Derfor klager Ingebrigtsen-brødrene: – Hendelsene er svært alvorlige

4 months ago 82


Foto: BJØRN S. DELEBEKK / VG

Bistandsadvokaten til tre av Ingebrigtsen-brødrene mener politiet bommer på både juss og faktum når flere av anklagene mot pappa Gjert er henlagt.

  • Bilde av Anders K. Christiansen
tirsdag 4. juni kl. 22:49

Det viser klagen som politiet og de ulike partene i saken har mottatt fra advokat Mette Yvonne Larsen.

Den er på syv A4-sider og inneholder argumenter for at tiltalen mot Gjert Ingebrigtsen bør utvides.

– Terskelen som politiet legger til grunn hva gjelder tiltalespørsmålet er etter mitt syn for høy. Jeg regner med at statsadvokaten vil omgjøre én eller flere av disse avgjørelsene, sier Larsen til VG, konfrontert med klagen.

Det er gått en måned siden det ble kjent at den profilerte friidrettspappaen er tiltalt for mishandling i nære relasjoner mot ett av barna sine. Hendelsene skal ha funnet sted over en periode på flere år.

Samtidig valgte politiet å henlegge anklager om fysisk og psykisk vold knyttet til seks andre søsken: Et av tilfellene ble ansett som foreldet. De fem andre ble henlagt på bevisets stilling.

Nå klages det på både saken som skal være foreldet og to av sakene som gjelder henleggelse på bevisets stilling.

Argumentene

I klagen som politiet har mottatt, hevdes det at de fornærmede har vært utsatt for vold og krenkelser fra Gjert Ingebrigtsen – samt at samtlige har sett de øvrige søsknene oppleve vold og krenkelser.

«Det er tale om fysiske og psykiske krenkelser av ulik karakter og alvorlighet, hvor enkelte av hendelsene er svært alvorlige. De fornærmede har forklart seg sammenfallende om flere konkrete hendelser, og om mistenktes handlingsmønster mer generelt», heter det i klagen.

Den inneholder juridiske argumenter som i grove trekk handler om følgende:

  • Den ene saken bør ikke anses å være foreldet fordi den fornærmede ikke opplever at krenkelsene sluttet i 2009, slik politiet legger til grunn. I klagen hevdes det også at den fornærmede har sett søsken oppleve angivelig hets, mobbing og tvang knyttet til trening i perioden også etter 2009. Dette skal ha pågått helt frem til for noen få år siden.
  • I klagen gjøres det et poeng ut av hvordan det å se søsken oppleve mishandling også kan være en krenkelse i juridisk forstand. Det vises også til flere tilfeller av fysisk vold mot søsknene, samt det som omtales som et «kontrollerende og aggressivt handlemønster».
  • De to andre brødrene som klager, fremhever at de både selv har opplevd fysiske og psykiske krenkelser gjennom oppveksten, men også at de har sett søsken oppleve dette. Det argumenteres også med at søsknene har forklart seg svært sammenfallende i avhør med politiet, og på den måten underbygget hverandres påstander. I klagen poengteres det også at andre beviser peker i den samme retningen.
VAR VENNER: Familien Ingebrigtsen ble allemannseie gjennom en TV-serie på NRK. F.v. Filip Ingebrigtsen, Henrik Ingebrigtsen, pappa Gjert Ingebrigtsen og Jakob Ingebrigtsen. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Gjert Ingebrigtsens forsvarere, John Christian Elden og Heidi Reisvang, skriver i en e-post til VG at påstandene i klagen er en gjentakelse av innholdet i en kronikk i VG i fjor høst, samt i de påfølgende politiavhørene av brødrene i familien Ingebrigtsen.

«Dette er forhold som politiet har etterforsket og ikke funnet grunnlag for å straffeforfølge. Politiets henleggelse fremstår for oss, slik vi kjenner saken, som velbegrunnet. At brødrene gjennom sin bistandsadvokat har valgt å påklage politiets vurdering tar vår klient til etterretning da det er en rettighet de har. Vår klient kan ikke gjøre annet enn å avvente Statsadvokatens vurdering og konklusjon», skriver forsvarerne.

Politietterforskningen mot Gjert Ingebrigtsen startet like etter at Henrik, Jakob og Filip gikk ut i VG og fortalte sin historie i en kronikk i oktober 2023.

BISTANDSADVOKAT: Mette Yvonne Larsen. Foto: Hanna Kristin Hjardar / VG

I kronikken het det blant annet:

«Vi har vokst opp med en far som har vært svært aggressiv og kontrollerende, og som har brukt fysisk vold og trusler som en del av sin oppdragelse. Fremdeles kjenner vi på ubehag og frykt, som sitter i oss fra barndommen».

Senere skal samtlige syv søsken etter det VG forstår ha vært inne til avhør hos politiet.

Rettssaken mot Gjert Ingebrigtsen er foreløpig ikke berammet. Friidrettspappaen, som fortsatt trener OL-håpet Narve Gilje Nordås, nekter all skyld i saken mot ham.

Nekter skyld

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen ber i den ferske klagen om at politiet behandler saken raskt.

– Vi ønsker at sakene slås sammen. Dette har allerede vart lenge og det er belastende i hverdagen for klientene mine, sier hun til VG.

SVARER FOR GJERT INGEBRIGTSEN: John Christian Elden og Heidi Reisvang, her i forbindelse med en annen sak. Foto: Mattis Sandblad / VG

John Christian Elden og kollega Heidi Reisvang svarer på vegne av Gjert Ingebrigtsen:

«Gitt den massive medieoppmerksomheten og ensidige fremstillingen denne saken har, føler vår klient seg både rettsløs og forhåndsdømt. Han ser fram til å få en rettferdig behandling i domstolen for den tiltalen som er tatt ut mot ham. Han benekter enhver form for straffeskyld», skriver de to advokatene til VG.

Read Entire Article