Byråd for samferdsel: Livredd for elbiler daglig i kollektivfeltet

1 month ago 23


TOPPOLITIKER: Marit Vea (V) er byråd for miljø og samferdsel i Oslo kommune. Foto: Lise Åserud / NTB

Marit Vea (V) i Oslo frykter sterkt at regjeringen gir etter for presset og vil åpne kollektivfeltet for elbiler også på hverdagene.

torsdag 29. august kl. 12:09

Kortversjonen

  • Marit Vea (V) frykter at regjeringen åpner kollektivfeltet for elbiler på hverdagene.
  • Vea mener det vil føre til mer trafikkaos i Oslo og dårligere fremkommelighet for busser.
  • MDG støtter Vea, men vil ha elbilnekt i kollektivfeltet også i helgene.
  • NAF ønsker kollektivfeltene åpnet for elbiler med samkjøring/passasjerer på hverdagene.
  • Bakgrunnen for debatten er stengingen av deler av tunnelsystemet i Oslo sentrum, økende bilkøer og at samferdselsministeren nå vil gjenåpne kollektivfelt rundt Oslo for elbiler i helgene.

– Da vil trøbbelet bare flyttes inn i byen vår. Jeg insisterer så mye jeg kan på at samferdselsministeren nå ikke bruker innfallsmetoden og åpner kollektivfeltene for annet enn kollektivtrafikk på hverdagene. Bussene må frem, sier byråd for miljø og samferdsel, Marit Vea til VG.

Advarselen kommer etter nyheten om at regjeringen vil gjenåpne kollektivfeltet på E18 i Asker, Bærum og Oslo for elbiler i helgene.

Akkurat det har Vea forståelse for. Men hun frykter det bare er første skritt.

SATSER PÅ SYKKEL: Byråd for samferdsel, Marit Vea (V) og byrådsleder Eirik Lae-Solberg (H) har tilrettelegging for syklister som en av sine hovedprioriteringer i Oslos samferdselspolitikk. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

– Jeg stiller meg åpen for at kollektivfeltet på E18 gjenåpnes for elbiler i helgene. Da skal ikke folk på jobb, og kapasiteten er større. Men nå er det svært viktig at samferdselsministeren og Statens vegvesen holder hodet kaldt og står fast på sin beslutning om å la kollektivfeltet på hverdagene være forbeholdt kollektivtrafikken, sier Vea.

Virkeligheten mange opplever er at folk ofte står som sild i tønne på pendlertogene - mens busstilbudet svekkes.

TUNNELKØ: Mer stillestående kø i Operatunnelen er noe av Oslobyrådets frykt for å slippe elbilene løs i kollektivfeltene på hverdager. Bildet er av en kø i Operatunnelen vinterstid. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Vil ikke en åpning av kollektivfeltet for elbiler med passasjerer avhjelpe situasjonen?

– På hverdagene kan vi ikke slippe flere privatbiler inn til byen via hovedveiene. Det ville medført at veinettet gjennom byen blir enda mer sprengt og fremkommeligheten for både busser, trikker og utrykningskjøretøy ville blitt mye verre. Det som trengs mest nå er flere busser og hyppigere kollektivavganger, svarer Vea.

Hun er forhindret fra å delta i møtet med samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) og ordførerne fra berørte kommuner torsdag.

Men Oslos budskap vil bli fremført av folk fra administrativt hold, forsikrer Vea.

ELBILER I KOLLEKTIVFELTET: Slik gikk trafikken på E18 ved Høvik i Bærum i mai - like før kollektivfeltet ble stengt for elbiler. Ikke helt køfritt da heller. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Les også: Oslo-trafikken redusert med 2,5 prosent etter Ring 1-stengningen

– Hva sier du til familier i Asker og Bærum med barn i lokale barnehager og jobb i Oslo. Hvorfor kan ikke de bruke elbil for å få hverdagen til å gå rundt?

– Jeg forstår dem godt. Kollektivtilbudet i nabokommunene våre er både for dårlig og for dyrt til at det er enkelt for folk å velge bort bilen. Men når Ring 1 er stengt så er veikapasiteten gjennom byen dramatisk redusert.

Redd for sammenbrudd

– Da er vi nødt til å begrense antallet biler som kommer inn, ellers kan trafikken bryte helt sammen. Det vil også ramme dem som er avhengige av bil. Jeg mener det er rett og rimelig at regjeringen er med å og betale regningen for å gi folk flere kollektivavganger. Det er der regjeringen bør sette inn støtet nå, svarer Vea.

Les også: Elbilforbudet på E18: Statens vegvesen vurderer å slippe elbiler til på kollektivfeltet igjen

Hun minner om at veikapasiteten i Oslo er dramatisk redusert på grunn av stengingen av Ring 1.

– Hvis det presses flere biler inn i hovedveiene utenfor byen, spesielt på hverdager, så kan det bli full stopp når bilene kommer inn til byen. Da risikerer vi at verken kollektivtrafikken eller andre trafikanter kommer frem.

MDG-POLITIKER: Sirin Stav representerer Miljøpartiet De Grønne i Oslo bystyre. Foto: Annika Byrde / NTB

Gruppeleder for MDG i Oslo bystyre, Sirin Stav, støtter samferdselsbyrådens holdning. Men hun er også mot å åpne kollektivfeltene i helgene.

– Jeg er redd for at en slik åpning for elbiler vil overbelaste Oslo og gjøre våre veier og skoleveier enda mer utrygge, advarer Stav.

– I helgene rammes vel ikke skoleveiene?

– Nei, men gjenåpning av kollektivfeltene for elbiler vil øke trafikken i vår by som særlig rammer de minste og mest sårbare i trafikken. Vi trenger i stedet et krafttak fra regjeringen, fylkesrådet i Akershus og byrådet i Oslo for å styrke alternativene til bilen, som flere bussavganger, reduserte priser og sørge for at Flytoget åpnes for pendlere. Det vil avhjelpe situasjonen noe, sier Stav til VG.

NAF-TALSPERSON: Ingunn Handagard er pressesjef i NAF. Foto: NAF

Den store bilistorganisasjonen Norges Automobilforbund (NAF) har et helt annet syn på saken.

– Åpning av kollektivfeltene i helgene er et viktig første grep, og det er bra samferdselsminister Nygård nå gir Statens vegvesen marsjordre på dette, skriver pressesjef Ingunn Handagard i en kommentar.

NAF mener at kollektivfeltene også bør åpnes for elbilister som samkjører i rushtiden, for å utnytte veikapasiteten best mulig.

– Køkaos nå

– Men åpning av kollektivfeltene vil ikke være nok alene, for å unngå det køkaoset vi nå ser. Også flere ekspressbusser, spesielt fra områder der kollektivtilbudet i dag er svakt, åpning av flytoget for flere passasjerer og innfartsparkeringer er tiltak som bør vurderes, mener NAF-talspersonen.

Ring 1 skal være stengt i tre år, og derfor må tiltakene både treffe bredt og ha varighet i hele perioden, slik at flere kan legge om reisevanene og bruke kollektivtransport, legger hun til.

Les også: Få oversikt: Tre år med køkaos i Oslo

Read Entire Article