Kortversjonen
- Aviva Siegel, frigitt gissel, ber USA få slutt på krigen i Gaza for å redde ektemannen og andre gisler.
- Over 60.000 demonstrerte i New York søndag for Israel, med krav om våpenhvile mellom Israel og Hamas.
- Israels statsminister Netanyahu nekter våpenhvile før deres mål er oppnådd.
- Krigen har kostet over 36.000 palestinske liv siden oktober.
«Lag en avtale nå! Lag en avtale nå!»
Over 60.000 mennesker med israelske flagg roper taktfast på Manhattan i New York søndag. Gatene rundt 5th avenue er sperret av i alle retninger, helikoptre svirrer i luften og det er politispanere på hustakene.
Fremst i den årlige Israel-paraden går frigitte gisler og familiene til de rundt 125 gislene som fortsatt antas å være i Gaza.
Nå håper de at USAs president Joe Biden klarer å presse frem en omfattende avtale om våpenhvile mellom Israel og Hamas, som skal ligge på bordet.
– Jeg vet hva de går gjennom
– Jeg håper Biden vil få gjennom en våpenhvile. Jeg kommer ikke til å miste håpet, sier Aviva Siegel (63) til VG.
Hun er ett av de frigitte gislene. I 51 dager satt hun fanget i Gaza.
Siegel ble sluppet fri som en del av en kortvarig våpenhvile og tilhørende fangeutveksling mellom Hamas og Israel. Ektemannen Keith er fortsatt fanget i Gaza.
- Les også: VG i luften over Gaza: «Apokalyptisk»
– Jeg vet hva de går gjennom. Det er ikke noe sted for mennesker. Vi ble ført ned i tunnelene, det var ingen luft der. De puttet oss i et lite, mørkt rom på en madrass på gulvet. Vi sultet, vi fikk knapt vann. Vi hadde ikke lov til å bevege oss. Ikke lov til å snakke, forteller Siegel.
Krigen mellom Israel og Hamas
- 1140 mennesker ble drept da den islamistiske bevegelsen Hamas angrep Israel 7. oktober.
- Hamas tok 240 gisler den dagen. 110 av dem er siden blitt frigitt. Israelsk etterretning skal ha konkludert med at over 30 av dem ikke lenger er i live.
- Ifølge helsemyndighetene i Gaza har 36.284 palestinere blitt drept siden oktober i fjor. Mange av dem er barn.
- De fleste av Gazas sykehus er satt ut av drift som følge av krigen. Alle skoler er stengt. Det finnes ikke strøm, bare fra aggregater.
- Majoriteten av Gazas befolkning er drevet på flukt internt i enklaven, som geografisk er på størrelse med Mjøsa.
- Israel har blokkert tilgangen til mat og medisiner, med unntak av enkelte nødhjelpskonvoier. Ifølge FN står Gazas folk på randen av hungersnød.
- Flere hundre palestinere er blitt drept av israelske soldater og bosettere på Vestbredden siden terrorangrepet 7. oktober.
Kilder: NTB, OCHA, UNRWA, IDF, WHO, IPS, PJS, AFP, NYT, PA, Haaretz, Al Jazeera, Reuters.
En viktig brikke i krigen
63-åringen er fortsatt tydelige preget. Hun sier hun gikk ned ti kilo i fangenskap, og ikke klarte å gå da hun skulle slippes fri.
– Jeg var der i bare 51 dager. Nå har det gått 240 dager. Jeg trenger å få Keith hjem. Vi trenger å få alle gislene hjem.
– Synes du Netanyahu har gjort nok for dere gislene?
– Jeg er ikke politiker, så jeg vet ikke. Men jeg håper at han gjør alt han kan. Vi trenger at Hamas slipper dem fri og at alle parter går med på avtalen som ligger på bordet nå. Nok er nok, svarer Siegel.
– Gislene, som deg selv og mannen din, er blitt en brikke i en brutal krig. Hvordan føles det?
– Jeg er imot alle kriger. Jeg synes det ikke burde være krig. Alle i verden bør ha et godt liv.
Paraden i New York finner sted dagen etter 120.000 israelere tok til gatene i Tel Aviv, med krav om at den israelske regjeringen får en ende på krigen.
Netanyahu presses
Våpenhvileforslaget, som ble offentliggjort av Biden fredag, skal ha vært Israels initiativ. Det har skapt splid i den israelske regjeringen.
Nå sier Israels statsminister Benjamin Netanyahu at det ikke blir noen våpenhvile før «Israels mål er nådd».
Det israelske forsvaret IDF har to uttalte mål med krigen:
- Å ødelegge Hamas' evne til å styre Gaza, og deres evne til å starte angrep fra Gaza.
- Å få gislene hjem.
Israels voldsomme krigføring fortsetter mot Hamas på Gazastripen, der over 35.000 palestinere er drept siden terrorangrepet 7. oktober.
Moshe Lavi (35) sin svigerbror Omri Miran er et av de gjenværende gislene i Gaza. Han mener Israel må gå med på våpenhvilen, og tror en tostatsløsning
er eneste mulighet for fred.– Nå håper jeg bare at det politiske presset i Israel ikke får Netanyahu til å trekke seg fra forslaget.
– Dere marsjerer for Israel og gislene nå, samtidig er «alles øyne» vendt mot Israels angrep mot Rafah i Gaza. Hva tenker du om det?
– Jeg mener «alles øyne» bør være vendt mot alle ofrene for denne konflikten, enten om de er palestinere eller israelere, svarer Lavi.
Frykter det er siste sjanse
Duora Idam (73) mistet barnebarnet sitt Maayan Idan (18) da Hamas angrep kibbutzen der familien bor 7. oktober. Sønnen Tsachi Idan (50) ble tatt som gissel. Siste livstegn var en propagandafilm i november.
– Øyeblikket er kommet nå. Dette er sjansen vår. Og vi vet ikke om det kommer nye sjanser, sier hun om våpenhvileforslaget.
Hun er krystallklar på at Netanyahu ikke har gjort jobben sin.
– Svaret på det er nei. Hvis han hadde gjort mer, hadde sønnen min vært hjemme for lengst. Åtte måneder har gått, svarer Idam.
Eurovision-finalist viser støtte
I paraden på Manhattan dukker plutselig den israelsk-russiske sangeren Eden Golan (20) opp. Hun var Israels bidrag til Eurovision, en deltagelse som vekket stor harme og førte til boikott blant flere.
Hun har David-stjerne rundt halsen og på fingeren.
– Denne dagen viser en stor støtte for Israel, sier hun i en kort kommentar til VG, før livvakter og pressefolk geleider henne hastig av sted.
Statsadvokat: Ber for avtale
En annen som også er til stede i Israel-paraden er Letitia James, statsadvokaten i New York.
– Hva er Biden og USAs rolle i å frigi gislene og få en våpenhvile?
– Jeg kan ikke snakke på vegne av presidenten, men et stort flertall i New York vil ha gislene hjem. Nå.
– Hva tenker du om forslaget som Biden har lagt frem?
– Jeg ber for at det skal bli en form for avtale.
PS! James er kanskje mest kjent som Donald Trumps «nemesis», etter at hun ledet den sivilrettslige saken om bedrageri i milliardklassen mot Trump. Han ble dømt, men har anket.
Da VG møter henne, passerer vi treffende nok Trump Tower på 5th avenue.
– Trump ble også dømt i straffesaken mot ham. Føler du at han får som fortjent?
– Ingen kommentar, sier James og ler.