Beethovens mystiske sykdom: Forgiftet av blyholdig vin

4 months ago 96


MYSTERIUM: Beethovens hår kan ha løst gåten rundt hans sykdom og død. Foto: Martin Meissner / AP / NTB

Svaret lå i hårlokkene: Et av historiens største musikkgenier ble trolig både døv og døde på grunn av giftig vin.

  • Bilde av Lars Chr. Wegner
søndag 26. mai kl. 18:57

Kortversjonen

  • Komponisten og musikeren Ludwig van Beethoven led av døvhet og dårlig helse frem til han døde i 1827
  • Nye analyser av Beethovens hår avslører forgiftning av tungmetaller som bly, kvikksølv og arsen, sannsynligvis fra daglig vindrikking
  • De høye nivåene av bly kan forklare Beethovens sykdomsproblemer

Ludwig van Beethoven begynte å miste hørselen allerede da han var i 20-årene, og slet med helsen store deler av livet. Da han døde 56 år gammel i 1827 hadde han allerede vært døv i ti år, og kunne ikke lenger høre den fantastiske musikken han selv hadde komponert.

I 200 år har mysteriet rundt sykdommene og hørselsproblemene til musikkgeniet vært diskutert blant forskere.

Nå avslører nye analyser av Beethovens hår at den store komponisten var forgiftet av tungmetaller som bly, kvikksølv og arsen. Metallene kom høyst sannsynlig fra vinen som Beethoven drakk daglig.

De nye analysene er gjennomført ved den amerikanske Mayo-klinikken, et av verdens fremste medisinske miljøer, og er nylig publisert i en studie i fagtidsskriftet Clinical Chemistry.

GENI: Ludwig van Beethoven (1770–1827). Foto: AP / NTB

To hårlokker som DNA-prøver allerede hadde fastslått stammer fra Beethoven, ble grundig analysert.

Rekordhøyt nivå

Resultatene overrasket forskerne, og viste at den berømte komponisten hadde svimlende høye nivåer av bly, arsen og kvikksølv. En av hårlokkene inneholdt hele 380 mikrogram bly per gram hår, mens den andre hadde 258 mikrogram.

Et normalt nivå av bly i hår er rundt 4 mikrogram eller mindre per gram, ifølge Smithsonian Magazine.

Beethovens hår hadde også 13 ganger mer arsen og fire ganger mer kvikksølv enn normalt.

– Det viser definitivt at Beethoven var utsatt for høye konsentrasjoner av bly, sier laboratoriedirektør Paul Jannetto. Han ledet analysene ved Mayo Clinic, og er en av medforfatterne av forskningsrapporten.

– Dette er de høyeste verdiene i hår jeg noensinne har sett, sier Jannetto til New York Times.

MUSIKALSK HISTORIE: 6. mai var det 200 år siden urfremførelsen av Beethovens 9. symfoni. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters / NTB

Ifølge forskerne kan de høye nivåene av bly forklare både Beethovens døvhet og mageproblemer som kramper, oppblåsthet og diaré. Bly kan påvirke nervesystemet og føre til hørselstap.

Ble matet med vin på dødsleiet

Forgiftningen var ikke et drapsforsøk. Derimot var vin på den tiden ofte tilsatt blyacetat for å redusere syre og fjerne uklarhet. I tillegg var det vanlig med bly i flasker, korker og ikke minst drikkekrus.

Beethoven drakk store mengder vin gjennom livet sitt, ofte en flaske om dagen. Den siste tiden han levde måtte vennene hans servere ham vin med skje.

Ifølge Vinmonopolet kommer tungmetaller i vin fra miljøet rundt vindrueplanten. I dag inneholder vin svært små mengder bly, omtrent 0.04 milligram per liter.

VANSKELIG LIV: En byste av Beethoven, utstyrt med munnbind under pandemien. Komponisten levde et vanskelig liv, preget av sykdom og lidelser. Foto: Martin Meissner / AP / NTB

Bly var på Beethovens tid også vanlig i medisiner og salver, og komponisten brukte selv i perioder store mengder daglige medisiner.

Sykdommene og lidelsene påvirket komponistens liv sterkt. Beethoven giftet seg aldri. At han ble helt døv skal han ha opplevd som svært ydmykende, han var kjent for å ha et vanskelig humør, og han vurderte å ta sitt eget liv.

Teorien om at blyholdig vin var årsaken til Beethovens lidelser er ikke ny, men dette er første gang forskere har kunnet fastslå i hvor stor grad han var påvirket.

Vil du lese flere sterke kriminalsaker fra virkeligheten? VGs papirmagasin Krim er på 100 sider og kan kjøpes i vår nettbutikk (fri frakt!)

Read Entire Article