Kortversjonen
- Sommeren er høysesong for dumping av kjæledyr, særlig katter.
- Dyreorganisasjonen Potespor Vestnes/Rauma har funnet flere hjemløse og døde katter i Møre og Romsdal.
- Dyreorganisasjonener og politikere etterlyser lovpålagt ID-merking for å motvirke problemet.
- Flere europeiske land har allerede innført obligatorisk ID-merking.
- Mattilsynet snur og vil nå støtte et slikt tiltak i Norge.
– Bare de siste to ukene, har vi funnet 18 hjemløse katter og syv døde, sier Celina Larsen Tomren.
Hun er daglig leder og medgrunnlegger av dyreorganisasjonen Potespor Vestnes/Rauma.
De syv døde kattungene som organisasjonen fant, var mest sannsynligvis født av en hjemløs, usterilisert kattemor, tror Tomrem.
Potespor Vestnes/Rauma har siden november 2020 jobbet med å fange hjemløse katter i Møre og Romsdal.
Reddet hundrevis av katter
Det er rundt 800 000 katter i Norge og omkring 50 000 hjemløse, ifølge Mattilsynet.
– Det er et stort problem i hele regionen Møre og Romsdal, men det er også et landsproblem, sier Tomren.
Siden oppstart har Potespor Vestnes/Rauma reddet 400 katter. Mange av kattene var rundt fem til åtte uker gamle da de ble funnet.
– De er da i en utforskelsesfase, og kan dermed være vanskelig å finne. Det går derfor mye tid til å lokalisere dem og sette ut feller. Det går mye av vår private tid. Det kunne absolutt vært en fulltidsjobb, sier Tomren.
Dyreorganisasjonen drives per nå av fem frivillige medlemmer.
Av alle kattene som Potespor Vestnes/Rauma har funnet, var kun to ID-merket, opplyser Tomren.
Hun er kritisk til at det ikke har blitt innført lovpålagt ID-merking
av katt.– Det koster ikke Stortinget noe å innføre obligatorisk ID-merking av katter. Det går på eierne, sier Tomren.
Hun sier at det er viktig at nye katteeiere er kritisk og vurderer om man faktisk har råd til å ha kjæledyr.
– ID-merk katten din
– Vi har jobbet for obligatorisk ID-merking i 50 år, og vi mener at det er på høy tid, sier Åshild Roaldset, veterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge.
Ifølge Dyrebeskyttelsen Norge har allerede flere europeiske land, Sverige, Danmark, Belgia, Spania og England, innført obligatorisk ID-merking av katt for å forhindre det store antallet hjemløse katter.
Roaldset forteller at en katt i gjennomsnitt kan få ett til tre kull i året, og opptil seks unger per kull.
Veterinæren har dermed en klar oppfordring til katteeiere:
– ID-merk katten din. Skal man ha katt skal man id-merke den og kastrere eller sterilisere den. Hvis man ikke gjør det, er man ikke en god katteeier, da er man er dårlig katteeier og en del av problemet, sier hun.
Videre viser Roaldset til at alle har hjelpeplikt dersom man kommer over skadde dyr.
– Det er straffbart å hensette
dyr i en hjelpeløs tilstand, sier hun.Vil foreslå lovpålagt ID-merking igjen
I januar i år stemte Senterpartiet, Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet nei til Venstres representantforslag, mens Sosialistisk Venstreparti, Rødt og Miljøpartiet de Grønne var for. om obligatorisk ID-merking av katt
– Vi kommer til å foreslå dette igjen. For dette mener jeg er helt riktig å gjøre, og er helt enig med dyreorganisasjonene i at obligatorisk ID-merking må innføres, sier Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) til VG og fortsetter:
– Sommeren er en tragisk sesong hvor vi ser at flere dumper kattene sine, og sånn kan vi ikke ha det. Vi må gjøre det vi kan for å hindre at det skjer.
Thorsvik trekker frem at ID-merking av katt ikke bare handler om å sørge for at katter som forsvinner kommer hjem og forebygging av dumping av flere katter.
– Det handler også om å hjelpe dyreorganisasjoner i det helt ekstremt viktige arbeidet de gjør med å finne hjemløse katter, og undersøke om de har en eier eller ikke, sier hun.
Mattilsynet snur
Til VG skriver Nina Brogeland Laache, leder for seksjon dyrevelferd i Mattilsynet, at det de gjorde en grundig utredning av ID-merking i 2010.
– Den gangen anbefalte vi ikke lovpålagt ID-merking. Vi har likevel ment at ID-merking og kastrering av katter som får gå fritt utendørs er et viktig tiltak for å redusere antallet hjemløse katter, og har oppfordret til dette, skriver Laache og fortsetter:
– I 2023 ser vi at samfunnets holdninger til katter og deres egenverdi fortsatt ikke er gode nok. I forbindelse med den kommende stortingsmeldingen
om dyrevelferd, mener vi at politikerne bør vurdere om ID-merking, registrering og kastrering skal bli lovpålagt. Holdningskampanjer og veiledning kan fremdeles bidra til å redusere antallet hjemløse katter, men vi mener lovpålagt ID-merking også bør vurderes som et mer effektivt tiltak.Laache viser også til at EU foreslår obligatorisk ID-merking for hund og katt.
Les også: Fullt for de firbeinte: - Vi får telefoner hele tiden