En nordmann i 40-årene falt utfor en kant ved Preikestolen og døde. Like ved sto seks turister.
tirsdag 4. juni kl. 18:15Kortversjonen
- En nordmann i 40-årene døde etter å ha falt ved Preikestolen i Rogaland.
- Seks utenlandske turister ble vitner, herav flere var sterkt preget etter hendelsen.
- Rogalands alpine redningsgruppe heiste seg ned og hentet ut mannen.
- Politiet etterforsker saken som en fallulykke.
– De var ganske skjelvne og oppskaket etter det som hadde skjedd, for de hadde sett mannen som forsvant utenfor kanten, sier Martin Ivar Arnesen til VG.
Han er en del av Strand kommune sitt kriseteam, og var fremme på «basecamp» ved Preikestolen rundt klokken 12.00 mandag, melder Stavanger Aftenblad.
Der tok han imot de som kom ned fra Preikestolen etter den tragiske hendelsen.
– Etter en stund kom de første vitnene ned. Det var to grupper som ble tilfeldige vitner til det som hadde skjedd, sier Arnesen.
Han forteller at de to gruppene på totalt seks personer besto av utenlandske turister. De kjente ikke mannen som falt.
– Det var litt ulike reaksjonsmønstre, men de første og noen av de andre var tydelig preget av det de hadde sett, forklarer Arnesen, som var sammen med turistene i flere timer etter ulykken.
Han sier at turistene ble oppfordret til å fortsette sitt planlagte reiseprogram. De ble også bedt om å ivareta og se til hverandre.
Hovedredningssentralen konkluderte med at de ikke kunne heise seg ned på egen hånd, da den avdøde lå i en trang kløft. Da ble Rogalands alpine redningsgruppe kalt ut.
– Redningshelikopteret hadde slått fast at det ikke var håp om å finne noen i live, og da vet vi hva som venter oss, sier leder for redningsgruppen, Steinar Kragset, til VG.
For de åtte i redningsgruppen gikk turen til Sola flyplass, fra hvor de ble flydd til Preikestolen.
– Der rigget vi oss til, etter planen vi hadde lagt for å ta oss ned så sikkert som mulig, uten å utsette våre folk for mer risiko enn nødvendig, sier Kragset.
Han anslår at det var rundt 100 meter ned til den døde mannen, og at det tok rundt seks timer fra de rykket ut til aksjonen var avsluttet.
Det ble tidligere anslått av Hovedredningssentralen at avdøde lå rundt 200 meter fra toppen.
– Fallulykke
Den omkomne ble funnet med både ID og telefon, sier politiadvokat Nina Thommesen i Sør-Vest politidistrikt til Stavanger Aftenblad.
Til VG forteller hun at mannen, som er i 40-årene, er identifisert. De pårørende er varslet.
Vitner forklarte til politiet at mannen skled og falt fra den smale stien ved platået. Politiet etterforsker saken som en fallulykke.
– Ut fra vitneopplysninger er hovedhypotesen at det er en fallulykke, sier Thommesen.
Frivillig redningstjeneste
Rogaland alpine redningsgruppe er én av ti frivillige redningsgrupper i Norge. Kragset forteller at det er kun disse redningsgruppene som kan hente ut personer i tilfeller som ved Preikestolen.
– Vi har helt vanlige jobber, og er helt avhengige av velvillige arbeidsgivere som lar oss dra når det plutselig trengs, forklarer Kragset.
Hva er motivasjonen?
– Det er mange motivasjoner. Vi fyller en rolle som ingen andre gjør, og det er en god følelse å kunne bidra til å hente noen hjem – aller helst i live, men når dét er for sent er det også godt å kunne hente hjem den som ble utsatt for en ulykke, svarer Kragset.
I mars fikk Jan Øystein Fjellstad motorstopp utenfor Tanger. Se video fra redningsaksjonen: