Etterlyser tiltak mot overgrep i fadderuken: – Studenter føler seg utrygge

3 months ago 37


Kortversjonen

  • Overgrepsmottakene i Oslo og Trondheim ser en økning i henvendelser under fadderuken.
  • Norsk studentorganisasjon mener utdanningsinstitusjonene tar for lite ansvar, og etterlyser tiltak.
  • Flere universiteter har allerede implementert tiltak for å forebygge seksuell trakassering og overgrep.

– Studenter skal møte en trygg studiestart hvor de blir tatt godt vare på, sier Kaja Hovdenak, leder i Norsk studentorganisasjon (NSO).

Hun mener fadderuken kan legge grunnlaget for hele studietiden. Men Hovdenak er bekymret:

Tidligere har overgrepsmottakene i Oslo og Trondheim opplevd en økning av seksuelle overgrep i fadderukene.

– Jeg får tilbakemeldinger om at flere studenter føler seg utrygge, og at de ikke har blitt godt nok ivaretatt, spesielt under fadderuken, sier Hovdenak.

Overgrepsmottaket på Oslo kommunale legevakt er åpent alle dager, hele året. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

– Dessverre ser vi at flere institusjoner overlater store deler av organiseringen av fadderuken til studenter alene, og tar for lite ansvar for det som skjer utenfor forelesningssalen, sier Hovdenak.

Derfor kommer NSO med en ønskeliste til norske universiteter og høyskoler for hvordan de kan trygge studentene i fadderuken:

Dette ønsker NSO:

  1. Institusjonene må ha sikkerhetstiltak under fadderuken hvor studenter som opplever eller ser noe kan melde ifra.
  2. Studenter som opplever overgrep og trakassering under fadderuken av en medstudent, skal ikke måtte bli satt i samme gruppe som overgriperen.
  3. Alle institusjoner må ha eget varslingssystem for denne type saker. Flere steder varsler studenter om seksuell trakassering i samme skjema som de melder fra om ødelagte lamper. Seksuell trakassering må behandles på en annen måte.
  4. Studenter som har opplevd voldtekt, overgrep eller trakassering skal få tilbud om oppfølging av psykolog, og studiestedet skal legge til rette for og sikre det psykososiale læringsmiljøet til studenten i etterkant av hendelsen.

– Økning i rus- og overgrepspasienter

VG har snakket med overgrepsmottakene i Oslo, Trondheim, Tromsø, Bergen, Stavanger og Agder.

Ida Natås, fungerende avdelingsdirektør på allmennlegevakten i Oslo, forteller om en økning i rus- og overgrepspasienter i perioden fadderuken avvikles, men konkluderer ikke nødvendigvis med at fadderuken har skylden alene.

– Det er også andre arrangementer, blant annet festivaler, som trekker unge personer i denne perioden, sier hun til VG.

STILLE FØR STORMEN: 100.000 nye studenter samles til studiestart denne uken. Tusenvis av dem starter på Universitetet i Oslo. Dette bildet er tatt på Blindern i sommer. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Cecilie Hagemann, overlege ved St. Olavs hospital i Trondheim, forteller at de også opplever en økning.

– Generelt kan vi si at vi opplever noe økning i denne perioden rundt fadderuken, på samme måte som i festivaltider, i russetid, julebord, osv. Men det er kun av typen festvoldtekter, sier hun til VG.

Overgrepsmottaket i Agder oppgir at de opplever en generell økning i sommermånedene, men påpeker betydelige mørketall.

– Vi har klare tall på at aldersgruppen 18–24 år er de som er hyppigst representert i overgrepsmottaket, og at festrelaterte overgrep utgjør halvdelen av alle henvendelsene vi får inn, sier seksjonsoverlege Benedicte Severinsen til VG.

Bilde av Benedicte SeverinsenBenedicte Severinsen

Seksjonsoverlege ved overgrepsmottaket i Agder, Sørlandet sykehus

Hva er en festrelatert voldtekt?

