BOMBEN SOM TAR ALT

4 days ago 7


Åtte jagerfly tar av fra en militær flyplass i Israel. Under vingene henger blant annet et kraftig våpen som kort tid senere skal ta livet av Hizbollah-leder Hassan Nasrallah og flere andre i sirkelen rundt ham.

Israel sier de utførte angrepet på Nasrallah ved å slippe bomber på det underjordiske hovedkvarteret til Hizbollah under en boligblokk i det sørlige Beirut.

Fra leiligheter i nabolaget filmet naboer de voldsomme eksplosjonene:

For å få til dette angrepet, ble det brukt amerikanskproduserte BLU-109 bomber, såkalte bunker-busters, som ble styrt med et styringssystem. Dette er bomber som går gjennom armert betong før de eksploderer.

En analyse av den amerikanske avisen New York Times bekrefter dette. En rekke israelske medier melder det også.

Video frigitt av det israelske forsvaret på Telegram, viser jagerflyene som tar av for å gjennomføre angrepet. Noen av disse bærer BLU-bomber:

– Dette er i utgangspunktet en ganske dum bombe.

– Den er både stor og tung. Bomben slippes fra fly mot mål som ligger under bakken. Når disse bombene utstyres med et styringssystem, kan de treffe svært nøyaktig, sier Per Arne Bakkeli, sjef på dykker- og froskemannsskolen i Bergen.

Han forteller at også Norge har denne type våpen.

– Det ble brukt av norske F16-fly under operasjonen Unified Protector i Libya i 2011, sier han.

Hva er en bunker-buster?

Det er en bombe som kan penetrere gjennom armert betong på opp til seks meter før den detonerer. Det finnes en rekke varianter av bomben. Den har en kraftig nese, høy vekt og faller i høy hastighet for å få økt styrke når den treffer målet.

Hvordan brukes bomben?

Den slippes fra jagerfly. Utstyrt med styringssystem er den presis. Flere bomber kan slippes rett etter hverandre for å trenge dypere enn én enkelt bombe kan.

Hvor brukes bomben?

Israel har brukt denne type bombe i Gaza for å ta underjordiske tunnelsystemer, og en rekke ganger i Libanon for å ødelegge våpenlagre under bakken og ta ut viktige personer i Hizbollah som oppholder seg i bunkere.

Hva er konsekvensen av at den brukes?

Bombene har svært stor sprengkraft. BLU-109 har 250 kilo sprengstoff. Ødeleggelsene blir ofte enorme når bomben brukes i tettbygde strøk, slik som i angrepet mot Hizbollah-leder Hassan Nasrallah.

Hvorfor angriper Israel de sørlige delene av Beirut og Libanon?

Libanon har mange adskilte religiøse grupper, der sjiamuslimer er den mest folkerike, fulgt av sunnimuslimer og ulike kristne grupper. Blant sjiamuslimer er støtten til Hizbollah sterkest, siden det er en sjiamuslimsk gruppe som støttes av Iran, der også sjiamuslimer utgjør det klare flertallet og har makten. Israel retter sine angrep mot områder i Sør-Libanon og bydeler i Beirut der det bor særlig mange sjiamuslimer.

Siden starten på krigen i Gaza i oktober, har USA sendt mer enn tusen av disse bombene til Israel.

Og i løpet av den siste uken har Israel gjennomført en rekke angrep i Libanon, hvor de har eliminert halvparten av Hizbollahs ledelse og redusert den øverste militære kommandoen. IDF sier de også har bombet underjordiske våpenlagre.

De skal ha truffet mer enn 1000 Hizbollah-mål, melder nyhetsbyrået Reuters.

Men bombene tar ikke bare livet av Hizbollah-ledere. Siden mandag skal mer enn 1000 mennesker være drept og over 6000 skadet, ifølge de libanesiske helsemyndighetene.

– Bomben inneholder 250 kilo sprengstoff.

– Når den sprenger på innsiden av en bunker vil med 99 prosents sikkerhet alt være borte. Den gjør enormt mye skade, sier Bakkeli.

Bilde av Per Arne BakkeliPer Arne Bakkeli

Sjef dykker- og froskemannsskolen.

Bomben BLU-109 ble innført i det amerikanske luftforsvaret midt på 1980-tallet, og det israelske forsvaret bruker den utstyrt med JDAM-teknologi, noe som gjør at bomben kan guides mot et mål.

Tilbake i 1981 angrep piloter fra det israelske luftforsvaret en kjernefysisk reaktor i Irak. Dette førte til at blant annet Iran flyttet produksjon under bakken, godt dekket av armert betong. Det samme gjorde Hizbollah og Hamas.

Dermed så Israel et behov for å få tak i bunker-busters, noe de har hatt i sitt arsenal siden.

– Det er mange anlegg som ligger under bakken i dette området i Midtøsten, så i den sammenheng er bomben et nyttig våpen for Israel, sier Bakkeli.

Bilde av Livia BergmeijerLivia Bergmeijer

I de sørlige delene av Beirut hørte vitner jagerfly nærme seg sent fredag kveld. Kort tid senere kommer smellene fra en rekke store eksplosjoner. Flere boligblokker blir lagt i grus.

– Folk kom ut på balkongene og på gaten, fortalte 34 år gamle Livia Bergmeijer til VG i går.

– Vi var redde og prøvde å forstå hva som skjedde.

Video filmet etter angrepet, viser de enorme ødeleggelsene og hvor dypt bombene gikk:

Hizbollah-lederen Nasrallah hadde unngått offentlige opptredener siden den forrige krigen med Israel i 2006. Han hadde lenge vært årvåken, bevegelsene hans var begrenset og kretsen av mennesker han møtte var svært liten, ifølge en kilde som er kjent med Nasrallahs sikkerhetsordninger, skriver Reuters.

Angrepet mot han tyder på at gruppen hans hadde blitt infiltrert av informanter for Israel, sa kilden til Reuters.

Bilde av Magnus RanstorpMagnus Ranstorp

Det svenske forsvarsuniversitetet

– Israelske myndigheter visste at han var der. Han møtte andre høytstående mennesker i Hizbollah. Og de gikk bare for ham, sier Magnus Ranstorp, Hizbollah-ekspert ved Det svenske forsvarsuniversitetet.

Dagen etter angrepet kom bekreftelsen om at bombene hadde tatt livet av Hizbollah-leder Hassan Nasrallah.

Tips meg

Bilde av Espen Rasmussen
Read Entire Article