov forskjellsbehandling mellom de som bor i Norge og skatter av verdier her, mot de som bor utenfor Norge og skatter av verdier opparbeidet i Norge, sier han.
Statssekretær Grimstad sier i intervjuet med E24 at han mener oppstartsselskaper og oppskaleringsselskaper ikke rammes for hardt av det samlede skattetrykket, og at formuesskatten for unoterte aksjer ofte baserer seg på en langt lavere verdi enn markedsverdien skulle tilsi.
Les også
Vurderer å flytte og nedskalere i Norge på grunn av skattetrykk: – De forstår ikke
Astrup gir statssekretæren rett i at formuesskatten på unoterte aksjer er lavere enn på noterte, men påpeker at exit-skatten er basert på markedsverdi, ikke formuesverdi.
Han tegner et eksempel der en gründer uten inntekter selger 10 prosent av selskapet for 10 millioner kroner til en ekstern investor. Da er markedsverdien av selskapet 100 millioner kroner, og gründerens exitverdi vil være 90 millioner, sier Astrup.
– Det er ikke penger som finnes i banken. De pengene finnes ikke noe annet sted enn på papiret, sier han.
– Sminker grisen
I E24s intervju med Grimstad peker statssekretæren på rekordhøye fastlandsinvesteringer, og sier han mener optimismen i norsk næringsliv er rekordhøy.
– Det er noe som heter «money talks». Hvis vi ser på hva folk faktisk gjør med penger, faktiske investeringer, så har det aldri vært større fremtidstro i Norge enn det er nå, sa Grimstad.
Astrup lar seg heller ikke overbevise av dette.
– Han sier at det går så bra i Norge. Det er en sannhet med modifikasjoner. Regjeringen sminker grisen.
Han peker først på at investeringene i nasjonalbudsjettet er ventet å gå ned allerede i år. I tillegg peker han på at eksportnæringen og reiselivet har fått god drahjelp av en rekordsvak kronekurs.
– Men skal man bygge oppstartsbedrifter og investere i norsk næringsliv er utsiktene mørkere enn på lenge. Det skyldes at regjeringen har kommet med en rekke endringer de siste årene som bidrar til å svekke tilliten til Norge som et godt sted å investere i, sier han,
Videre peker han på flere av de mye omtalte skattegrepene regjeringen har gjort siden de tok makten. Deriblant økt eierbeskatning, grunnrenten på havbruk og havvind, den ekstraordinære arbeidsgiveravgiften og exit-skatten.
Nå er Astrup bekymret for fremtiden.
– Jeg er mest bekymret for bedriftene vi ennå ikke har skapt. For talentene vi ikke får tiltrukket oss, og de kloke hodene som drar til andre land. Det er ingen grunn til at Norge ikke skal være et ledende land i Europa når det gjelder innovasjon, men dårlige rammevilkår gir en negativ rentesrente-effekt på nye bedrifter, sier Astrup.