NVE avslår en søknad fra Statnett om å få ekspropriere grunn til en kraftlinje på Fosen. Statnett må i dialog med reindriften.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- NVE avslår Statnetts søknad om å ekspropriere grunn til kraftlinje på Fosen av hensyn til reindriften.
- Statnett må nå i dialog med reindriften for å finne løsninger.
- Kraftlinjen mellom Åfjord og Snilldal får tillatelse til noen mindre endringer i konsesjonen.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Det kommer frem i en melding fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) fredag.
Statnett har konsesjon til å bygge kraftledningen mellom Åfjord og Snilldal i Trøndelag, men har ikke tillatelse til å ekspropriereekspropriereekspropriasjon er når en grunneier må gi fra seg eiendomsretten til et område mot erstatning grunnen.
Nå har NVE avslått søknaden om en slik tillatelse.
– Bakgrunnen for avslaget er den samlede belastningen for reindrifta og knapphet på arealer, sier seksjonssjef Ingrid Myrtveit i NVE ifølge meldingen.
– Normalt sett har ikke kraftledninger i seg selv store virkninger for reindrift. Men i dette tilfellet kan vi ikke utelukke at kraftledningen, sammen med eksisterende inngrep i området, kan få slike konsekvenser, sier hun.
Ifølge NVE betyr avslaget at Statnett bør gå i dialog med reinbeitedistriktet på Sør-Fosen for å finne løsninger som kan redusere virkningene for reindriften.
«Dersom Statnett inngår en avtale med reindriften, kan ledningen bygges i medhold av konsesjonen», skriver NVE i meldingen.
Statnett har ingen umiddelbar kommentar, men skriver i en epost til E24 at de først må sette seg inn i NVEs vedtak.
Har også hatt vindkraft-strid
Situasjonen for reindriftsutøverne på Fosen har skapt stort politisk engasjement de siste årene.
I fjor var det omfattende demonstrasjoner i Oslo mot at to vindkraftverk på Fosen fortsatt var i drift, etter at Høyesterett i 2021 kom til at konsesjonene var og ugyldige fordi de var i strid med reindriftsutøvernes rett til kulturutøvelse.
I desember ble Sør-Fosen sijte enige med utbyggerne om en avtale, og Nord-Fosen siida fulgte etter i mars i år. Det ble inngått avtaler som gjør at vindkraften får fortsette driften, mot avbøtende tiltak og kompensasjon til reindriften.
– Nødvendig
Sametingspresident Silje Karine Muotka er ikke overrasket over avgjørelsen.
«Det er jo i tråd med den situasjonen som faktisk er i Fosen-området», skriver Muotka i en melding til E24.
«Det er allerede konstatert et brudd på menneskerettighetene og urfolksrettighetene i området, så alle arealinngrep i området må vurderes i forhold til den faktiske situasjonen», skriver Muotka.
Hun peker på at midlertidige erstatningsbeitearealer ennå ikke er lokalisert, og at reindriften skal tilbake i området etter driftsperioden for vindkraften, ifølge de avtalene som er inngått.
«Mener derfor dette er nødvendig og ikke overraskende», skriver Muotka.
Passerer vinterbeiter
Ifølge Statnetts konsesjonssøknad for kraftlinjen Åfjord-Snilldal har Sørgruppen i Fosen reinbeitedistrikt presisert at deler av ledningstraseen mellom Åfjord og Aunfjæra går gjennom vinterbeiteområder.
«Statnett har i kontakt med Sørgruppen fått spørsmål om muligheten for å justere traseen slik at denne ikke berører vinterbeiteområdene i «Rissa vinterbeiter», men vi har uttrykt at vi ikke vurderer trasejusteringer av et slikt omfang», skriver Statnett i søknaden.
Ifølge selskapet er reindriften bekymret for at tilkomstveger blir oppgradert til en slik standard at de senere kan bli brøytet, og som igjen vil føre til økt aktivitet og forstyrrelser i vinterbeiteområdene.
Selskapet nevner et mulig avbøtende tiltak, å fornye en bro over Fessdalselva. Det vil kunne være til fordel både for reindriften og for Statnetts tilkomstmuligheter.
Statnett mener at endringssøknaden ikke gir noen vesentlig endring for reindriften.
«Tidligere konsekvensutredninger og forskning på reinsdyr og kraftledninger, viser at byggingen av kraftledningen kan gi noen ulemper for reindriften i anleggsperioden, men nyere forskning klarer ikke å påvise negative effekter i driftsfasen», skriver Statnett i sin søknad.
Får gjøre mindre endringer
Allerede i 2013 fikk Statnett både konsesjon og ekspropriasjonstillatelse til å bygge Åfjord-Snilldal.
Men ekspropriasjonstillatelsen har bortfalt, fordi selskapet ikke begjærte skjønn innen ett år etter den ble gitt.
Statnett har derfor søkt om ny ekspropriasjonstillatelse, og om å få gjøre noen mindre endringer i konsesjonen. Blant annet justeres traséen noe, og Statnett har endret løsningen for to såkalte muffestasjoner på hver side av Trondheimsfjorden.
NVE gir selskapet konsesjon til disse endringene.
– NVE mener at endringene som nå får konsesjon vil forbedre prosjektet. Vi har gjort en vurdering av hvilke virkninger det vil gi, og mener det er en bedre løsning, sier Myrtveit.
Kraftlinjen Åfjord-Snilldal blir etablert uavhengig av planene om å elektrifisere feltene Draugen og Njord i Norskehavet, som regjeringen godkjente i fjor.
Men frem til linjen er på plass vil feltene være koblet til nettet på vilkår om at de kan bli koblet ut hvis det skjer feil i kraftnettet, ifølge regjeringen. Det finnes også en reserveløsning på plattformene, i form av gasskraft.