Billigste euro siden sommeren: – Tror ikke det er et blaff

2 hours ago 1


Siden begynnelsen av november har den norske kronen styrket seg rundt 40 øre mot euro.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Mandag ettermiddag handles den felleseuropeiske valutaen for 11,64 kroner. Det er nær 40 øre lavere enn topprisen på 12,03 kroner i begynnelsen av måneden og den laveste prisen siden juli, ifølge dataleverandøren Infront.

– Det har ikke så mye med kronen å gjøre, men mer med euroen, sier Dane Cekov, seniorstrateg i Sparebank 1 Markets, til E24.

Les på E24+

Ser videre oppgang for børsvinner: – Vil bli lukrativt

Større sjanse for dobbelkutt

På det laveste var prisen på en euro nede i 11,51 kroner natt til mandag. Prisen mot kroner har vært fallende siden starten av november.

Fredag fikk den enda et dytt nedover da skuffende PMI-tall fra Europa viste at det ikke bare er industrien i området som sliter. Nå beveger også den europeiske tjenestesektoren seg over i negativt terreng.

Dane Cekov, seniorstrateg i Sparebank 1 Markets. Foto: Terje Bendiksby, NTB

– Tjenestesektoren har vært et lyspunkt, men med nedgangen her, falt også renteforventningene i eurosonen, sier Cekov.

Nå er det ikke lenger et spørsmål om Den europeiske sentralbanken (ESB) skal kutte styringsrenten, men når og hvor mye.

– Etter fredagens PMI-tall økte sannsynligheten for et dobbeltdobbeltDet mest vanlige er at sentralbanker setter renten opp eller ned med 0,25 prosentpoeng, og kalles enkle kutt eller hevinger. Endringer på 0,5 prosentpoeng kalles derfor doble. rentekutt fra ESB i desember til 50 prosent.

Det er en vanlig antagelse at høyere renter gjerne styrker en valuta og vice versa. Men renteforskjell er ikke det eneste Europa sliter med, ifølge Cekov.

Tror på styrking mot euroen på sikt

De svake utsiktene i eurosonen blir heller ikke bedre av den ventede Trump-politikken med høye tollsatser, påpeker Sparebank 1-strategen.

– I tillegg er Europa litt lamslått politisk, mens USA rir på en «rødrødRepublikanerene beholdt kontrollen i Senatet og overtok kontrollen av Representantenes hus etter høstens presidentvalg. Det vil gjøre det enklere for Trump å gjennomføre skatte- og avgiftskutt. » bølge.

Cekov viser til det tyske regjeringssamarbeidet som har gått i oppløsning og Frankrikes president Emmanuel Macron som sliter på hjemmebane. Samtidig er det positive trekk ved økonomien i eurosonen, som gjør at utviklingen kan snu, sier han.

– Så det er litt midlertidig?

– Ja, jeg tror det. Men det er ikke til å stikke under stol at det går bedre i Norge enn i euroområdet. Så i det lengre bildet tror jeg prisen på euro vil komme nærmere 11 enn 12 kroner.

I begynnelsen av november ventet den britiske storbanken HSBC at den norske kronen vil styrke seg mot euro mot slutten av året og i 2025.

Et større skille

Samtidig ser den amerikanske valutaen ut til å holde seg mer oppe. En dollar handles nå for 11,07 kroner, ifølge Infront.

– Den siste måneden har vi faktisk hatt både krone- og dollarstyrking, mens euroen har svekket seg, sier Cekov.

Han tror det vil bli et større skille mellom valutaparene euro/kroner og dollar/kroner i tiden fremover.

– Sånn sett kan vi oppleve at dollaren blir dyrere, mens euroen blir billigere.

Styringsrenten i eurosonen ligger nå på 2,75 prosent, mens rentenivået i USA ligger i intervallet 4,5 til 4,75 prosent.

– Det er en klar rentedifferanse til USA, og sånn sett er det ikke rart at euroen har svekket seg så mye mot dollar, sier Sparebank 1-strategen.

– Nyter godt av forskjellen

– Jeg tror ikke det er et blaff i den forstand at kursen skal opp mot 12 med det første, sier Nils Kristian Knudsen om euroens svekkelse mot den norske kronen.

Rente- og valutastrategen i Handelsbanken sier det har vært et veldig sterkt press på euroen den siste tiden, og det han kaller «et nesten ensformig fokus» på den svake utviklingen i Europa.

– Så har det blitt veldig synlig etter at det har gått den andre veien i USA.

Nils Kristian Knudsen, rente- og valutastrateg i Handelsbanken. Foto: Terje Bendiksby, NTB

Knudsen mener den norske kronen nyter godt av utviklingen, der Norge ligner mer på USA.

– Rentene skal ned, men ikke i like voldsom fart som vi ser i Europa og Sverige. Der et det veldig fokus på at rentene ikke skal bremse økonomien lenger. Den norske kronen nyter litt godt av denne forskjellen, som kanskje er blitt mer synlig i markedet, sier han.

Samtidig går det noe bedre i norsk økonomi enn ventet, sier Knudsen. Han viser til de siste BNP-tallene fra Norge, der veksten var høyere enn ventet.

– Det spiller også positivt inn i det store bildet. Så har vi jo tidvis sett at når dollaren styrker seg, blir vi rammet av det. Det har vi ikke blitt denne gangen, som viser at det handler mer om euroen denne gangen.

Read Entire Article