– Det kom som et sjokk på oss alle

1 month ago 10


Hvithvalen Hvaldimir obduseres mandag.

mandag 2. september kl. 10:09

Lørdag ble det berømte dyret funnet død i havnebassenget i Risavika i Sola kommune.

– Det kom som et sjokk på oss alle. Vi vet ingenting om dødsårsaken, og derfor får norske myndigheter han obdusert. Dette er et viktig dyr for Norge, så vi må finne ut av hva som har skjedd, sier Kathrine Albertine Ryeng ved Havforskningsinstituttet til VG.

Hvithvalen skal obduseres mandag, forteller Bente Paulson i Veterinærinstituttet til VG.

 Per Harald Pedersen / Per Harald PedersenHvaldimir ble heist på land lørdag. Foto: Per Harald Pedersen / Per Harald Pedersen

– Etter min forståelse var Hvaldimir i god form den siste tiden før han døde, men vi må avvente en avklaring, sier Ryeng.

Bilde av Kathrine Albertine RyengKathrine Albertine Ryeng

Forsker og veterinær i Havforskningsinstituttet

Imidlertid er Regina Crosby Haug sikker i sin sak. Hun har ifølge Stavanger Aftenblad fulgt hvalen de siste fem årene og sier at hun ikke tror det er en naturlig dødsårsak.

– Han var frisk og hadde ingen tegn på sykdom. Jeg tipper at han har blitt truffet av en båt og dødd av indre skader. Vi har dokumentert at Hvaldimir har svømt med båter, og han har tidligere blitt truffet av en båt, sier Haug til avisen.

Hun jobber også med å lage en dokumentarfilm om Hvaldimir.

 Åshild FjeldheimRegina Crosby Haug er frivillig i organisasjonen One Whale. Her svømmer hun med Hvaldimir. Foto: Åshild Fjeldheim

Et vitne forteller til Stavanger Aftenblad at han så hvalen svømmende rundt klokken 12.00 lørdag. Bare en time senere skal den ha lagt med buken opp.

Sebastian Strand, som har jobbet med å overvåke Hvaldimir gjennom organisasjonen Marine Mind, sier at det ikke var noen klar dødsårsak da hvalen ble funnet og at det ikke er grunn til å spekulere.

 Per Harald Pedersen / Per Harald PedersenHvaldimir ble funnet flytende med buken opp. Foto: Per Harald Pedersen / Per Harald Pedersen

Ifølge Strand antas det at dyret var mellom 14 og 16 år.

– Det er ganske ungt. Et vanlig livsspann er mellom 30 og 50 år, men ny forskning peker mot at de kan leve opp mot 80 år – så Hvaldimir skulle fått blitt veldig mye eldre, sier Strand til VG.

Ifølge Verdens naturfond (WWF) blir hvithvaler vanligvis mellom 30 og 35 år.

Bilde av Sebastian StrandSebastian Strand

Leder for Marine Mind

Hvaldimir ble oppdaget i april 2019, nær Hammerfest i Nord-Norge, og er Norges mest berømte hvithval.

Siden den gang har den kontaktsøkende hvalen blitt observert ved en rekke norske kystbyer.

Hvaldimir dukket først opp utenfor Finnmarkskysten i slutten av april 2019 og vakte oppsikt. Hvalen, som var utstyrt med seletøy, fikk navnet «Hvaldimir».

Hvalen fikk stor oppmerksomhet etter at den ble mistenkt for å komme fra den russiske marinen.

Read Entire Article