Den nye Nato-sjefen: Avviser Putins atom-trussel

3 days ago 4


 JOHN THYS / AFP / NTBJens Stoltenberg overlot tirsdag ledelsen av Nato til Mark Rutte. Foto: JOHN THYS / AFP / NTB

Nato-landene må ikke gi etter for de nye russiske truslene om bruk av atomvåpen, ifølge Mark Rutte, som fra 1. oktober er Natos generalsekretær.

Rapporterer fra Brussel onsdag 2. oktober kl. 13:32

Kortversjonen

  • Mark Rutte overtar som Natos generalsekretær. Han advarer mot å gi etter for russiske atomtrusler.
  • Rutte roser Jens Stoltenbergs tiårige lederskap og hans innsats for å øke forsvarsbudsjettene.
  • Nato må fortsette å styrke sitt forsvar og støtte Ukraina, understreker Rutte.

Flyplass-streik i Brussel kompliserte hjemreisen til Oslo for den avtroppende generalsekretæren Jens Stoltenberg, som tirsdag takket for seg etter nøyaktig 10 års tjeneste i Nato.

Etterfølgeren Mark Rutte var svært raus i omtalen av sin forgjenger på sin første pressekonferanse i Nato tirsdag ettermiddag:

– Knapt noen leder i Nato har stått overfor en så utfordrende situasjon. Han har navigert oss gjennom vanskelige tider med en stødig hånd, og har en stor del av æren for at Nato nå er sterkere enn noen gang, sa Rutte idet Stoltenberg og hans ektefelle Ingrid Schulerud pakket sammen i Brussel og reiste til den nærmeste åpne flyplassen for å starte hjemturen.

– Men Nato-landene står fortsatt overfor alvorlige utfordringer. Og vi vil ha mye å gjøre fremover, fortsatte Rutte.

 Harry Nakos / AP / NTBBYTTET PLASS: Tirsdag formiddag overtok Mark Rutte plassen som møteleder i Natos råd fra Jens Stoltenberg. Foto: Harry Nakos / AP / NTB

Han anerkjente Stoltenbergs arbeid med å få opp medlemslandenes forsvarsbudsjetter. I 2014 var bare tre land over Natos mål om to prosent av brutto nasjonalproduktet til forsvar. Når Stoltenberg nå sjekker ut, er det 23 land over streken.

Ruttes hjemland er et av dem som nådde den magiske streken i år, i likhet med Norge. Han erkjente at hans regjering ikke satte noe godt eksempel:

– Vi skulle vært der tidligere. 2022 var en vekkerklokke for oss, sa Rutte.

Uttrykker seg likt

Det var ingen avvik å høre fra det som har vært Jens Stoltenbergs linje i Nato. Med egne ord ga Rutte de samme svarene som Stoltenberg har gjort på sine pressekonferanser. Begge har ledet koalisjonsregjeringer. Begge blir omtalt som dyktige kompromiss-makere.

På spørsmål om Nato-land bør gi Ukraina rett til å bruke donerete langdistansevåpen mot mål inne i Russland, har Stoltenberg vist til at krigens folkerett åpner for dette. Det samme sa Rutte. Og så gjentok han Stoltenbergs forbehold:

– Dette er det ikke opp til meg å bestemme, men opp til hvert enkelt medlemsland, sa Rutte.

 Yves Herman / Reuters / NTBFoto: Yves Herman / Reuters / NTB

Ukraina-støtten

Nå er han også den nye pengeinnkreveren.

Mark Rutte understreket at medlemslandene må fortsette å bygge sitt felles forsvar. Og de må øke støtten til Ukraina.

– Et uavhengig og demokratisk Ukraina er avgjørende for fred og stabilitet i Europa. Og kostnaden ved å støtte Ukraina nå, er langt lavere enn kostnadene vi vil få dersom vi tillater Putin å få sin vilje, sa Rutte.

Ingen umiddelbar trussel

Den nye Nato-sjefen måtte svare på den nye trusselen fra Russlands president om å senke terskelen for bruk av atomvåpen dersom land med atomvåpen - USA, Frankrike og Storbritannia - leverer langdistansevåpen som kan ta ut mål langt inne i Russland.

– Vi hører nye trusler fra Putin. Men la meg gjøre det klart: Vi ser ingen umiddelbar trussel fra russiske kjernevåpen. Han vil fortsette å snakke om sitt atomarsenal, sa Rutte.

Han la til at Nato-landene ikke må gi etter for Putins trusler.

– Det vil sette en farlig presedens, sa Rutte.

Read Entire Article