Dette skjedde i natt
- Den første debatten i denne valgkampen mellom Joe Biden og Donald Trump foregikk i natt. Debatten endte med at Joe Bidens innsats ble stemplet som en «katastrofe» av amerikanske medier.
- «Det startet ille for Biden. Stemmen var svak, nesten hviskende. Han hadde problemer med å fullføre et resonnement. Biden snakket hurtig, men usammenhengende», skrev VGs kommentator USA-ekspert, Per Olav Ødegård.
- «Trump vek unna vanskelige spørsmål. Han skrøt uhemmet av tilstanden i USA den gang han var president, mens han tegnet en grov karikatur av hvor elendig forholdene er i Bidens Amerika. Begge kalte hverandre gjentatte ganger for løgnere», skriver kommentator Per Olav Ødegård.
- Flere av Bidens nærmeste støttespillere fikk spørsmål om han burde trekke seg.
- California-guvernør Gavin Newsom avviste tanken om at Biden bør trekke seg.
- Senator Raphael Warnock fokuserte på Bidens substans fremfor stil og kritiserte Trumps påståtte løgner.
- 67 prosent av de som så debatten mente at Trump vant.
For snart åtte år siden ble verden vitne til et av de mest historiske vendepunktene i amerikansk politikk.
Donald Trump ble mot alle odds, både fra eksperter, analytikere, og ja, selv de amerikanske borgerne, valgt til president.
For veldig mange kom dette som et kjempestort sjokk. Det politiske jordskjelvet spredte seg rundt over hele verden. Mange så dette som utenkelig, særlig her hjemme i Norge, og likevel - det hadde virkelig skjedd.
Fire år senere var det duket for ny valgkamp. Mange var redde, men mange var også håpefulle.
Joe Biden, den erfarne politikeren fra Pennsylvania, tidligere visepresident til Barack Obama, ble Trumps største utfordrer, og vant.
Det kan ikke benektes at dagen og ukene som fulgte skapte stor blest i verdensbefolkningen. Mange så på seieren som en stor lettelse.
Men det skulle vise seg å bare være begynnelsen på noe mye større.
Vi har alle sett nyhetsoppslagene og overskriftene fra USA de siste årene. Det som startet med (ikke overraskende) Trump og hans endeløse protester mot valgresultatet, ble mer enn bare ord og retorikk.
Det ble stormingen av Kongressen 6. januar 2021. Det ble rettssak etter rettssak. Hele 34 domfellelser. Ikke bare var det uro i Trump-fløyen, men også Biden har fått kjenne på trykket.
Bidens sønn, Hunter, ble dømt i en våpensak, og aldersspørsmålet har blitt en stadig større utfordring for presidenten. Problemene står i kø.
Hva tenker du?Hvem ville du ha stemt på i det amerikanske presidentvalget?aJoe BidenbDonald TrumpcEn annen kandidatdJeg ville ikke stemt på noen av demOgså på verdensbasis har uroen fått slå rot.
Krigen i Ukraina, situasjonen i Midtøsten, stadig høyere renter, inflasjon, og flere klimarelaterte problemer. Usikkerheten er virkelig til å føle på, og slik som for mange andre, er jeg også bekymret for hvordan verden har det akkurat nå.
Og nettopp derfor trenger vi sterke ledere som er i stand til å stå i stormen når det står på som verst. Med årets presidentvalg i USA, er det viktigere enn noen gang å ha den stabiliteten og tryggheten.
Det er bare et problem. Nattens presidentdebatt ga alt annet enn signaler om fryd og harmoni.
Vi har visst det en stund nå: Trump går for en ny presidentperiode. Det er – mildt sagt – svært mange delte meninger om det. Ikke bare hos den ene siden av den politiske fløyen, men også i den andre.
Verden har sett dette før. Er vi virkelig klare for dette igjen, med alt som skjer rundt oss?
Denne sommeren bor jeg i USA, og det passet derfor ypperlig å se på nattens debatt. Vi var en stor gjeng klistret foran TV-skjermen, i håp om å bli vitner til noen form for optimisme for amerikansk politikk.
Men hæ? Hvorfor er jeg, en nordmann, investert i dette? Jo, fordi det angår oss hvem som sitter i det Ovale kontor
.Fordi USA er vår største og viktigste allierte. Og som i alle alvorlige tider og stunder, er det både viktig og godt å ha noen av sine beste venner ved sin side.
Samtlige i forsamlingen denne kvelden var skrekkslagne av det vi så. På den ene siden har vi – for første gang i historien – en dømt forbryter på den ene siden, og en aldrende, sakte og bablende 81-åring på den andre.
I klassisk stil handlet debatten mer om hvem som hadde skylden for hva, og hvem som mente de burde ha æren for noe annet. I stedet for å bruke tiden på det debatten virkelig skulle handle om, nemlig veien videre for politikken innenriks og utenriks.
Det hele var en komplett fadese. Et sirkus. Rett og slett et «sjitshow».
Det som startet med latter og «popcorn»-stemning blant oss, ble etter hvert en dyster påminnelse: dette skjer faktisk. Den største realiseringen kom da Trump og Biden begynte å krangle om hvem som var best i golf.
Det ble påminnelsen om en alvorlig virkelighet. «Dette er virkelig ille», tenkte vi.
Det tok ikke lang tid før mange på sosiale medier tok til orde. Både på den røde og blå fløyen gikk flere ut og var flaue på sitt lands vegne, og så hverken på den ene eller andre kandidaten «fit for office.»
I en verden med store problemer på rekke og rad, trenger ikke Vestens og i NATOs største og viktigste allierte en så stor vaglefest som nå.
Vi er inne i en svært alvorlig tid. USA-valget i år har mye å si for hvilken retning verden går inn i de neste fire årene.
Det som før var en respektfull og ryddig måte å fremme politiske syn og ulikheter på, har blitt til et sirkus med stor polarisering mellom folk, som tilsynelatende bare blir verre og verre.
For å si det slik – USA er i trøbbel.
Og det er vi også, hvis nattens demonstrasjon av landets fremste kandidater er et frempek på det som kan komme i en stadig mer urolig verden.
Vi har sett det mange ganger før, og vi ser historien gjenta seg foran øynene våre igjen.
Hør mer om nattens debatt i podkasten Giæver og gjengen: