Avslutter i Nato: - Russland har gjort meningsfull dialog umulig

1 month ago 43


 Thomas Andreassen / VGSNART OVER: Jens Stoltenberg har noen få uker igjen som Natos generalsekretær. Han møtte VG i den norske statsministerboligen fredag ettermiddag. Foto: Thomas Andreassen / VG

Jens Stoltenberg kom til Nato for ti år siden med en ambisjon om å snakke mer med Russland. Når han snart forlater Nato, slår han fast at det ikke er mulig akkurat nå.

rapporterer fra statsministerboligen i Oslo fredag 6. september kl. 22:58

Kortversjonen

  • Jens Stoltenberg mener dialog med Russland er umulig etter invasjonen i Ukraina.
  • Han avslutter 10 år i Nato og vender hjem 1. oktober.
  • Arbeidet for å fremme dialog med Russland har vært krevende og resultatene har falt sammen, konstaterer han.
  • Fra oktober er Mark Rutte generalsekretær i Nato.

– Russland har gjort meningsfull dialog umulig etter invasjonen i Ukraina, sier Stoltenberg til VG.

Det siste møtet mellom Natos generalsekretær og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov var under FNs generalforsamling i 2021.

Om et par uker reiser Stoltenberg igjen til New York på den såkalte høynivåuken i FN, uten noen forhåpning å treffe den offisielle russiske representanten.

– Det er ikke avtalt noen møter. Og det er lite trolig, sier han.

 Thomas Andreassen / VGVÆRT HER FØR: Fredag morgen ble Jens Stoltenberg fulgt inn i statsministerboligen av den nåværende beboeren Jonas Gahr Støre. Foto: Thomas Andreassen / VG

Møtte kong Harald

Stoltenberg er nå på sitt siste offisielle besøk til hjemlandet før han avslutter 10 år i Nato om få uker. 1. oktober vender han hjem fra Brussel, og Mark Rutte overtar som Natos generalsekretær.

Fredag morgen hadde han et siste formelt møte med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i statsministerboligen. Etter det skulle han i høytidelig audiens på Slottet med alle de fire kongelige: Kongen og Dronningen. Kronprinsen og Kronprinsessen.

– Vi fikk til noe

– Da jeg kom til Nato i 2014 var et av mine viktigste prosjekter å styrke den politiske dialogen med Russland, forteller Stoltenberg.

– Vi fikk til noe. Vi fikk til samarbeid om noen tiltak for å øke flysikkerheten i Østersjøen. Og det ble noen møter i Nato Russland-rådet. Men etter den fullskala invasjonen i 2022 så falt alt det sammen, fortsetter han.

I ukene før Russland invaderte Ukraina i februar 2022 var den siste formelle kontakten på politisk nivå mellom Nato og Russland.

– Da gjorde Nato en stor anstrengelse for å få til en politisk dialog. Vi
inviterte til en serie av møter for å drøfte de kravene Russland hadde fremsatt, men de ville ikke. Det kom ikke noe meningsfullt ut av det. Det var ingen tvil om at de da hadde bestemt seg for en invasjon, forteller Jens Stoltenberg.

 Thomas Andreassen / VGFoto: Thomas Andreassen / VG

Ser mørkt ut

Nå forlater han Nato om noen uker, og får ikke gjort noe mer med Natos forhold til Russland.

– Akkurat nå ser det mørkt ut, svarer han.

– Men på et eller annet tidspunkt må man igjen diskutere en eller annen måte å få dialog med Russland på. Det må handle om rustningskontroll, etter at alle de store nedrustningsavtalene har brutt sammen, fordi Russland enten har trukket seg fra dem eller brutt dem, sier Stoltenberg.

 Thomas Nilsson / VGMANGE MØTER: Som generalsekretær i Nato hadde Jens Stoltenberg regelmessige møter med utenriksminister Sergej Lavrov, i FN i New York, og under sikkerhetskonferansen i München. Det siste møtet var i 2001, Bildet er fra deres møte i FN i 2016. Foto: Thomas Nilsson / VG

Ser mørkt ut

– Og for å få en avslutning på krigen i Ukraina, så er må det opprettes kontakt. Akkurat nå ser det mørkt ut. Men Russland vil fortsatt være vår nabo, og Russland er en atommakt. Og jeg mener at det er bedre å leve i en verden hvor man prøver å få til noen avtaler, enn ikke å ha avtaler, sier han.

Stoltenberg viser til at selv under den kalde krigen på 60- og 70-tallet var det mulig å få til nedrustningsavtaler med Sovjetunionen. Men nå er det en fullskala krig i Europa, og det er ingen reell vilje fra Russland til å forhandle.

– Ser du noen tråder som din etterfølger kan begynne å nøste i?

– Nå er det nok bare Ukrainas militære styrke som kan overbevise Putin om at han må sette seg ned å finne en løsning der Ukraina overlever som selvstendig stat.

– Du har kritisert Russland for atom-retorikk og trusler om å bruke kjernefysiske våpen. Er risikoen større nå?

– Vi har ikke sett noen endringer i Russlands kjernefysiske oppsett som tilsier at vi må endre våre beredskap. Men vi følger nøye med på hva Russland gjør. Og vi har kommunisert tydelig fra Nato-siden at en kjernefysisk krig ikke kan vinnes og aldri må utkjempes. Det er Russland veldig klar over.

Read Entire Article