Dag Erik Pedersen (64) er død

4 months ago 33


Broren Atle bekrefter dødsfallet overfor Østlands-Posten tirsdag morgen. Pedersen gikk bort mandag.

Torsdag denne uken ville Dag Erik Pedersen fylt 65 år.

Som syklist var han helt i verdenstoppen spesielt på 80-tallet. I disse dager er det 40 år siden hans første av totalt tre etappeseirer i Giro D’Italia.

Han var proffsyklist i både Italia og Nederland fra 1982–91, og tiendeplassen fra Giro D’Italia i 1984 var lenge den beste sammenlagtplasseringen en nordmann har klart i de tre største etapperittene.

Dag Erik Pedersen vinner 9. etappe av Giro d'Italia i 1984 foran Laurent Fignon Foto: Giro d'Italia

I Giro D’Italia deltok han hele seks ganger, ’84 og ’86 var hans klart mest suksessrike sesonger som proffsyklist.

Etter at han la opp som idrettsutøver startet han en TV-karriere, som programleder og reporter, i tillegg til å holde foredrag og skrive bøker.

Ledet «Mesternes mester»

I senere tid er han mest kjent fra tiden som programleder for «Mesternes mester». Han ledet programmet gjennom hele tolv sesonger, fra starten i 2009 frem til våren 2021.

– Det var 1,6 millioner seere i snitt per program i den siste sesongen jeg var med. Det var fantastisk, og det føltes som at jeg ga meg på toppen av pallen, sa Pedersen til VG i 2022.

Han sa at det føltes helt riktig å gi seg fra programmet på det tidspunktet. I etterkant skrev han boken «Mesterne» om tiden som programleder.

Dag Erik Pedersen fotografert forrige uke. Foto: Mattis Sandblad / VG

VG møtte Dag Erik Pedersen hjemme i Helgeroa i Larvik torsdag forrige uke.

I et større intervju om den nye foredragsserien hans, fortalte han blant annet at alt han har gjort i livet har vært tuftet på tålmodighet og ydmykhet.

– Jeg har alltid «lekt» med de som er flinkere enn meg. Da jeg kom til Italia som sykkelamatør og kom i kontakt med et profflag, var det bare å si «jeg kan ingenting om sykling, dere må hjelpe meg for jeg har lyst til å bli like god som dere». Slik var det også da jeg begynte i NRK. Jeg hadde aldri kommet noen vei der heller hvis jeg hadde trodd jeg var verdensmester, sa Pedersen.

Dag Erik Pedersen

  • Født 16. juni 1959 (64 år)
  • Var syklist på toppnivå, og ble nummer fire i VM i fellesstart i 1981.
  • Proffsyklist fra 1982, og vant blant annet tre etappeseirer i Giro d’Italia i tillegg til over 40 rittseirer.
  • Startet TV-karrieren i TV Norge i 1994.
  • Begynte i NRK i 1996, og i Sportsrevyen i 1999.
  • Har blant annet ledet TV-aksjonen på NRK flere ganger, laget dokumentarfilmer og spillefilmer for NRK. Har også ledet en rekke OL-sendinger på 2000-tallet.
  • Er fire ganger kåret til «årets programleder» i kategorien nyheter og sportsprogramledere.
  • Var i 2009 programleder i første sesong av seersuksessen «Mesternes mester», og ga seg i 2021 etter 12 sesonger.
  • Har også hatt en karriere som artist. Har selv skrevet og gitt ut musikk, men er mest kjent for å ha skrevet Jahn Teigen-hiten «Gi meg fri».
  • Har også skrevet to bøker. «Idrettskongen» i forbindelse med at kong Harald fylte 75 år i 2012. Og «Mesterne» om flere av deltagerne i Mesternes mester.
Kim Rygel. Marco Elsafadi (bak). Ingrid Kristiansen, Susann Goksør Bjerkrheim, Stine Brun Kjeldaas, Erik Solér, Gro Espeseth, Roger Ruud, Johan Remen Evensen. Kjersti Grini og Knut Holmann. Foran programleder Dag Erik Pedersen. Foto: Nils Bjåland / VG

Bak suksessen har han opplevd motgang som konkurs, tvangssalg, skilsmisse og tapet av nære venner og familie. Han har vært åpen om at sønnen Simen tok sitt eget liv i 2019.

– Det var en lang og smertefull prosess, men til slutt ble jeg klar for å snakke om det. Jeg mener den åpenheten har vært viktig. Det var en lettelse å snakke om det, det så mange som visste om det og det var viktig for oss å eie historien selv og fortelle den riktige versjonen, sa Pedersen til VG i 2022.

Han har også fortalt om sorgen, fortvilelsen og også raseriet som fulgte etter sønnens selvmord, i podkasten «Sorgens kapittel» hos NRK.

Dag Erik Pedersen i Larvik forrige uke. Foto: Mattis Sandblad / VG

Pedersen var også nær venn av artisten Jahn Teigen. Teigen flyttet i en periode ned til Pedersen i Italia, på et tidspunkt hvor begge hadde det vanskelig.

– Vi ble blodsbrødre i denne tiden og kom oss gjennom en tøff periode – begge to. Det vennskapet vi fikk da, varte livet ut, sa Pedersen til VG i 2020, noen dager etter Teigens dødsfall.

Han skrev også flere låter med Teigen, blant annet «Gi meg fri», «Overalt» og «Wheels in Motion».

JAHN OG DAG ERIK: Paolo Di Pilato driver hotellet og resturanten Albergo Sole, som ligger i gamlebyen i Bergamo. Her var Dag Erik Pedersen og Jahn Teigen mye. Foto: Helge Mikalsen / VG

Pedersen er fire ganger kåret til årets programleder i kategorien nyheter og sportsprogramledere i Norge. Han er i tillegg kåret til Norges beste ekspertkommentator av Aftenpostens lesere.

På NRKs skiskyttersendinger briljerte han på ulike europeiske språk fra pressesonen til den folkekjære vinteridretten.

Read Entire Article