Eksperter forventer amper debatt mellom JD Vance og Tim Walz

4 days ago 7


Republikaner JD Vance (40) og demokrat Tim Walz (60) tar hverandre i hendene på scenen natt til onsdag norsk tid. Foto: ANGELA WEISS / AFP / NTB

JD Vance og Tim Walz møtes i det som kan bli den siste debatten før det amerikanske presidentvalget.

Rapporterer fra New York/Osloonsdag 2. oktober kl. 03:03

Kappløpet mot Det hvite hus mellom Donald Trump og Kamala Harris ligger an til å bli svært jevnt.

I natt handler alt om de to som kan bli tungen på vektskålen, nemlig kandidatene til å bli visepresident:

Republikaner JD Vance (40) er senator fra Ohio, og en tidligere Trump-kritiker som er blitt «omvendt» til en av hans mest lojale støttespiller.

  • Vance er kjent for å ha skrevet boken «Hillbilly Elegy» om sin oppvekst i en fattig småby: Trumps Hillbilly.

Demokrat Tim Walz (60) er guvernør i Minnesota, en hjemstat som ofte kalles «Lille Norge».

  • Walz er kjent som en effektiv administrator, men var relativt ukjent på riksplan til han gikk ut og kalte Vance for «weird» (rar/sær/nifs).

Slik blir debatten

  • Når de to visepresidentkandidatene skal debattere i kveld får begge to minutter på å svare på spørsmål og to minutter til motsvar.
  • I motsetning til under presidentdebattene blir ikke mikrofonene til motparten automatisk dempet når den andre snakker – men programlederne kan gripe inn dersom kranglingen blir for heftig.
  • Debatten begynner klokken 03.00 norsk tid, og går på TV-kanalen CBS, og holdes i New York. VG dekker debatten fortløpende, og du kan få oppsummeringer i onsdag morgen

Både Vance og Walz hadde i forkant bedt sine tilhengere om å møte opp utenfor CBS-studioet i New York, der debatten holdes.

Det var hatsk stemning mellom de to tilhengergruppene timer før debatten startet. Skjellsord haglet og det ble dyttet og skreket.

Heldigvis var det flust av politi og sivilkledde agenter fra Secret service til stede, som holdt situasjonen i sjakk.

Les reportasjen her: Tilhengere av JD Vance og Tim Walz barket sammen før debatten

Den voldsomme uenigheten mellom tilhengerne vil gjenspeiles i nattens debatt, der begge kandidater ikke holder noe tilbake i ordbruken mot hverandre.

Walz blir altså kjent på riksplan ved å kalle motstanderen for «weird», mens noe av det første senator JD Vance gjorde var å angripe Walz for å overdrive sin militære bakgrunn, en veterankrangel som skapte sinne på begge sider av det politiske skillet.

Nå stempler Vance motkandidaten som en «livsfarlig liberal, kommunist som vil ødelegge Amerika», mens Walz stempler Vance som en «ekkel, konservativ, ekstremist».

Foto: Thomas Nilsson / VG

Jakter de samme velgerne

Begge fremstiller seg som stemmen til gjennomsnittsvelgere i Midtvesten – beltet av delstater fra Pennsylvania i øst til Nebraska i vest der presidentvalget blir vunnet eller tapt.

Der Walz fremstiller seg som en koselig bestefar som har erfaring som fotballtrener, er Vance en betraktelig mer konfronterende og stridslysten.

– J.D. Vance er en bulldogg. Det som definerer ham er på mange måter hans aggressive mediestil, sier professor Hilmar Mjelde ved Høgskulen på Vestlandet, til NTB.

Vances konfronterende stil har blant annet gjort at han har stått i spissen for de falske påstandene om at haitiske innvandrere i Ohio bortfører og spiser kjæledyr – påstander som har ført til bombetrusler mot en rekke offentlige bygninger i byen Springfield.

Det har imidlertid også ført til at han er kontroversiell – ifølge Fivethirtyeight er det i snitt kun 34,7 prosent av spurte velgere som har et fordelaktig inntrykk av ham.

Read Entire Article