Eva (21) var på over 20 visninger: – Det har vært litt brutalt

4 months ago 50


Høye priser, mugg, hullete vegger og krav fra utleiere møtte student Eva i jakten på leiebolig i Oslo.

Eva Grevstad Rønningsbakk (21) og venninnen var på over 20 visninger mellom januar og mai før de fant en passende bolig å leie. Foto: Andrine Resvoll / E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Vi begynte å se på leiligheter i september, bare for å undersøke hva vi kunne forvente av pris og så videre. Så begynte vi å melde oss på og gå på visninger i januar, før vi til slutt fikk leiligheten vår i starten av mai, sier Eva Grevstad Rønningsbakk (21) til E24.

I august skal hun starte på siste år på en bachelor i matematikk ved Universitetet i Oslo.

De to siste årene har Rønningsbakk, som opprinnelig kommer fra Stavanger, bodd i studentbolig ved Sogn studentby.

Nå er hun midt i prosessen med å flytte inn i en privateid leilighet i Pilestredet i Oslo sentrum sammen med en venninne.

Les på E24+

Det norske studenthjemmet sitter på enorme verdier i Londons «millionaires row»

Rønningsbakk legger ikke skjul på at det har vært tøft og utfordrende å finne ny bolig i dagens leiemarked.

– Jeg har sikkert vært innom over 20 visninger, og det er bare de som har gått med på å ha visning. I tillegg er det mange utleiere som har sagt at jeg er for ung, eller som ikke likte at jeg er student. Jeg har sikkert meldt interesse på over 40 leiligheter, så det har vært litt brutalt, sier hun.

Prioriterer god standard

Matematikkstudenten har bodd i en 27 kvadratmeter stor singelleilighet hos studentsamskipnaden frem til nå.

Rønningsbakk sier at husleien egentlig skulle økes til 9800 kroner i måneden, noe som var en av grunnene til at hun ønsket å bytte til privateid bolig.

– Hvis jeg uansett må betale så mye, og det i tillegg er 25 kroner for en klesvask, da finner jeg heller en leilighet som er litt mer sentral og hjemmekoselig, som jeg kan dele med en venninne, sier hun.

Leieprisene i det private markedet steg med 3,8 prosent i andre kvartal, til et rekordhøyt nivå, viser Eiendom Norges utleieboligprisstatistikk.

Leiligheten Rønningsbakk og venninnen skal leie nå er cirka 50 kvadratmeter stor, og koster dem 19.400 kroner i måneden, ikke inkludert strøm, varmtvann eller oppvarming.

Selv om det ble litt dyrere enn venninnene hadde håpet på, mener hun det er en god investering likevel, da boligen de skal flytte inn i holder god stand.

– Det var ganske mange leiligheter som vi så på som hadde veldig lav standard. Det var hull i veggene, mugg på kjøkkenet, og det var leiligheter der det ikke gikk an å åpne vinduene.

– Det har vært tungt

Ett problem som 21-åringen støtte på, var at mange utleiere ønsket dokumentasjon på at hun hadde bodd hos utleiere tidligere.

Studentsamskipnaden har ikke lov til å sende ut referanse på at hun har betalt leie hos dem, så derfor var dette noe som Rønningsbakk manglet, sier hun. Dette var det flere utleiere som stusset på.

– Men heldigvis så har hun jeg bor med nå leid privat før, så hun har referanser, sier Rønningsbakk, og forteller at leiligheten de leier nå står fult og helt på venninnen.

– Det er forståelig at det er slik, men det har vært tungt, fortsetter hun.

Les også

Rekordhøye forventninger til boligprisene: – Liten grunn til å utsette boligkjøp

Studenten er glad for hvordan prosessen landet til slutt. Likevel synes hun det har vært slitsomt å bruke månedsvis på å finne et nytt sted å bo.

– I begynnelsen var jeg gira på å flytte sammen med venninnen min, mens rett før vi fikk leiligheten, så krysset jeg bare fingrene for at vi fikk den. For det er tross alt et sted det går an å bo, og vi klarer å få det til å gå rundt, selv om vi kommer til å være fattige noen år.

Da venninnene til slutt fikk napp på en leilighet, følte de at de måtte kaste seg rundt og si ja.

– Utleieren vår fortalte oss innflyttingsdatoen, og hvis vi ikke hadde mulighet den dagen ville noen andre få boligen. Vi ville helst flytte inn før sommeren eller etterpå, for det er litt travelt mellom der, i tillegg til at man ikke får studielån midt på sommeren, sier Eva Grevstad Rønningsbakk.

Frykter lange køer

Høyt press i leiemarkedet gjør at mange studenter i likhet med Rønningsbakk har startet boligjakten tidlig.

Ved studiestart i august i fjor sto over 4000 studenter på venteliste for å få bolig hos studentsamskipnadene rundt om i landet, ifølge Samskipnadsrådet.

NHO Byggenæringen har tidligere uttalt til E24 at de frykter det kan bli tidenes kø nå til høsten.

Oline Sæther, leder i Norsk Studentorganisasjon (NSO), frykter at det vil bli lange køer også i år. Hun er bekymret for hvordan dette vil påvirke studiestarten.

– Prisene i det private markedet har steget kraftig de siste årene, som kan gjøre at flere søker seg til studentboliger.

Oline Sæther, leder i Norsk Studentorganisasjon. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

I revidert nasjonalbudsjett har regjeringspartiene og SV blitt enige om å øke antallet studentboliger med 185 til totalt 1835 studentboliger i 2024.

Samtidig ble lånerammen i Husbanken økt med 500 millioner mer til studentboliger. Samtidig skal ideelle aktører få lån i Husbanken til bygging av studentboliger.

NSO mener at satsningen vil være med på å redusere boligkøene i fremtiden.

– Vi tenker det er veldig bra at det forhandles frem en satsning på bolig i revidert nasjonalbudsjett. Samskipnadene står klare til å bygge, så det er bra at politikerne følger opp. Dette vil selvsagt ikke gi effekt før om noen år, så det kommer ikke til nytte for høstens studenter, sier Sæther.

Les også

Antallet førstegangskjøpere stiger for første gang siden 2021

Les også

Her går det raskest: – Vårslippet kom aldri

Les også

Hotellsommeren: – Ligger an til å bli bedre enn den var i fjor

Read Entire Article