Bhatti endelig til Norge

5 months ago 39


Dersom Arfan Bhatti er hovedmannen bak Pride-terroren, må han stilles til ansvar. Derfor er det så godt nytt at han endelig kommer til Norge.

fredag 3. mai kl. 15:45

Terrortiltalte Zaniar Matapour er mannen som drepte og skadet uskyldige mennesker sommernatten for snart to år siden.

Men han er ikke hjernen bak angrepet. Gjennom flere uker i Oslo tingrett har vi fått dokumentert dialogen etter angrepet mellom en agent for e-tjenesten og mannen norske myndigheter mener er Arfan Bhatti. Bhatti selv nekter for dette.

Agenten fremstår i den tekstbaserte dialogen som representant for IS, den islamske staten.

Før angrepet ønsker Bhattis eks-kone Aisha Kausar, på vegne av «en bror», at IS skal påta seg ansvaret for et nært forestående terrorangrep. Denne «broren» er etter myndighetenes oppfatning Bhatti selv.

Agenten forsøker på sin side å få ut mest mulig informasjon om det som skal skje, slik at angrepet kan avverges.

Sterkt ønsket vitne

Arfan Bhatti er en av Norges farligste menn.

Han er en ledende figur i det norske ekstreme islamistmiljøet, en karismatisk figur som flere ganger har vært siktet for terror. Men som kun har blitt domfelt for en rekke andre saker - aldri for terror.

Arfan Bhatti kommer til Norge. Neste uke er han kalt inn som vitne i rettssaken mot terrortiltalte Zaniar Matapour. Foto: Privat

Nå er han siktet for flere forhold i denne saken - den mest alvorlige siktelsen går ut på medvirkning til grov terror. Blir han dømt, risikerer han inntil 30 år i fengsel.

Bhatti har vært et sterkt ønsket vitne i rettssaken mot Matapour. Matapour selv har ikke ønsket å forklare seg. Derfor har vi så langt ikke fått svar på hva som var hans motivasjon for å angripe så mange mennesker 25.juni 2022.

Religiøs oppvåkning

Hele Matapours fremtoning forteller riktignok mye.

Han har med seg Koranen til retten hver dag, den ligger foran ham. Han har anlagt langt skjegg, som han ofte sitter og kjæler med. Og han nekter å reise seg for dommeren. Det kan leses som et tegn på at han ikke respekterer retten - ikke respekterer vårt rettssystem.

Vitner har fortalt om hans sterke religiøse oppvåkning, og hans forsøk på å kontrollere dem rundt seg, for å få dem til å etterleve hans strenge tolkninger av islam.

Zaniar Matapour på vei inn i retten. Men når retten blir satt, og alle reiser seg for dommeren, blir han sittende. Foto: Tore Kristiansen / VG

Vi vet at Matapour og Bhatti har hatt mye kontakt. Både personlig, og via meldinger.

Og om Matapour selv er taus, så vet vi så altfor godt hva Bhatti og hans likesinnede står for.

En forkvaklet fortolkning av islam, der kvinner er annenrangs borgere, skeive ikke har livets rett, religiøse lover står over menneskeskapte lover - og der vold er et akseptabelt middel for å nå sine mål.

Foto: Roar Hagen / VG

I Norge - omsider

Islamistisk terror har herjet verden i flere tiår. Også i Europa har vi hatt store og alvorlige angrep.

Eksperter som har vitnet i retten i denne saken mener at angrepet i Oslo for to år siden kunne ha blitt et av de mest dødelige i nyere tid. Det var modige enkeltpersoner som klarte å stanse ham - på mirakuløst vis.

Nå er Bhatti i Norge, omsider. Utlevert fra Pakistan etter intenst arbeid fra norske myndigheter. Neste uke er satt av til hans vitneprov i rettssaken mot Matapour. Hva han vil si - og om han vil si noe, vet vi ikke.

Bhatti vil uansett bli etterforsket videre for sin rolle i terrorsaken. Det vil forhåpentligvis gi oss flere svar. Og kanskje en rettssak, der også Bhatti blir stilt til ansvar.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article