Ap vil gi endre fødselspermisjonen

1 week ago 6


 Hallgeir Vågenes / VG Ap-minister Tonje Brenna (36) er litt tullerusk etter babyer, sier hun og hver seg over lille Trygve (fire måneder) til kollega Ragnhild Sjoner Syrstad (34). Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Det lønner seg å føde på termin. Hvis ikke taper nybakte foreldre både fødselspenger og permisjon. Nå vil Tonje Brenna (36) endre ordningen.

fredag 27. september kl. 18:59

Kortversjonen

  • Ap vil endre systemet for fødselspermisjon slik at permisjonen starter fra fødselsdato, ikke termindato.
  • Nybakte foreldre taper i dag permisjonstid og penger hvis de føder før eller etter termin.
  • Minister Tonje Brenna påpeker at dagens system er urettferdig, særlig for risikosvangerskap.
  • Forslaget er kostnadsberegnet til 480 millioner kroner.

– Dagens system er urettferdig, sier arbeid- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap).

På en trapp utenfor Deichmanske bibliotek i Oslo står Ap-minister Brenna sammen med den nybakte mammaen Ragnhild Sjoner Syrstad ( 34) og sønnen Trygve (fire måneder)

Brenna fødte begge sine to barn fire uker før termin mens Sjonar Syrstad fødte en uke før termin og tapte en uke med permisjon som hun må løse med ulønnet permisjon.

– Det er feil at foreldre straffes økonomisk fordi de får barn som er ivrige på å starte livet, sier Sjoner Syrstad.

Det vil Ap gjøre noe med.

– Vi vil at kvinner ikke skal straffes for å føde for tidlig eller for seint, og ikke miste permisjon eller tid med barnet av den grunn, sier Brenna til VG.

Dagens ordning betyr at hvis du for eksempel føder to uker etter termin får du to uker kortere fødselspermisjon med barnet. Med dertil mindre fødselspenger.

– Kommer barnet før termin, som vår sønn gjorde, må man enten begynne å jobbe før eller ta ulønnet permisjon for å være lenger sammen med barnet. Det har ikke alle mulighet til, sier Sjoner Syrstad.

Til syvende og sist går dagens ordningen ut over er barnet, mener den nybakte moren.

 Hallgeir Vågenes / VG– Dagens system er urettferdig og uforutsigbart for barnefamilier. Det bør være en lik ordning for alle, sier arbeid- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) med nybakt mamma Ragnhild Sjoner Syrstad. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

I sitt nye partiprogram som legges frem mandag, foreslår Ap at foreldre ikke lenger skal få kutt i permisjonstiden dersom de føder før termin, eller at permisjonen starter å løpe selv om de føder etter termin.

– Vi vil endre foreldrepermisjonen for at foreldre skal slippe å tape penger, permisjon og tid med barnet, sier Brenna, som mener dagens ordning er særlig urimelig for foreldre som føder barn mellom uka 33 og 37.

Ministeren var selv en av dem. Ved begge barnas fødsler fødte hun fire uker før termin og mistet dermed fire uker permisjon i bakkant.

– For disse foreldrene starter foreldrepermisjonen den dagen barnet er født. Dermed får de mindre totalt foreldrepermisjon enn de som føder på termin. Dette gir ikke mening og må ryddes opp i, sier Brenna.

 Hallgeir Vågenes / VGTermindato for mange kvinner er en teoretisk øvelse, mener Brenna. – Du føder gjerne på et annet tidspunkt enn det som er planlagt og da må systemene våre forholde seg til det. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Utenfor egen kontroll

Det er gjerne helsemessige årsaker til at barnet må ut litt før tiden og for eksempel forløses med planlagt keisersnitt.

– I dag har vi et system som straffer slike risikosvangerskap med forkortet permisjon, sier Sjoner Syrstad.

Brenna er enig.

– Ingen bør få mindre tid med det nyfødte barnet på grunn av at du har en noe uvanlig graviditet.

Hvor mye vil dette koste skattebetalerne?

– Det vil koste 480 millioner kroner å endre fødselspermisjonsordningen, slik at man får fødselspenger fra den dagen barnet blir født og ikke den dagen man har fått satt termin.

 Hallgeir Vågenes / VGAps Tonje Brenna vil sørge for at kvinner får beholde så mye av permisjonen sin som de har rett til, det er Trygves mamma glad for. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Kan dere love at dere faktisk vil jobbe for dette i regjering også, at det ikke bare blir en programpost for Ap?

– Arbeiderpartiet ta det med seg i regjeringsforhandlinger etter valget. Vårt mål er å gjennomføre dette i neste stortingsperiode, sier hun og legger til:

– Det kan fremstå veldig smått med disse ukene, men for mammaen og pappaen betyr det enormt mye.

 Hallgeir Vågenes / VGDet vil koste 480 millioner kroner å endre fødselspermisjonsordningen ifølge AP. Foto: Hallgeir Vågenes / VG
Read Entire Article