Utenriksminister Espen Barth Eide er positiv til det israelske forslaget til våpenhvile som ble kjent fredag. Samtidig fortsetter angrepene i Gaza.
lørdag 1. juni kl. 11:55– Jeg tør faktisk si ja, i hvert fall til at det er begynnelsen på et mulig gjennombrudd. Hamas har offentlig gitt det en ganske varm mottakelse. De sitter nå og ser på detaljene. Det skal forhandles videre, sier utenriksminister Espen Barth Eide til NRK lørdag formiddag.
USAs president Joe Biden sa i en tale i Det hvite hus fredag at Israel har lagt fram et forslag til en omfattende avtale om våpenhvile på Gazastripen. Hamas selv uttalte senere at de ser positivt på forslaget.
– Summen av dette kan faktisk virke ganske lovende. Så nå oppfordrer vi alle parter, Israel, selvfølgelig, og Hamas, til å se på dette så positivt som mulig slik at vi nå kan se begynnelsen på slutten av selve krigsfasen, sier Eide.
– Sterkt ønske fra USA
Han mener det er svært viktig at USA har gått tungt inn i prosessen, og han mener det kan ses på som et sterkt ønske fra USA om at krigen tar slutt.
– Det presenteres som et såkalt israelsk forslag, og det er det teknisk sett. Men det er et israelsk forslag som USA har vært tungt inne og påvirket. Det betyr at det er en del elementer her som USA mener det burde være mulig for Hamas å ta tak i, sier utenriksministeren.
Han viser blant annet til at Biden i talen ikke bare snakket om selve våpenhvileforslaget, men også om betydningen av at en fredsløsning rammes inn i regionen. Dette dreier seg ikke minst om samarbeidet med Saudi-Arabia, og at muligheten for at palestinerne kan styre selv på sikt, må styrkes.
– Vi må jo ha en våpenhvile først, men så må den også peke videre mot en slutt på krigen og en retur til tilstanden før 7. oktober. Man må videre mot en politisk løsning, og jeg er glad for at det nå kommer så tydelig fra amerikansk hold. Her har det vært en bevegelse de siste ukene, fastslår Eide.
Politisk løsning
Første fase i planen skal vare i seks uker og omfatte det Biden omtalte som en fullstendig og komplett våpenhvile. I tillegg omfatter den tilbaketrekking av israelske styrker fra alle befolkede områder i Gaza, frigjøring av en rekke gisler, inkludert kvinner, de eldre og de sårede, i bytte mot løslatelse av flere hundre palestinske fanger.
I fase to skal partene forhandle videre, gisler løslates og israelske styrker trekkes tilbake. Deretter skal en omfattende plan for gjenoppbygging av Gazastripen legges fram i fase tre.
Eide sier det er første gang at Biden snakker om varig våpenhvile.
– All erfaring tilsier at man må bruke det momentumet som en våpenhvile eventuelt vil skape, til ikke bare å senke guarden, men trappe opp innsatsen for en politisk løsning etterpå. Vi mener det ikke er noen varig løsning på dette som ikke inkluderer en palestinsk stat som kan leve i fred med Israel innenfor en tostatsløsning, fastslår utenriksministeren.