«Europa har et levende demokrati» sier mange. Utvilsomt, men kanskje er vi også nå vitne til en skjebnesvanger akselerasjon i Europas politiske historie.
Georg E. Riekeles
Assisterende direktør ved den Brussel-baserte tenketanken European Policy Center (EPC).
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
E24s faste Brussel-spaltister skriver fra EU-hovedstaden hver sjette uke og gir uttrykk for sine egne holdninger.
Sentrum holder foreløpig stand etter Europavalget den 9 juni. Men i Frankrike og Tyskland seiler Nasjonal Samling (RN) og Alternativ for Tyskland (AfD) frem. Det er så man må klype seg i armen.
Mens fæle vinder blåser rundt Europa fra alle retninger, slår euroskepsis og nasjonalisme rot i et fellesskap som så langt har vært synonymt med vår sikkerhet og velstand.
Jo da, EU står igjen, som ventet, med et styringsdyktig parlament inn i den neste perioden. Den såkalte ‘storkoalisjonen’ av de tre største partiene – sentrum-høyre European People's Party (EPP), sentrum-venstre Socialists and Democrats (S & D) og den liberale Renew Europe-gruppen – har et solid nok flertall til det med over 400 av 720 seter.
Men ytre høyre og nasjonalistiske partiers fremgang og sterke stilling i Frankrike, Tyskland, Italia, Nederland, Belgia, Ungarn, Østerrike, Slovakia og Latvia stjeler med rette overskriftene.
I Tyskland ble forbundskansler Scholz’ sosialdemokratiske parti SPD forbigått på valgdagen av det nasjonalpopulistiske AfD, på tross av partiets klare bindinger til Russland og Kina og en valgkamp preget av SS-referanser. Tysklands sosialdemokratiske-liberal-grønne regjeringskoalisjon har sluppet opp for både handlekraft og appell.
Mest dramatisk er det i Frankrike hvor den liberale, reform- og EU-vennlige presidenten Macron er blitt tvunget til å skrive ut nyvalg til nasjonalforsamlingen, med et svært usikkert utfall. Vil Marine Le Pens Nasjonal Samling finne veien til maktens korridorer og statsministerkontoret etter 50 år ute i kulden på ytre høyre?
Les også
Ytre høyre kan endre EU
Frankrike er på bristepunktet.
I en annen tid, i et annet land, kunne Macrons appell til den franske republikkens verdier blitt hørt i møte med et høyreekstremt parti som, til tross for sin påståtte «avdiabolisering», fortsatt er dypt antieuropeisk, Moskva-vennlig, nativistisk og autoritært.
Men ytre høyre er nå stort sett normalisert over hele Europa – fra Spania til Sverige – og Le Pens Nasjonal Samling har aldri vært så populært som nå i Frankrike. Som et ledd i de siste års mainstreaming ledes partiet nå av den 28-år gamle, smilende og velsmurte, folketribunen Jordan Bardella.
Etter sigende er båndene til Putins Russland kuttet. Men nasjonal-populismen og den fremmedfiendtlige retorikken er likevel aldri langt unna. Partiet har gjentatt stemt blankt om støtte til Ukraina, og vil også trekke Frankrike ut av Natos integrerte kommandostruktur.
I et Frankrike på kokepunktet utspiller det seg nå scener som fra 30-tallet. Hele venstresiden – fra Frankrikes sosialistparti til kommunistene og det venstreradikale La France insoumise («det opprørske» eller «ukuelige Frankrike») – har dannet en «Folkefront» med eksplisitt henstilling til 1936 og kampen mot fascismen.
På den andre siden har putsch, opprør og maktkamp tatt over De Gaulle og Chiracs historiske parti, Republikanerne, som sannsynligvis vil bli utslettet på valgdagen. Hele generasjoner av parlamentarikere og statsråder vil bli utradert fra politikken. Macrons eget parti, Renessanse, vil selv kanskje bare sitte igjen med noen dusin parlamentarikere, om man skal tro de første valgprognosene.
Alle spaltene «Fra Brussel»Når alt er i spill.
Det politiske bildet i Europa er mange toner mer dramatisk enn det vi føler direkte på kroppen under den høye himmelen her oppe i det lykkelig nord. Uten et handlekraftig Tyskland og Europa-vennlig Frankrike som drivere av fellesskapet, blir samarbeidet for tynt i møtet med dagens verden.
Europas umiddelbare fremtid handler ikke lenger om vekst og velstand, men om krig. Ukraina står i skyttergravene og ofrer liv i forsvaret av våre dypeste verdier. Hele Europa står overfor et nytt farlig trusselbilde, direkte og diffust, fra forsøk på destabilisering, trollfarmer og desinformasjon til mulighet for falsk flag-operasjoner der vi er mest sårbare som på Svalbard.
Om det ikke var nok, står vi foran et mulig sammenbrudd i den regelbaserte, globaliserte verdensøkonomien. Trump har lovet handelskrig på steroider med 60 % toll på alle kinesiske varer, og 10 % på alle andres. Konsekvensen vil være store handelsavledninger og dumping i retning Europa, som vi ikke har noe systemsvar på.
Diskusjonen om straffetoll på sterkt subsidierte kinesiske elbiler er bare en forsmak på hva som vil komme på tvers av europeisk økonomi i forsvaret av egen industri og arbeidsplasser, mens Kina og USA kjemper om interessesfærer uten regler.
Verden kan stykkes opp mye fortere enn det vi har trodd, i en tid der vi skulle stått sammen om globale utfordringer og irreversible endringer i klima og teknologi.
Ytre høyre og ytre venstres anti-EU og anti-Nato-retorikk er fullstendig frakoblet dagens virkelighet, og undergraver objektivt sett interessene til nasjonalstatene eller det internasjonale samarbeidet den hevder å beskytte.
Alt dette burde gjøre det så tydelig at Europa enten holder sammen eller vil rives i stykker.
Europa er inne i en skumringstid hvor det mest grunnleggende er i spill.
Dette er E24s faste spaltister
Alle spaltene kan leses her.
Sophia Adampour
Sophia Adampour er grunnlegger av teknologihuben Verse. Skriver først og fremst om teknologi.
Ine Marie Eriksen Søreide
Leder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité (Høyre). Tidligere forsvarsminister og utenriksminister.
Carine Smith Ihenacho
Direktør for eierskap og etterlevelse, Norges Bank Investment Management, populært kalt Oljefondet.
Espen Barth Eide
Utenriksminister (Ap). Tidligere klima- og miljøminister.
Ishita Barua
Lege med PhD i KI i medisin, forfatter og gründer i Livv Health
Asle Toje
Utenrikspolitisk kommentator og forsker.
Mathias Fischer
Daglig leder i Initiativ Vest. Tidligere journalist og politiker.
Lina Strandvåg Nagell
Leder for Prosjekter og EU-Politikk ved Bellonas Brussel-kontor. Skriver spalten Fra Brussel om hva som skjer i unionen.
George Riekeles
Assisterende direktør ved den Brussel-baserte tenketanken European Policy Center (EPC). Før dette var han blant annet diplomatisk rådgiver for EUs sjefforhandler under Brexit. Skriver spalten Fra Brussel om hva som skjer i unionen.
Johan Andresen
Styreleder og investor i Ferd-konsernet, med et ekstra engasjement for sosialt entreprenørskap.
Bettina Banoun
Advokat, dr.juris. og partner i Wiersholm. Også medlem av Skatteutvalget.
Martin Schütt
Gründer og daglig leder i Askeladden & Co.