Lørdagens bryllup beviser at kongehuset utvikler seg.
fredag 30. august kl. 15:28Lørdag skal prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett gifte seg. Som forventet har det vært mange sterke reaksjoner.
Noen reagerer også på at kongen og dronnningen er til stede. At de står ved siden av henne nå, viser ikke bare lojalitet til familien, men også til plikten de har overfor oss alle.
Det norske kongehuset har alltid vært en del av landets ryggrad. Gjennom vanskelige tider har de stått stødig, tilpasset seg, og bevart sin rolle.
Og la oss være ærlige: dette er langt ifra første gang folket er splittet i synet på kongefamilien.
Likevel har én ting vært konstant - deres evne til å håndtere stormer med verdighet og profesjonalitet.
Mange har sterke meninger om prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett.
Dureks uttalelser om ånder og alternative helsetilnærminger har skapt debatt, og enkelte stiller spørsmål ved hva slags signaler dette sender.
Men la oss ikke glemme at monarkiet har taklet kontroverser før. Det er en del av jobben.
Det er nettopp i slike tider at vi ser kongehusets sanne styrke - evnen til å balansere gamle tradisjoner med en moderne verden.
Monarkiet handler om kontinuitet. Regjeringer og politikere kommer og går, men kongehuset står der som et symbol på våre verdier og vår historie.
Men kontinuitet betyr ikke stillstand.
Monarkiet har overlevd nettopp fordi det har forandret seg sammen med samfunnet.
Dette bryllupet er et eksempel på hvordan kongehuset kan utvikle seg, selv om det kan føles uvanlig eller til og med uønsket.
Hvis kongehuset skal forbli relevant i dagens Norge, må det gjenspeile samfunnets mangfold og moderne holdninger.
Man må bare se til andre europeiske kongehus, som det britiske. Der har monarkiet overlevd skandale etter skandale, men likevel bevart respekten.
De står fortsatt som et samlet symbol på landet, til tross for all kritikken. Det samme gjelder vårt eget kongehus.
De har stått stødig før, og de gjør det nå.
Kongehuset er også Norges ansikt utad. Når verdens øyne rettes mot dette bryllupet, er det Norge som kommer i rampelyset. Uansett hva man mener om det, er det en del av vår historie som nå skrives. Og det setter Norge på kartet.
For at monarkiet skal overleve, må det kunne tilpasse seg. Dette er ikke første gang det norske folket har hatt blandede følelser om de kongelige, og det vil heller ikke være den siste.
Men gjennom alt, representerer de kontinuitet - et symbol på vår historie, som samtidig er i konstant utvikling.
Så ja, dette bryllupet vekker reaksjoner. Men det viser også at kongehuset lever, puster, og utvikler seg sammen med Norge.