Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) har avholdt krisemøte om den rekordlange ventetiden før medisiner blir godkjent i Norge. Nå gir han en garanti.
søndag 7. juli kl. 21:50Kortversjonen
- Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre lover kortere ventetid for godkjenning av medisiner i Norge.
- Krismøte med sentrale aktører har resultert i en fempunkts plan for å redusere behandlingstiden.
- Tiltakene inkluderer raskere metodevurderinger og felles nordisk metodevurdering.
– Behandlingstiden skal ned, lover han.
Det har kommet sterke reaksjoner etter at det ble kjent at behandlingstiden for å godkjenne og gi pasienter tilgang til medisiner er ekstremt mye høyere enn i andre land – og at behandlingstiden i Norge har økt.
Denne uken innkalte helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) til krisemøte med de sentrale partene som kan gjøre noe med problemet:
- Det offentlige organet Beslutningsforum, som godkjenner at medisinene innføres.
- Direktoratet for medisinske produkter (DMP), som skal sikre at medisinene er trygge og har ønsket virkning.
- Og de som sitter på andre siden av bordet og vil ha høyest mulig pris for gullmedisinen de mener de har skapt, legemiddelselskapene, representert ved organisasjonen Legemiddelindustrien (LMI).
– Alle gikk fra møtet med et konkret mål: Ventetiden på å få godkjent medisiner i Norge skal ned. Alle har fått ansvar. Det mener jeg er veldig viktig og det jeg mener er det som skal til for å få ned behandlingstiden.
Han sier møtedeltagerne ble med på et løp hvor han var «veldig klar og de var enige»:
– Vi ble enige om at ventetiden skal ned og at de tre aktørene er de som kan gjøre noe med det. Vi er enige om at folk i Norge skal få tilgang til nye medikamenter raskere enn i dag.
– Fast track
Han sier han droppet «blamegame»; han droppet å bruke pekefingeren mot for dårlige bidrag frem til nå.
– Vi har full fokus på hva de tre kan gjøre for å få ned behandlingstiden. Det endte opp i en fempunkts plan, hvor alle har fått konkrete oppgaver de skal løse, mest for de to offentlige organene, Beslutningsforum og DMP.
– Hva krever du selskapene som produserer medisinen skal bidra med?
– At de raskere skal få frem dokumentasjon som blir etterspurt om produktene. Den prosessen tar for lang tid og står for halvparten av ventetiden som legemiddelindustrien bidrar med.
– Hva skal Beslutningsforum gjøre?
– Hvis det er typetilfeller, hvor de tidligere har gjort fullstendige vurderinger før, trenger de ikke gjøre hele leksa om igjen. Jeg vil kalle det en fast track.
– I tillegg skal de gjøre noe LMI var veldig opptatt av. Å øke bruken av alternative prismetoder hvor prisen kan reduseres når det er faglig forsvarlig å teste medisinen på færre pasienter. Det sa Beslutningsforum ja til under møtet. Det vil få ned ventetiden.
Ta initiativ til felles nordisk metodevurdering er et annet tiltak, han har bedt om at blir realisert.
Se alle de fem punktene her
Beslutningsforum skal
- Gjøre flere forenklede metodevurderinger.
- Øke bruken av alternative prisavtaler for å få raskere prisforhandlinger.
Direktoratet for medisinske produkter skal
- Få ned saksbehandlingstiden og sette ned et prosjekt med dette som formål, fordi saksbehandlingstiden i dag er for lang.
- Ta initiativ til felles nordisk metodevurdering, særlig knyttet til sykdommer og persontilpasset medisin, herunder kreftområdet.
Legemiddelindustrien skal
- Få ned tiden det tar å levere dokumentasjon, som står for over halvparten av ventetidene.
– Markant forbedring
– Vi følger opp med nytt møte over sommeren, for å måle utviklingen, sier Vestre.
I dag tar det 494 dager fra EU har godkjent et legemiddel til Norge har godkjent det. Det er 51 dager lenger enn forrige undersøkelse i 2021.
– Hvilke mål har du satt for kutt?
– Jeg vil ikke tallfeste, men vi vil ha en markant forbedring.
– Kan du gi en garanti om det?
– Behandlingstiden skal ned, på samme måte som ventetiden er på vei ned når det gjelder sykehusene. Vi har nå identifisert problemene og hvordan vi kan gjøre noe med dem. Bare det at de møttes slik for første gang på denne måten, gir godt grunnlag for det.
Generalsekretær Ingrid Ross i Kreftforeningen sier at de kommer til å måle Vestre på hva som skjer i Norge, ikke sammenligne med andre land.
Noen utdypninger
Hva er Beslutningsforum og Direktoratet for medisinske produkter?Beslutningsforum er et offentlig organ i Norge som har ansvar for å godkjenne at nye medisiner kan tas i bruk i det norske helsevesenet. Direktoratet for medisinske produkter (DMP) er en annen offentlig enhet som sikrer at medisinene som brukes er trygge og virker som de skal.
Hva er problemet med ventetiden på medisiner i Norge?I Norge har det vært et problem med lang ventetid før medisiner blir godkjent og tilgjengelige for pasientene. Dette har ført til at pasienter må vente lenge på nødvendig behandling, noe som kan være kritisk for deres helse/liv.
Hvem er Jan Christian Vestre, og hva har han gjort for å løse dette problemet?Jan Christian Vestre er Norges helse- og omsorgsminister. Han har tatt initiativ til å redusere ventetiden på medisiner ved å avholde et krisemøte med viktige aktører som Beslutningsforum, Direktoratet for medisinske produkter (DMP), og legemiddelselskapene. Under møtet ble det lagt en plan for å kutte ned på ventetiden.
– Når vi sammenligner Norge med Norge, så har behandlingstiden for medisiner tatt stadig lengre tid. At Vestre nå viser handlekraft og sier at utviklingen skal snu, er vi kjempeglade for.
Hun sier at dette er den alvorlige rammen:
– Det er mennesker som står i kø, noen av dem i mange hundre dager. For dem gjelder det livet.