Du kan få kjeft i Syden

4 months ago 77


Kortversjonen

  • Lokalbefolkningen i Barcelona og andre populære reisemål protesterer mot ekstrem-turisme.
  • Turister ble møtt med vannpistoler og demonstrasjoner som sa «tourists, go home».
  • Misnøyen skyldes trengsel, økte levekostnader og at lokalbefolkningen presses ut.
  • Myndigheter prøver å regulere turismen ved å innføre tiltak som å begrense utleielisenser.

Denne helgen fikk flere turister i Barcelona en litt ubehagelig overraskelse der de satt på uterestauranten og ante fred og ingen fare.

Plutselig ble de dynket ned av vann fra vannpistoler i hendene på protesterende spanjoler.

TV-bildene viser at enkelte av gjestene smiler og flytter seg vekk, mens småbarnsforeldrene ser bekymret rundt seg.

Det er nok litt vanskelig å forklare de yngste at noen ikke vil ha dem der. Men, det er det dette dreier seg om.

Lokalbefolkningen har fått nok av turistene. Nå skal de skremmes vekk, på et symbolsk og ufarlig vis.

Vannpistoler er tatt i bruk, det samme er sperrebånd. Hoteller og restauranter har blitt symbolsk sperret av med gul tape av demonstranter, mens tusenvis av spanjoler har ropt «tourists, go home».

Det er aldri hyggelig å bli fortalt at du skal dra tilbake dit du kommer fra.

HAR FÅTT NOK: Lokalbefolkningen i Barcelona jager turister med vannpistoler. Bildet er tatt lørdag 6. juli. 150 lokale organisasjoner i tillegg til en rekke mobiliseringer på sosiale medier har ført til store protester. Foto: JOSEP LAGO / AFP / NTB

Men det er det tydelige budskapet fra stadig flere.

Ikke bare i Barcelona, men også flere andre steder. Det kan føles som om det har oppstått en hel bevegelse mot «dårlige turister».

Dette er turister som tar seg til rette. Det betyr at de ikke respekterer den lokale kulturen og kutymen, og byens begrensninger. Verst av alle turistene er de gjerrige.

Det er de som reiser på all inclusive, enten på cruiseskip eller til resort. De skaper mest harme. De har riktig nok betalt i dyre dommer, men til multinasjonale selskaper, ikke til de lokale, slik at det kommer byen til gode.

Derfor er det ikke bare gradestokken som koker i Syden. Også sinnene er satt i kok.

Hva tenker du?Hvordan ville du taklet en "våt" velkomst i Syden?aLer det av med en vannkrigbPoster en sint TripAdvisor-anmeldelsecPakker kofferten og drar hjemdSelger vannpistolene på eBay

Det har vært store demonstrasjoner på Kanariøyene, i Malaga, Mallorca, Athen og Ibiza.

50 000 deltok for eksempel i demonstrasjoner på Kanariøyene i april.

Kanariøyene med sine to millioner innbyggere har 14 millioner turister på besøk årlig. Da er slagordet forståelig, «Canarias tiene un límite» – Kanariøyene har en grense.

IKKE TIL SALGS: «Kanariøyene er ikke til salgs. De er elsket og forsvart» står det på banneret. Titusenvis demonstrerte på Kanariøyene 20. april. Foto: Carlos De Saa / EPA

Barcelona på den andre siden er en av verdens mest besøkte turistbyer med 32 millioner turister årlig. Mange av dem turister fra cruiseskip.

Disse kjøper kanskje en nøkkelring eller to i byen hvor de går i land, for øvrig spiser og sover de på båten. For Barcelona sin del utgjør de over halvparten av turistene (12 millioner turister overnattet i byen i 2023).

Dette til tross, for mange land og byer er turismen en av de viktigste næringskildene. Turismen er en av hovednæringene i Spania. I Barcelona legger turistene igjen flere titalls milliarder årlig. Forbruket i byens barer og restauranter økte for eksempel med 57 prosent sammenlignet med året før pandemien. Samtidig ble det skapt 130 000 nye jobber i byen.

Innbyggerne bør i teorien være glade og fornøyde.

Men, det er mange definitivt ikke.

AMPERT: Det er ikke tvil om misnøyen når demonstranter går slik til verks for å stagge turismen i egen by. Bildet er tatt utenfor en restaurant i Las Ramblas allé i Barcelona 6. juli i år. Foto: JOSEP LAGO / AFP / NTB

Misnøyen handler ikke bare om trengsel, forurensning, skrik og skrål og den belastningen dette innebærer på byenes infrastruktur.

Protestene handler først og fremst om at lokalbefolkning er i ferd med å bli presset ut, fordi de ikke lenger har råd til å bo der. Turismen driver prisene til himmels.

Folk og utleiebedrifter kjøper og leier ut boliger i byer som Barcelona for å tilby dem til turister gjennom plattformer som Airbnb. Noe som fører til skyhøye leiepriser som stadig færre har råd til å betale.

Multinasjonale selskaper setter spillereglene, mens levekostnadene har økt, og lønningen forblir lave.

På Kanariøyene står en av tre innbyggere i fare for fattigdom og sosial ekskludering.

FORBI BRISTEPUNKTET: Kanariøyene, en idyll på bristepunktet. Tidligere i år ble det innført restriksjoner på vannbruk på grunn av ekstrem tørke og mangel på vann. De må de hanske med i tillegg til millioner av turister. Foto: Elvira Urquijo A. / EPA / NTB

Den voldsomme misnøyen er ikke så mye mot selve turistene som det er mot myndighetene. Kravet er strengere regulering av turistnæringen.

Men, når innbyggere går til det skrittet at de på et vis angriper turister, om enn med vannpistol så er det en omdreining til det verre. Det viser at folk er utålmodige.

Både lokale og nasjonale myndigheter i Spania forsøker nå å demme opp for protestene. Tiltak som å ta betalt for inngang til severdigheter er blitt innført i byer som Sevilla.

I Barcelona har byregjeringen allerede i 2016 bestemt seg for å stanse utstedelse av nye utleie-lisenser. Disse kreves for å kunne leie ut bolig til turister. Nå har de bestemt å inndra 10 000 eksisterende lisenser i løpet av de kommende fem årene.

New York har gjort noe tilsvarende. I september i fjor ble det forbudt å leie ut bolig via Airbnb for en kortere tidsperiode enn 30 dager. Med det resultatet at flere beboere har mistet viktig inntektskilde.

Spanjoler står i gapet mellom ønsket om bærekraft og ivaretakelse av ressurser og behovet for inntjening.

Hvorvidt protestene i Syden lar seg roe er foreløpig ikke godt å vite.

Men, denne sommeren er det greit å være forberedt på å få slagordet «tourists, go home» slengt etter seg. Om du bor all inclusive, eller ikke.

KLAR MELDING: Spania er verdens nest mest besøkte by. Mange av turistene er nordmenn. Spania er Syden. Men nå er altså spanjolene lei. Foto: JOSEP LAGO / AFP / NTB

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article