Carmen (22) om den store skuffelsen: – Det er kjipt

1 month ago 17


Carmen Grønvold Johannessen fra Solberg rytterklubb og hennes «Højgaardens Santos» var uttatt til Paralympics. Foto: Ole Kristian Strøm / VG

Carmen Grønvold Johannessen (22) skulle ha vært på plass med sin «Santos» når Paralympics i Paris starter denne uken. Det har i stedet endt i fortvilelse.

tirsdag 27. august kl. 11:40

Kortversjonen

  • Carmen Grønvold Johannessen (22) ble hun tatt ut til dressurridningen i Paris av Olympiatoppen.
  • Men hesten har pådratt seg en skade som gjør at hun har måttet trekke seg fra Paralympics.

For både hun og den 12 år gamle hesten er hjemme på Skedsmokorset.

– Jeg måtte melde forfall, forteller hun til VG.

– «Santos» har rett og slett fått et overtråkk. Vi hadde et håp om at han skulle bli bra. Veterinæren ga oss en god prognose. Men det har tatt lengre tid enn vi trodde. Jeg ville ikke utsette ham for noe når han ikke er 100 prosent frisk.

«Santos» heter egentlig «Højgaardens Santos», men blant venner er han mer kjent som kortversjonen.

Johannessen og hesten hjemme på Skedsmokorset. Foto: Ole Kristian Strøm

– Det var en stor skuffelse?

– Det var veldig kjipt, men jeg får prøve igjen om fire år. Hesten er bare 16 år da, så det går fint!

– Heldigvis har jeg fått beskjed om at dette ikke kommer til å prege hesten i ettertid. Når den er frisk, så er den fisk. Det er ingen alvorlig skade.

– Hvordan er det å få en sånn beskjed?

– Jeg var litt forberedt på det. Jeg visste at det kunne skje. Dette er dyr. Da vet du aldri.

«Santos» og Carmen så lenge ut til å være et eventyr. For så sent som i vår ble 22-åringen «klassifisert», det vil si legeerklært at hun kunne delta i Paralympics.

Foto: Ole Kristian Strøm

Inntil et fall fra hesten i 2021 var Paralympics noe Carmen bare hadde hørt om og truffet para-ryttere på stevner. Det er få måneder siden hun var med i sin første para-konkurranse.

– Jeg skjønte etter fallet fra hesten i 2021 at Paralympics kunne være aktuelt, men det var nå i april jeg fikk «klassifisering», som gjør at jeg har lov til å være med i para-konkurranser.

– Hva skjedde i 2021?

– Jeg bodde i Danmark og falt av en unghest som ikke var min. Det endte med nerveskader i nakken. Jeg fikk også veldig kraftig hjernerystelse som har utviklet seg til kronisk migrene. Det var skivebukning, akseknekk og sånne ting. Derfor har jeg nedsatt styrke i hele høyresiden.

Hun er oppkalt etter Marius Müllers «Carmen», fordi faren likte den låten så godt.

Marius Müller. Foto: Hans Olav Forsang / VG

Den sangen handler om en danseglad dame.

– Dressur er på en måte dans med hest, sier hun når hun skal forklare hva slags hesteidrett hun driver med.

«Højgaardens Santos» følger godt med der vi står og snakker i stallen.

– Jeg har hatt ham i seks år og vi har opplevd så mye sammen. Det var uaktuelt å risikere noe, fastslår Carmen Grønvold Johannessen.

– Er du lei deg nå?

– Selv om jeg synes det er kjipt, er jeg en person som tillater meg å være lei meg der og da, men neste dag ser jeg videre. Det hjelper ikke å være lei seg.

Hva er dressur?

Carmen Grønvold Johannessen sier at dressur «på en måte er dans med hest». Norges Rytterforbund skriver på sine hjemmesider at «resultatet skal være en rolig, smidig, løsgjort og bevegelig hest, som også er tillitsfull, oppmerksom og villig».

Hva skal hesten gjøre?

Rytterforbundet skriver at «esten skal utføre øvelsene i perfekt harmoni med sin rytter, som uten synlig anstrengelse skal bruke små og umerkelige hjelpere. Hesten skal gi inntrykk av at den utfører øvelsene av seg selv».

Hvordan er konkurransen?

– Det er de tre gangartene skritt, trav og galopp og overgangen mellom disse som skal beherskes, skriver Rytterforbundet. – Når klassene blir vanskeligere, består dressurprogrammene av mer krevende øvelser som vendinger på frem- og bakpart, sidebevegelser, kontragalopp, galoppombytter, piruetter, piaff og passage.

Hvordan bedømmes det

Et dressurprogram består av mange øvelser og sekvenser som blir bedømt individuelt. I tillegg bedømmes hestens gangarter og lydighet, samt rytterens sits og ferdigheter. Dommerne i en dressurkonkurranse gir poeng på en skala fra 0 til 10, der 0. Den ekvipasjen som har oppnådd høyest poengsum, vinner klassen.

PS: Det norske laget består dermed av Jens Lasse Dokkan, Hasle Hestesportsklubb, Anita Hennie Johnsen, Trøndelag Hestesportsklubb, Christina Marcussen, Soma Ryttersportsklubb og Kirsten Kristine Vik, Lysefjorden Riseklubb.

Read Entire Article