Ber staten ta regninga for skip uten utslipp

1 month ago 33


Høyt over de små trehusene ytterst på Holmen i Stavanger sentrum finner vi kontorene til oppstartsselskapet Amogy. Rett utfor vinduet ligger et offshoreskip fortøyd.

Treffende. For Amogy selger en slags motor som kan brukes i slike skip. Motoren går på ammoniakk.

Teknologien er utslippsfri, eksosen består bare av vann og nitrogen.

– Ammoniakk er mye lettere å bruke enn andre drivstoff, og så er det veldig mye energi i ammoniakk, sier Jeremy Mazzilli, som er en av få som jobber for selskapet i Stavanger.

Jeremy Mazzilli, VP Commercial

Jeremy Mazzilli i Amogy.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

Amogy har nettopp testet og demonstrert teknologien i New York og har foreløpig skaffet over 2 milliarder kroner fra investorer.

– Teknologien er klar!

Men nå vil Mazzilli og Amogy ha regjeringen på banen.

Stortinget har vedtatt at offshoreskip som går i tjeneste for oljeindustrien, skal være utslippsfrie innen 2029. Det er foreløpig ikke klart om dette bare skal gjelde nye skip.

Supplybåter i Bergen havn

Offshoreskip til kai i Bergen. Om noen år skal slike skip være utslippsfrie.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

Utslippene fra disse skipene utgjør i dag rundt 37 prosent av CO2-utslippene fra skipsfarten og fiske i Norge. Disse bør kuttes dersom olje- og gassindustrien skal klare å nå sine klimamål og Norge sine.

  • Vi har tidligere omtalt rapporten der oljebransjen ber om mer kraft fra land for å nå klimamålene.

– Enormt med jobb

Problemet er bare at regjeringen ennå ikke har kommet med noen krav eller tiltak for å oppnå nullmålet i offshore-trafikken, noe de egentlig skulle gjort i fjor.

I dag er ingen av de rundt 500 offshoreskipene i Norge utslippsfrie.

– Man bygger ikke en sånn båt over natta. Det kreves enormt med jobb. Vi beregner to–tre år til å bygge en moderne båt som går på ammoniakk. Derfor må kravene komme nå, sier han.

SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, mener regjeringen er altfor trege, og minner om at regjeringen er avhengig av SV for å få gjennom statsbudsjettet. Regjeringen har tidligere fått kritikk fra Riksrevisjonen for arbeidet med å gjennomføre klimamåla.

– Vi forventer at regjeringa legger dette fram i statsbudsjettet 7. oktober, sier hun.

Stortinget

Kari Elisabeth Kaski (SV)

Foto: William Jobling / NRK

Men så kommer bokstavelig talt milliard dollar-spørsmålet: Hvem skal betale for denne omstillingen?

Ifølge Jeremy Mazzilli i Amogy er bransjen avhengig av pengestøtte. Et offshoreskip som går på ammoniakk koster 20–30 prosent mer enn et skip som går på diesel, påpeker han.

Mazzilli får støtte av organisasjonen Maritime CleanTech, som representerer såkalte grønne selskaper innen skipsfarten.

– Vi foreslår ulike mekanismer som CO2-fond og differansekontrakter. Dette for å dekke overgangen i åra når det er dyrere med det fornybare kontra det fossile, sier markedssjef Håvard Tvedte.

Håvard Tvedte, markedssjef i Clean Tech

Håvard Tvedte, markedssjef i Maritime CleanTech.

Foto: Maritime Clean Tech
  • Her kan du lese mer om motoren som går på ammoniakk, og som kan brukes i offshoreskip.

Vil sende regningen til oljeselskapene

Kaski, på sin side, mener oljeselskapene må plukke opp regningen.

– Fra SVs ståsted er det helt åpenbart at staten ikke trenger å bidra her. Oljeselskapene har en vanvittig lønnsomhet og stadig økende profitt. De må være med på å kutte utslipp og ta ansvar for sin egen produksjon. Her er et eksempel på hvordan man kan gjøre det, sier hun.

Oljeselskapenes bransjeorganisasjon, Offshore Norge, er ikke videre begeistret for forslaget: De sender regningen i retur til staten.

– Vi er opptatt av at det må være en rettferdig fordeling av kostnader mellom operatørselskapene, rederiene og myndighetene, sier Benedicte Solaas, som er direktør for klima og miljø i Offshore Norge.

Benedicte Solaas, Offshore Norge

Benedicte Solaas, direktør for klima og miljø i Offshore Norge.

Foto: Offshore Norge

Det desidert største oljeselskapet på norsk sokkel, Equinor, har planer om å få bygget om et skip til å gå på ammoniakk, som skal settes i drift i 2026.

– Men skal vi få til dette på mange nok skip, sånn at det monner, da må myndighetene og industrien jobbe i lag for å få ned kostnadene, sier hun.

Mener markedet vil eksplodere

Håvard Tvedte i Maritime CleanTech mener markedet for grønn skipsteknologi snart vil eksplodere der ute og at det derfor er viktig å få i gang et marked her hjemme først. På den måten kan Norge lede an.

– Da må vi stå klare til å eksportere. Ulike nullutslippsdrivstoff er testa og fungerer om bord. Nå trengs det krav for å få i gang markedet, sier han.

Akkurat det er Klima- og miljødepartementet enige i, men vil foreløpig ikke si noe om hvilken rolle staten skal spille.

– Klima- og miljødepartementet utreder for tiden hvordan nullutslippskravene til offshoreflåten bør utformes. Spørsmål om innfasing og hvem kravene rettes mot er deler av utredningen, sier statssekretær Sigrun Aasland (Ap) til NRK.

  • En australsk milliardær, lokal motstand og mengder med strøm. Fikk du med deg artikkelen om den planlagte ammoniakkfabrikken i Bremanger i Vestland?

Publisert 02.10.2024, kl. 21.43

Read Entire Article