Det politiet ofte definerer som en festrelatert voldtekt omfavnes av straffelovens paragraf 291 b), som sier:

Med fengsel inntil 10 år straffes den som har seksuell omgang med noen som er bevisstløs eller av andre grunner ute av stand til å motsette seg handlingen.

Kjennetegn ved en festrelatert voldtekt er at gjerningspersonen og den utsatte ofte kjenner hverandre fra før, og at de involverte er påvirket av alkohol eller andre rusmidler.

Kilder: Lovdata og Kripos.

I Tromsø forteller avdelingsleder ved overgrepsmottaket, Veronica Kolstrup, at de kan oppleve en økning i fadderuken.

– Alle arrangementer hvor det inntas rus øker sannsynligheten for vold og overgrep, så arrangementer som for eksempel fadderuker kan gi en økning av henvendelser til overgrepsmottaket, sier Kolstrup til VG.

Uenig i kritikken

VG har snakket med flere av landets største universiteter og høyskoler. Samtlige peker på at studenter kan finne informasjon om rutiner og varsling for seksuell trakassering og overgrep på Sikresiden.no.

Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) har totalt 9.568 nye studenter denne høsten. I forkant av fadderukene har de iverksatt flere tiltak, forteller prorektor for utdanning, Marit Reitan, til VG.

Bilde av Marit Reitan Marit Reitan

Prorektor ved NTNU

Faddere får blant annet tilbud om å delta i rusforebyggende arrangementer i regi av Studentforeningen i Trondheim (SiT).

Det kan være arrangement om trygg festkultur, fagseminarer om rus og seksuelle grenser i studentfrivilligheten, nasjonalt fadderseminar og andre fadderkurs, sier Reitan.

Reitan er uenig med NSO i at universitetet fraskriver seg ansvar under fadderuken.

– Vi har rammer for arrangementer som vi støtter økonomisk, særlig knyttet til alkoholfrie og inkluderende arrangementer, og det foregår en god og utstrakt dialog mellom studieprogrammene og linjeforeningene knyttet til studiestart, påpeker hun.

FEST: 7.865 nye studenter inntar NTNU i Trondheim denne høsten. Her fra fadderuken i 2020. Foto: Ole Martin Wold / NTB

Ved Norges arktiske universitet (UiT) har over 8.600 studenter takket ja til en studieplass denne høsten.

Prorektor for utdanning, Kathrine Tveiterås sier til VG at faddere har fått opplæring om håndtering av konfliktsaker generelt, og seksuell trakassering særskilt.

– Hva tenker dere om kritikken NSO-lederen retter mot utdanningsinstitusjonene?

– Vi ønsker at studiestarten skal være trygt og hyggelig for alle. Fra SHoT-undersøkelsen vet vi at over halvparten av studentene ønsker flere alkoholfrie arrangementer, og det tar vi hensyn til. Det er likevel vanskelig å skille når UiT-arrangementer slutter, og når private fester begynner under fadderuken, svarer Tveiterås.

Ved Universitetet i Agder (UiA) har de hatt det mest omfattende opplæringsopplegget for faddere noen gang, sier kommunikasjonsdirektør Øivind Dagsvik Eskedal til VG.

Omtrent 6000 nye studenter begynner ved UiA denne høsten.

Bilde av Øivind Dagsvik EskedalØivind Dagsvik Eskedal

Kommunikasjonsdirektør, Universitetet i Agder

– I år har vi også en ny kampanje som handler om bevisstgjøring av studenter knyttet til seksuelt press og trakassering.

– Den heter «Ikke vær et rødt flagg», som spiller på hvordan uønsket oppførsel omtales i sosiale medier, og er studentinitiert, forteller Eskedal.

