NBBL er kritisk til nye fjernvarmepriser. – Hjelper jo bare selskapene og ikke forbrukerne, sier NBBL-sjef Bård Folke Fredriksen.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) foreslår et nytt prissystem for fjernvarme.
Et nytt konstantledd på 50 øre kilowattimen skal skjerme fjernvarmeselskapene mot perioder med lave eller negative strømpriser, ifølge NVE.
NVE vil også endre hvordan strømstøtten beregnes for fjernvarmekundene.
Forbrukerorganisasjonen Norske Boligbyggelag (NBBL) frykter at dette skal gå ut over kundene.
– Jeg er dypt bekymret, sier NBBL-leder Bård Folke Fredriksen.
– Det er veldig usikkert hva fjernvarmekundene nå skal betale. Det ser ut som de skal betale mye mer i perioder med høy strømpris enn det strømkundene gjør, fordi sikringsmekanismen på priser over en krone bare er på 40 prosent. Det blir en veldig forskjellsbehandling, sier han.
Han mener fjernvarmekunder ofte føler seg innelåst i systemet, og at det blir stor usikkerhet om hva de skal betale.
– Det blir nærmest en slags bingolotto på regningen. Jeg skjønner at NVE her har forsøkt å foreslå noe mer forutsigbart ved å foreslå et slags gulv. Men dette hjelper jo bare selskapene og ikke forbrukerne, sier Fredriksen.
Les også
Foreslår nye priser på fjernvarme
– Dramatisk
NVE foreslår at fjernvarmekundene skal skjermes mot høye priser når strømprisen overstiger én krone kilowattimen. De skal bare betale 40 prosent av økningen i pris over dette nivået.
Til sammenligning får strømkunder dekket 90 prosent av den andelen av strømprisen som i enkelttimer overstiger 73 øre kilowattimen.
– Hvis spotprisen på månedsbasis for eksempel er tre kroner kilowattimen vil prisforskjellen mellom en strømkunde og en fjernvarmekunde være på godt over én krone kilowattimen. Her innstiller NVE på å ta bort strømstøtten for fjernvarmekundene. Det er dramatisk, sier Fredriksen.
– Veldig glade
Fjernvarmebransjen er mer fornøyde. De mener det er nødvendig med forutsigbarhet for å kunne bygge ut fjernvarmenettet videre og avlaste kraftsystemet.
– Vi er veldig, veldig glade i hele bransjen for at det kommer et forslag. Det var på høy tid, sier fungerende daglig leder Oda Therese Gipling i Norsk Fjernvarme til E24.
– Det trengs forutsigbarhet på prisen hvis det skal gjøres investeringer i fjernvarme slik at kraftnettet kan bli avlastet. Det er fortsatt mange barrierer for bransjen for å kunne satse på dette, sier hun.
– Hva har vært problemet med dagens system?
– Det største problemet er at man ikke har visst hva man kan tjene på å levere fjernvarme. Hvis bransjen skal satse, så vil investorene vite om det lønner seg. Fjernvarmebransjen har måttet dekke kompensasjonen selv, i motsetning til kraftbransjen, sier Gipling.
– Dette har kostet bransjen rundt tre milliarder kroner i denne perioden, og har gjort det vanskelig å se om det er lønnsomhet i fremtiden. Problemet er at fjernvarmen ikke kan tjene penger når prisene er lave. Vi må vurdere om dette er godt nok i dette nye forslaget. Vi er avhengige av forutsigbarhet.
Fornøyd med forslaget
Det kommunalt eide energiselskapet Lyse i Rogaland mener at NVEs forslag gir forutsigbarhet for videre satsing på fjernvarme i Stavanger-området.
Selskapet opplyser at det har skjermet sine kunder mot høye priser, med et pristak på mellom 125 og 150 øre per kilowattime.
«Vi mente det ikke var rettferdig at fjernvarmekundene skulle få langt høyere priser når våre kostnader (til forskjell fra strøm) ikke økte tilsvarende», skriver Lyse i en e-post til E24.
«Samtidig var det en stor risiko for oss fordi vi ikke fikk dekket våre kostnader dersom strømprisen ble svært lav. Derfor foreslo vi både et pristak, men også et prisgulv», skriver Lyse.
Selskapet ønsket også å få selge fjernvarme på fastpris, og mener å finne støtte for dette hos NVE.
«Vi er veldig fornøyde med at NVE har lyttet til begge disse innspillene», skriver Lyse.
«Forslaget fra NVE gir forutsigbarhet og legger til rette for en ytterligere satsing på fjernvarme i Stavanger-regionen, hvor vi nå er i gang med å bygge en ny trasé».
Les også