Birgit Skarstein har dårlig tid: – Støpt etter rumpa mi

4 months ago 29


Foto: Oskar Sødal, Norges Roforbund

Det er kamp mot klokka for å få Birgit Skarsteins nye båt godkjent i tide til Paralympics.

Årungenfredag 19. juli kl. 13:09

Kortversjonen

  • Birgit Skarstein kjemper mot klokka for å få sin nye båt godkjent til Paralympics.
  • Hun tar både den gamle og den nye båten til oppladningen i Italia.
  • Skarstein har samarbeidet med ortopedi-ingeniører og optimalisert teknikken for å forbedre sin prestasjon.
  • Hun håper å få båten godkjent før start i Paris.

– For sikkerhets skyld tar jeg med meg begge båtene, sier para-profilen til VG.

Hun skal lade opp til Paris-lekene i Italia og tar med seg både den gamle og den nye båten dit.

Robåter for para-klassene er ikke akkurat hyllevare. Og Birgit Skarstein er en utøver som alltid ser muligheter i å utvikle teknikken rundt seg.

Derfor tar hun oss med bort til den nye båten da vi treffer henne på Årungen.

Og følger opp en gammel trønder-slager:

– Det setet der er støpt etter rumpa mi, gliser Levanger-kvinnen bosatt i Oslo.

– Jeg hadde jo egentlig håpet at vi skulle få testet det lenge før, men vi har jobbet mye med det, så det er ganske gjennomarbeidet.

Skarstein har samarbeidet med Sophies Minde (noen av Norges fremste eksperter på ortopedi) i å utvikle sin nye arbeidsplass.

Foto: Annika Byrde / NTB

– Dette har tatt mye lengre tid enn jeg håpet, blant annet fordi vi har slitt med å få et spesielt materiale inn i Norge. Det fantes rett og slett ingen tolldeklarasjon på norsk, så det måtte ordnes først.

– Det er en ortopedi-ingeniør fra Sophies Minde som har bygd dette for hånd. Jeg håper virkelig det skal fungere og at det skal gi meg fordeler. Jeg håper at det vil føre til at jeg sitter mer stabilt og få mer kreft ut av hvert åretak og dermed gå enda kjappere. Men jeg er veldig spent.

– Den er ikke godkjent ennå?

– Nei. Den er laget nøyaktig etter reglene, så jeg regner med at den blir godkjent, men jeg kan ikke ta sjansen og la den gamle båten bli igjen hjemme om det ikke skulle skje. Vi har sendt inn bilder av alt utstyret til det internasjonale roforbundet, men endelig klarering får vi først når vi stiller til start i Paris.

Skarstein forklarer at hun sitter lavere i båten og at hun derfor får bedre stabilitet.

– Men samtidig betyr det at riggen - der vi plasserer årene - kommer tettere ned til vannet, og da kan det skje at pontongene på siden bremser båten, fordi de tar ned i vannet. Så jeg er litt nervøs for det, i hvert fall hvis det ikke er flatt vann.

Bendik Fon og Anders Skaarud fra SmartBrake jobber med å lage nye fester til pontongene på Skarsteins båt - i 3D-print. Det håper de å spare 100–150 gram på . Foto: Oskar Sødal, Norges Roforbund

– Derfor jobber vi nå også med nye fester til pontongene, for å få løftet dem litt høyere og lenger bak. Med å bygge om den delen håper vi både å spare 100–150 gram vekt og samtidig optimalisere plasseringen litt.

– Vi sager av skruer som er for lange med baufil for å unngå å ta med mer vekt enn nødvendig ut på vannet. Det er marginer i dette gamet, og vi må bruke alle muligheter for å optimalisere, sier Skarstein til VG.

Det var i London i 2012 at Birgit Skarstein «fant» rosporten, og etter 12 år handler det om å optimalisere både kroppen og båten.

I Tokyo for tre år siden tok trønderen gull. Nå skal hun forsvare den bragden. Eller som Olaf Tufte uttrykker det når VG snakker med ham:

– Nei, Birgit skal ikke forsvare noen verdens ting. Hun skal jakte gull!

Read Entire Article