RØDT FLAGG: Dette er en av plakatene som har blitt hengt opp ved UiA i forbindelse med deres «Rødt flagg»-kampanje nylig. Det er laget fem ulike plakater på norsk og engelsk. Foto: UiA

UiA eier fadderordningen selv, og er tett på fadderstyret, opplyser kommunikasjonsdirektøren. Det er de ansatte ved UiA som har ansvaret for å følge opp varsler.

Eskedal mener det er bra at NSO løfter problematikken rundt seksuelle overgrep i forbindelse med studiestart.

– Vi tror det er best å ha et felles varslingssystem slik vi har på UiA, men vi har jobbet med hvordan denne typen varsler følges opp, legger han til.

Anbefaler om å varsle

Viserektor for utdanning ved Universitetet i Oslo (UiO), Bjørn Stensaker sier til VG at de er opptatt av at studiestartsarrangementer skal være alkoholfokusfrie.

– Det innebærer at alle arrangementer skal ha en hovedaktivitet som ikke handler om inntak av alkohol. Det skal aldri uttrykkes noen forventning om at deltakerne skal drikke alkohol, og det skal alltid tilbys et likestilt alternativ.

Universitetet i Oslo (UiO) Foto: Jon Olav Nesvold / NTB

Viserektoren anbefaler studentene om å varsle om seksuell trakassering eller annen uakseptabel oppførsel. I 2023 mottok universitetet totalt ni saker gjennom dette systemet. Året før var tallet åtte.

Rektor Christen Krogh ved OsloMet mener det er viktig at NSO engasjerer seg.

– Fadderlederne skal holde overoppsyn, og fadderne skal kunne ta kontakt med dem dersom det oppstår uønskede hendelser. Ved tilfeller av trakassering vil studenten som opplever dette bli godt ivaretatt, og de som utøver trakassering blir utestengt fra fadderordningen.

OsloMet ønsker i overkant av 12.000 nye studenter velkommen denne høsten. Foto: Amanda Pedersen Giske / NTB

OsloMet har ikke registrert noen økning i tilfeller av seksuell trakassering under fadderuka de siste årene.

– Nulltoleranse

VG har snakket med fadderkoordinatorene på OsloMet og Handelshøyskolen BI. Begge forteller om en tett dialog med ansatte ved lærestedene i forkant av fadderuken.

Eileen Golamini, som er tredjeårsstudent ved maskiningeniørlinjen på OsloMet, ser alvorlig på statistikken for hovedstaden.

– Alle faddere hos oss må delta på et fadderkurs i forkant av studiestart. Her får de opplæring i rollen som fadder og hva som forventes av dem. De skriver også under på en fadderkontrakt. Rolleforståelse er viktig, sier fadderkoordinatoren.

Bilde av Eileen GolaminiEileen Golamini

Fadderkoordinator ved OsloMet

– Hvis noen skulle bli utsatt for et overgrep, hvilke retningslinjer har dere for hva som gjøres fra fadderne sin side?

– Det tar vi på alvor. Først og fremst er dette en sak for politiet. Samtidig kan studenter kontakte meg som fadderkoordinator, da jeg har tett kontakt med ledelsen på OsloMet, sier Golamini.

Marie H. Eriksen, president i BIs studentorganisasjon BISO, forteller at de har nulltoleranse for overgrep.

Fadderuken ved BI arrangeres av BISOs underenhet «Fadderullan».

Bilde av Marie H. EriksenMarie H. Eriksen

President i BIs studentorganisasjon BISO

– Fadderullan har sin egen sikkerhetsansvarlig, som sammen med styret har utarbeidet en sikkerhetsanalyse som er presentert og godkjent av styret til BISO og BI.

Analysen omfatter blant annet forebygging av seksuelle overgrep i fadderuken, sier Eriksen til VG.

På de ulike arrangementene har BI også etterspurt tilstedeværelse fra nærmeste politihus for å videre sikre et trygt miljø, utdyper hun.

Read Entire Article