Straffenivået for kroppskrenkelser er et mye diskutert tema for tiden, og mandag avsa Borgarting lagmannsrett dom i en ganske klassisk familievoldssak, der den utøvde volden ikke var alvorlig nok til å gå over i den strengere kategorien kroppsskade.
Slo med håndbaken
Kroppskrenkelser har strafferamme på ett års fengsel, mens kroppsskader har strafferamme på seks år. Høyesterett har tidligere uttalt at straffen for uprovoserte kroppskrenkelser kan variere mellom bot, betinget fengsel, samfunnsstraff og ubetinget fengsel, men at det generelt skal lite før det blir tale om en kort ubetinget fengselsstraff.
I dommen som falt mandag, legger lagmannsretten til grunn at voldsutøvelsen skjedde uprovosert, og besto av et slag med håndbaken mot ansiktet. Slaget medførte at kvinnen begynte å blø fra leppen, og fikk vondt i kjeven og tennene i et par dager etter hendelsen.
Underettspraksis
Straffutmåling for denne type krenkelser er sjelden i Høyesterett, men retten viser til to tidligere dommer fra henholdsvis Eidsivating og Gulating, som begge gjelder voldsutøvelse i parforhold. Borgarting refererer:
«I den første saken ble det tatt utgangspunkt i en straff på 25 dagers fengsel for et slag mot fornærmedes ansikt med flat hånd, som førte til at fornærmedes hånd ble slått inn i ansiktet hennes slik at hun begynte å blø neseblod. I den andre saken ble det tatt utgangspunkt i en straff på 45 dagers fengsel for flere slag med flat hånd mot fornærmedes hode/ansikt og hals som førte til at fornærmede falt ned på sofaen. Det ble også påpekt at parets barn hørte hva som skjedde. Lagmannsretten mener etter dette at straffen i utgangspunktet skal settes til fengsel i 40 dager.»
Lagmannsretten mener det er skjerpende at voldsanvendelsen skjedde inne på et rom med låst dør, og at fornærmede ble fratatt mobilen sin, slik at hun ikke kunne få kontakt med andre personer. Samtidig gjøres det fradrag for lang saksbehandlingstid, med åtte måneders ren liggetid, slik at den endelige straffen ender på 30 dager ubetinget fengsel.
Anker
Forsvarer i saken, Sidra Bhatti fra Rogstad, mener lagmannsretten har lagt straffenivået for høyt, og varsler anke til Høyesterett.
– Denne dommen er for streng, og rettspraksis som lagmannsretten har lagt til grunn i sin vurdering omhandler mer alvorligere kroppskrenkelser med større skadeomfang. Min klient ble domfelt for ett slag med bakhånd mot ansiktet. Riktig utgangspunkt for straff i denne saken burde ha vært bøteforhold, eller i verste fall betinget dom, sier Bhatti.
Hun reagerer også på oppreisningsnivået i lagmannsrettens avgjørelse.
– Det er tilkjent oppreisning på 20.000 kroner, som er langt over det som anses for å være «normalen» i saker som omhandler ett slag med bakhånd mot ansiktet. Verken den fysiske eller psykiske skaden er av slik art at den kvalifiserer til å gå utover standard erstatning i tilsvarende saker. Både straffutmålingsspørsmålet og de sivile krav vil bli anket til Høyesterett, sier Bhatti.