Kortversjonen
- Den tyske avisen Bild har publisert bilder av Marius Borg Høiby med en pistol-lignende gjenstand og penger i buksa.
- Omdømme-ekspert Trond Blindheim mener bildene er skadelige for Kongehuset.
- Borg Høiby er siktet for kroppskrenkelse og trusler mot eks-kjæresten, og skadeverk.
– Disse bildene er helt åpenbart skadelige for Kongehuset. Folk flest skiller ikke mellom kongefamilien og Kongehuset, sier omdømme-ekspert Trond Blindheim.
Den tyske avisen Bild har publisert to bilder av Marius Borg Høiby som de har fra en anonym kilde.
På det ene bildet har Borg Høiby flere 500- og 1000-lapper i bukselinningen samtidig som han holder en pistollignende gjenstand og en flaske champagne.
Bildet er tatt på en privat fest i Oslo i 2023 og pistolen er falsk, skriver Bild som publiserte bildet søndag på nett og i papiravisen. VG vet ikke mer om hvilken anledningen bildet er tatt i.
VG har kontaktet en norsk våpenekspert for å bekrefte om dette stemmer eller ikke. Vedkommende sier at det er umulig å vurdere basert på bildet.
På det andre bildet poserer han med en annen mann og holder en liten pose med noe hvitt i. Dette bildet ble publisert mandag i papiravisen.
Har ikke sett bildene
I en uttalelse har Høiby innrømmet å ha utøvd vold og ødelagt gjenstander i alkohol- og kokainrus. Han har også sagt at han over lengre tid har slitt med rusbruk.
VG spurte kronprins Haakon om bildene i Bild da han møtte pressen under oljemessen i Stavanger.
– Jeg har ikke sett dem, sa kronprins Haakon til VG.
Kronprinsen sa følgende om saken mot Marius Borg Høiby:
– Det er jo en alvorlig sak når politiet er involvert på den måten som de er, men samtidig er det ikke riktig av meg å gå inn i detaljene i saken.
Subjekt redaktør Danby Choi har kritisert Bild for å ha tatt et bilde fra Instagrammen hans av ham sammen med Borg Høiby, I saken omtaler de «Marius' kriminelle venner».
– Europas største avis har stjålet bildet mitt, for så å benytte det til å antyde at jeg er kriminell. Jeg forventer ikke én beklagelse, men to, sier Choi til VG.
– Lever av skandaleoppslag
Bild er en av Europas største tabloidaviser, og er kjent for å fokusere hardt på billeddrevede reportasjer om kjendiser.
– De lever av sånne skandaleoppslag. Jo verre bildene er, deste bedre, sier Blindheim.
36 prosent har fått et mer negativt syn på kongehuset som følge av etterforskningen av Borg Høiby og Märtha Louise og Durek Verrett, ifølge en fersk undersøkelse gjort av NRK.
Marius Borg Høiby og Märtha Louise er del av kongefamilien, men ikke kongehuset. Verret blir del av kongefamilien når han gifter seg med Märtha Louise neste helg.
– For folk flest flyter dette sammen, særlig når man er i utlandet. Det skyldes selvfølgelig hendelsene rundt Marius, men også Duruk Verret, sier Blindheim.
– Kan Kongehuset restaurere ryktet sitt?
– Nei, det tror jeg ikke. Kongen og dronningen har fremdeles et godt omdømme, men ...
– Alle pengene han har stappet ned i buksen oppfattes jo som skattepengene våre, det reagerer folk veldig på. Det er apanasjen i buksen, sier Blindheim.
Bild skriver ikke hvem pengene som Marius Borg Høiby har i buksen tilhører.
Utvidet siktelsen
VG spurte søndag Borg Høibys forsvarer, advokat Øyvind Bratlien, om han ønsker å kommentere Bilds publisering. Han har ikke besvart henvendelsen.
Borg Høiby ble pågrepet på Jansløkka skole – like ved Skaugum i Asker – den 4. august. Han er siktet for kroppskrenkelse og trusler mot ekskjæresten, i tillegg til skadeverk.
Etter at siktelsen mot Høiby ble kjent, gikk Juliane Snekkestad (29) og Nora Haukland (27) ut og anklaget ham for vold. Begge har tidligere vært i et forhold med Høiby.
De har begge status som fornærmet. Disse sakene vurderes som vold i nære relasjoner, ifølge deres advokater.
Bratlien har tidligere sagt følgende om siktelsen:
– Dette er etter loven den minst alvorlige form for vold. Hverken min klient eller jeg er blitt gjort kjent med hele innholdet i saken, og han har heller ikke forklart seg ennå, etter råd fra meg.
Les også: Alt du må vite om Borg Høiby-saken
Stort medietrykk
Bare i Norge er det laget rundt 1000 nyhetssaker og kommentarer der Borg Høiby er omtalt (27) de siste tre ukene, ifølge medieovervåkingsnettstedet Retriever.
Medieekspert og fagmedarbeider Trygve Aas Olsen ved Institutt for journalistikk, har lagt merke til den voldsomme frekvensen i mediesaker siden pågripelsen av Borg Høiby.
– Kan medietrykket bli for tungt mot ham?
– Definitivt. Særlig når så mange konkurrerer om nye steg i saken både nasjonalt og utenlands. I tillegg blir det laget kommentarer og analyser som også bidrar til medietrykket. Ingen utenfra kan pålegge VG å lage færre saker. Men hvert medium må vurdere dette nøye selv. Det påhviler dem for eksempel et stort ansvar når de diskuterer Kongehusets fremtid – om de vil legge dette på en 27-årings skuldre.
Hør krimpodden om lydopptaket av Marius Borg Høibys trusler: