Norsk Tipping, der tidligere næringsminister Sylvia Brustad er styreleder, ga ingen begrunnelse for hvorfor ledere fikk større lønnshopp enn de andre ansatte. Departementet krever mer detaljert rapportering til neste år.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
I fjor fikk fem personer i ledelsen i Norsk Tipping en gjennomsnittlig lønnsøkning på 112.000 kroner, mens de øvrige 416 ansatte i snitt fikk 41.000 kroner. Det viser tall selskapet har delt med E24.
Ifølge de nye retningslinjene for lederlønn i statlig eide selskaper, må selskapene gi en begrunnelse hvis ledende ansatte får større lønnstillegg enn resten, i kroner eller prosent. En slik begrunnelse har ikke Norsk Tipping levert.
I forbindelse med generalforsamlingen i april, fikk selskapet klar beskjed av Kultur- og likestillingsdepartementet om å sørge for mer detaljert rapportering til neste år, i tråd med statens retningslinjer.
– Temaet ble tatt opp under sist kontaktmøte 3. juni 2024. Kravene og forventningene om hva som må være med i neste års lønnsrapport ble gjennomgått, noe som selskapet tok til etterretning og bekreftet at ville være på plass ved neste års rapportering, skriver Erlend Hanstveit, statssekretær i Kultur- og likestillingsdepartementet, i en e-post til E24.
Norsk Tipping er heleid av staten og har nasjonalt monopol på en rekke pengespill. Kultur- og likestillingsdepartementet forvalter eierskapet av selskapet.
Lover bedring
Styreleder i Norsk Tipping er Sylvia Brustad. Hun var næringsminister for Arbeiderpartiet i 2008 og 2009, og hadde da ansvaret for statens lederlønnspolitikk.
Brustad skriver i en e-post til E24 at styret i Norsk Tipping mener lønnsutviklingen i selskapet er i tråd med føringene fra staten.
– Det er derimot rapporteringen fra Norsk Tipping vi opplever at det kommer kommentarer på. Det skal vi forbedre til neste generalforsamling, skriver Brustad.
Brustad mener det er en vurderingssak hvor mye informasjon som er tilstrekkelig for å innfri kravene, men lover mer informasjon i neste års rapport om lønningene.
– Det vil være naturlig å søke bekreftelse på at denne informasjonen er tilstrekkelig før neste års generalforsamling, skriver Brustad.
Flere ledere med millionlønn
De nye og strengere retningslinjene for lederlønn i statlig eide selskaper ble drevet frem i 2022 av Arbeiderpartiets Jan Christian Vestre, som da var næringsminister.
Retningslinjene skal sørge for moderasjon i lederlønninger. I tillegg til krav om begrunnelse hvis lederne får et bedre lønnsoppgjør enn de andre ansatte, har staten senket taket på maksimal bonus fra 50 prosent av fastlønnen til 25 prosent.
Ledelsen i Norsk Tipping får ikke bonus.
I flere år har imidlertid en rekke ledere hatt millionlønninger. Staten tok opp lederlønningene med selskapet i 2019, ifølge Dagens Næringsliv.
Toppsjef Tonje Sagstuen tjente i alt 2,6 millioner kroner i fjor. Av beløpet er 2,1 millioner fastlønn, mens resterende er pensjon og andre ytelser. Hun begynte i stillingen 1. september.
Kommunikasjonsrådgiver Roar Jødahl i Norsk Tipping sier at fjoråret var preget av store endringer i selskapets ledergruppe, der noen sluttet og nye kom inn – og noen var midlertidige.
– Det var med andre ord mange endringer av ansvar, stilling og roller, noe som selvsagt påvirker den enkeltes lønn gjennom året, sier Jødahl til E24.
I fjor fikk de fem lederne i Norsk Tipping en lønnsøkning på seks prosent i gjennomsnitt, mot 5,6 prosent for de andre 416 ansatte.
Om de fem ledernes lønnsøkning sier Jødahl:
– Her var det én ansatt som fikk et høyere oppgjør, én fikk et lavere oppgjør, og øvrige et oppgjør prosentvis lik selskapets øvrige ansatte.
Bonusbråk
Debatten om lederlønninger har igjen blusset opp de siste ukene.
Våpenprodusentene Kongsberg Gruppen og Nammo har trosset regjeringens nye retningslinjer om bonuskutt, mens børsgiganter som Equinor og Telenor har økt fastlønnen for ledere for å kompensere for lavere bonus.
SV og Rødt vil ta saken om lederlønninger til kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget. Komiteen vil i neste uke avgjøre om de skal undersøke regjeringens oppfølging av lederlønninger i statseide selskaper.