Det skjulte budskapet

1 week ago 6


«Hva stemmer vi, folkens?»

På TikTok kan hele kommentar­felt plutselig bli tatt over.

«Stem Frp» blir gjentatt gang etter gang. Ofte på videoer som omhandler politiske spørsmål, men også i videoer som ikke handler om politikk.

For eksempel en video der 23 år gamle Bilal prøvesmaker en appelsin har blitt sett over 121.000 ganger, og høstet utallige kommentarer.

Til VG forteller Bilal at han ikke helt skjønner hvorfor så mange kommenterer «stem Frp» på videoene hans. Han ønsker ikke å stille med etternavn.

Bilal, som opprinnelig er fra Afghanistan, har hatt TikTok siden 2018, og forteller at han siden da har opplevd både mobbing og hacking.

Bilde av Bilal (23)Bilal (23)

TikTok-bruker

Hanan Nagib Hersi lagde en TikTok-video hvor hun snakker om kommentarene Bilal fikk, og mener at de har en rasistisk undertone.

Bilde av Hanan Nagib Hersi (19)Hanan Nagib Hersi (19)

Student og TikTok-bruker

– Jeg vet at det står «stem Frp» før jeg en gang åpner kommentarfeltet, sier hun.

Medieekspert Steffen Krüger mener at «stem Frp» i mange tilfeller blir brukt som kodespråk for fremmedfiendtlighet.

Han mener det er en såkalt «dog whistle». Det er når noen bruker kodede eller subtile uttrykk som har en spesiell betydning for en bestemt gruppe, men som ikke nødvendigvis er åpenbare for andre, ifølge Urban Dictionary.

Det kan brukes for å formidle kontroversielle eller ekstreme synspunkter uten å vekke oppmerksomhet eller kritikk fra et bredere publikum. Særlig i sosiale medier.

Hva tenker du?Har du sett «stem Frp»-kommentarene i sosiale medier?aJa, mange ganger!bAv og til.cNei, har ikke lagt merke til de.

Forskeren peker på en video tatt på Grønland i Oslo som har fått over 800 kommentarer. Mange av dem er nettopp «stem Frp». Eller en video fra da IShowSpeed besøkte Oslo i sommer.

Bilde av Steffen KrügerSteffen Krüger

Førstelektor i medier og kommunikasjon ved UiO

– Er ikke dette bare folk som oppfordrer hverandre til å bruke stemmeretten sin, da?

– Vel, ja, det ser ut som det på overflaten, sier Krüger.

Kommentarene kan tilsynelatende virke uskyldige, og det er hele poenget, ifølge ham.

De forekommer ofte under videoer som viser eller handler direkte eller indirekte om mennesker med innvandrerbakgrunn.

 Flere av kommentarene på Bilals video får opp mot hundrevis av likes.TOMMEL OPP: Flere av kommentarene på Bilals video får opp mot hundrevis av likes.

– Det er ment for å si noe kritisk og fordømmende om utlendinger, uten å si det rett ut.

– Hva baserer du det på?

– Det å bruke korte og kodede budskap og slagord i kommentarfeltet er et kjent fenomen. Det er en veldig kjapp og lettvint måte å kategorisere, stigmatisere, og muligens kansellere en annen på.

Han sier det kan sees i tradisjonen av såkalte «shitstorms», hvor brukere gjennom nettverk og algoritmer blir gjort oppmerksomme på noe som oppleves sterkt negativt, og som må angripes online. Når et stort antall brukere skriver negative kommentarer skaper det som kalles en «pile-on»-effekt.

– Det er derfor fullt mulig at «Stem Frp» under en video som viser politiaksjon på Grønland er et forsøk på å si noe ganske mørkt, men på en lett måte, som vil invitere andre likesinnede til å bli med å kommentere det samme, mener Krüger.

På TikTok er det ikke mulig å kartlegge det totale omfanget av kommentarene.

Leder i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU), Simen Velle, sier til VG at han ikke ønsker å tolke hva som ligger bak «stem Frp»-kommentarene, men understreker:

– Men hvis du er en rasist, og du vil få gjennomført rasistisk politikk i Norge, så er ikke det forenlig med «stem Frp», sier han.

Bilde av Simen VelleSimen Velle

Leder for Fremskrittspartiets Ungdom

VG har chattet med flere personer som har kommentert «stem Frp» på TikTok. De ønsker å være anonyme, men VG kjenner identiteten deres. Her er to av dem:

Bilde av En voksen bruker En voksen bruker

Kommenterer «stem Frp» minst en gang i uken, ofte mer, sier han.

«Frp vil stille tydeligere krav til den enkelte innvandrer om å lære seg norsk og skaffe seg arbeid. Det handler om å verne om de sterke, norske verdiene som gjør landet godt å bo i for alle.»

Bilde av En ung bruker og medlem av FpUEn ung bruker og medlem av FpU

Han skriver «stem Frp» under videoer om innvandring.

«Jeg tror sosiale medier hjelper med å vise hva frp faktisk vil istedenfor hva folk tror frp er».

Noen går også imot de som skriver «stem Frp»:

Bilde av En ung brukerEn ung bruker

Opplever at mange skriver disse kommentarene, og har derfor begynt å stille spørsmålet «Hva stemmer vi?» selv, for å si svare «SV».

«Tanken på at Frp kan vinne skremmer meg».

Velle: – Ikke hva Frp står for

Simen Velle (FpU) mener det er innenfor ytringsfrihet å skrive «stem Frp», og mener det naturligvis er en god ting at unge engasjerer seg i politikk.

Han har først og fremst bemerket seg denne type kommentarer under politiske videoer i sosiale medier, men innrømmer at han ikke henger så mye på TikTok.

 Fredrik Solstad / VGFoto: Fredrik Solstad / VG

– Jeg har ikke lyst til å tolke for mye, for jeg vet ikke hva de mener. Det må de stå for selv. Men hvis du er en rasist, og du vil få gjennomført rasistisk politikk i Norge, så er ikke det forenlig med «stem Frp», sier han.

Han mener Frp ikke fører slik politikk, og det er en vesentlig forskjell mellom en streng innvandringspolitikk og å ikke like mennesker med annen hudfarge.

– For å gjøre det klinkende klart: Hvis folk går rundt og egger opp til at Frp gjennomfører rasistisk politikk, så tar de grundig feil, sier Velle.

Han erfarer at det alltid er enkelte råtne egg i kurven, og oppfordrer dem til å lese opp på partiets program, eller finne seg andre partier.

– Hvis du vil ha et rasedelt Norge, så er det ikke Frp du skal stemme på.

Read Entire Article