Bakkeinvasjon i Libanon: Kan bli dødelig felle for Israel

1 month ago 77


– Om man kommer til en bakkekrig vil det være enorme tap på begge sider. Det er det verste som kan skje for alle. Det området Israel ville gått inn i, er kanskje det mest forberedte forsvarsområdet på kloden.

Det sier oberstløytnant Gunnar Gabrielsen til VG. Han har lang erfaring fra Midtøsten og Libanon.

For å forstå hvorfor, må vi rykke 18 år tilbake:

  • I 2006 var det i en 34 dager lang krig, som startet med at Hizbollah skjørt flere tusen raketter mot Israel. Israel svarte med et massivt luftangrep og en bakkeinvasjon i deler av Libanon.
  • Under sin okkupasjon av Sør-Libanon, greide Israel aldri å bekjempe Hizbollah.

Siden da har Hizbollah bygget ut en labyrint av forsvarsverker, tuneller, nedgravde bomber og miner, og bygget opp våpenlagrene med støtte fra Iran.

– Da Israel gikk inn i 2006 var det en dårlig forberedt operasjon. Nå har Hizbollah brukt tid på å klargjøre disse områdene. Derfor vegrer jo også Israel seg for å gå inn igjen, men begge parter har forberedt seg i nesten 20 år.

 Oded Balilty / AP / NTBDEN GANG: Israelske soldater skyter inn i Sør-Libanon fra grensen nord i Israel, i juli 2006. Foto: Oded Balilty / AP / NTB

– Ville være en selvmordsoperasjon

Hizbollah er et islamistisk parti med en politisk og en militær fløy. Gruppen har røtter i Iran, og har størst oppslutning i Sør-Libanon.

– De har total kontroll på samfunnet. Hvert hus er en del av deres forsvarsplan. Det vil være et mareritt for de som går inn, sier Gabrielsen.

Bilde av

Oberstløytnant Gunnar Gabrielsen, da han jobbet i FN-tjenesten

I motsetning til i Gaza der Hamas’ tuneller er gravd ut i sandgrunn, er tunellene i Sør-Libanon gravd ut i fjell, påpeker han.

– Det gjør det vanskeligere å grave tuneller, men det gjør også at tunellene er mye tryggere. Det vil si at Hizbollah vil kunne sprette opp av bakken på uventede steder - samtidig som de er beskyttet av stein og fjell.

Han legger til:

– Det er så mange sprenglegemer, panservern og antitank-våpen som er forberedt. Det vil være så mye som sprenger og går i lufta og folk som blir drept, at på et tidspunkt kan man ikke ta så store tap.

Rykker Israel inn på bakken, tror han derfor ikke de vil gjøre det ved å gå inn over grensen.

 STR / EPA / NTBLibanesiske soldater inspiserer området rundt en ødelagt bygning etter israelske bombeangrep, 25. septemeber. Foto: STR / EPA / NTB

– Det ville være en selvmordsoperasjon fra israelsk side, så jeg tipper de ville forsøke å prøve å omgå den harde frontlinjen, angripe med spesialtropper fra sjøsiden, og sette inn andre tropper lang bak for å jobbe seg i motsatt retning. Det vil være masse luftangrep, og masse artilleri.

Vil bli lagt i grus

Sør-Libanon har lenge vært et fattig område, og ødeleggelsene etter krigen i 2006 var store. Men siden har det skjedd mye, påpeker Gabrielsen.

– De siste 18 årene har det vært fred, og dette er første generasjon som har hatt fred. Det er byget mye - supermarkeder og strandpromenader. Om det kommer til en bakkekrig vil det ikke være en stein igjen. Disse områdene vil bli satt veldig langt tilbake i tid. Det er det jo sivilbefolkningen som vil føle på.

Ifølge helsemyndighetene i Libanon er over 600 mennesker drept og over 2000 såret i angrepene fra Israel de siste dagene. Nær 500 av dem ble drept mandag - den dødeligste dagen i Libanon etter krigen i 2006.

I tillegg er over 90.000 personer er drevet på flukt, ifølge FN. IDF har bedt dem om å ikke dra hjem igjen før de får beskjed om det.

Det har de fått kritikk for av FN, som sier at det ikke holder å advare sivile på forhånd, og deretter bombe disse stedene, når man vet at konsekvensene for dem vil være store.

Internt fordrevene libanesere som søker tilflukt på en skole, torsdag 26. september. Foto: Bilal Hussein / AP / NTB

Tror det vil skje plutselig

Det estimeres at Hizbollah har 150.000 og 200.000 raketter. Skulle de avfyre mange samtidig, har de muligheten til å overmanne Israels «Iron Dome»-forsvarssystem, og treffe mål i byer som Tel Aviv.

– Hvis Hizbollah sender av gårde 10.000 raketter mot Israel samtidig, da vil en bakkeinvasjon skje, slår Gabrielsen fast.

Men han tror de holder tilbake for å unngå at det skal skje. Ikke bare på grunn av at organisasjonen er lammet etter personsøker-angrepet og må områ seg, men også på grunn av det massive svaret de da må regne med.

For Israel ville en bakkeoperasjon også være komplisert, kostnadskrevende, og kreve mange liv - uten at det er sikkert at de når frem.

– Men tvetydigheten - det at det kan skje - er et viktig våpen. Det er i Israels interesse å true med det, men ikke å gjøre det - så lenge Hizbollah holder igjen.

Hvis det skjer tror han det vil komme brått, etter et langt oppløp med psykologisk krigføring.

Dette kan være målet

Etter krigen i 2006, ba en FN-resolusjon om et demilitarisert område mellom grensen mot Israel og Litani-elven i Libanon. Det er i dette området FN-styrker fortsatt oppholder seg.

– En målsetning med luftangrepene sies å være å redusere Hizbollah så mye at de forlater Sør-Libanon og beveger seg nord for Litani-elven. Det er kanskje det beste man kan håpe på fra israelsk side, mener Gabrielsen.

Vil fortsette angrepene: – Med full styrke

Ledere fra hele verden deltar denne uken på FNs høynivå-uke i New York.

Her dreier det meste seg om én ting: Hvordan unngå at krigen mellom Israel og Hizbollah i Libanon utvikler seg til en regional storkrig.

Frykten er at Libanon skal bli et nytt Gaza, sa FN-sjef António Guterres på talerstolen under et krisemøte i sikkerhetsrådet natt til torsdag:

– La oss si fra med en entydig stemme: Stans drapene og ødeleggelsene, ton ned retorikken og truslene, og ta et steg tilbake fra kanten av stupet.

 AP / NTBIsrael har ingen planer om å stanse angrepene mot Hizbollah og inngå en våpenhvile, sier statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: AP / NTB

Den israelske statsministeren, Benjamin Netanyahu ankom New York torsdag.

– Vi vil fortsette å angripe Hizbollah med full styrke.

– Og vi kommer ikke til å stanse før vi har nådd målene våre, først og fremst at innbyggerne i nord skal kunne vende tilbake til hjemmene sine og være trygge der, sa Netanyahu kort tid etter landing i New York.

Uttalelsen til Netanyahu kommer etter at USA og Frankrike kom med en uttalelse hvor de ba om 21 dagers våpenhvile i grenseområdene mellom Israel og Libanon.

– Vi oppfordrer alle parter, inkludert regjeringene i Israel og Libanon, til å umiddelbart stille seg bak en umiddelbar våpenhvile, står det i uttalelsen, som støttes av Australia, Canada, EU, Tyskland, Italia, Japan, Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater og Qatar, skriver Reuters.

Read Entire Article