Ap-nestleder hardt ut mot Rødt

4 months ago 80


Tonje Brenna mener ledelsen i Rødt må ta et oppgjør med de autoritære kreftene i eget parti. Foto: Gisle Oddstad / VG

Tonje Brenna (Ap) mener Rødt må ta et oppgjør med autoritære krefter i partiet.

lørdag 25. mai kl. 19:41

– Hvorfor tar ikke Rødts ledelse et oppgjør med de autoritære kreftene i eget parti? spør Brenna.

Hun viser til utspill som beundrer autoritære prosesser, retorikk og figurer som hun kaller «et gufs fra fortiden». Dette er Rødts leder Marie Sneve Martinussen sterkt uenig i. Les hennes svar lengre ned i saken.

– I stedet for å ta et oppgjør, har dette blitt løftet opp og frem, sier Brenna.

Ap-nestlederen peker blant annet på at på at folk i Rødt snakker som om det er legitimt å kalle norske, demokratisk valgte partiledere og statsministere for krigsforbrytere.

– Stoltenberg og Støre er ikke krigsforbrytere, fastslår hun.

Utspillet til Brenna kommer etter at Amrit Kaur, leder for Rød Ungdom og en sentral tillitsvalgt i Rødt, sa til NRK at Jens Stoltenberg var øverste ansvarlig for Norges deltagelse i Libya-krigen.

– Han bør stilles for FN-domstolen i Haag for krigsforbrytelser, sa hun til NRK.

Amrit Kaur mener at Jens Stoltenberg er en krigsforbryter. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Stille ledelse

Ap-nestlederen mener ledelsen i Rødt er stille når tillitsvalgte kommer med feilaktige stemplinger av Jens Stoltenberg som en krigsforbryter.

– Vi ser den politiske hesteskoen i praksis. Listhaugs terrorutspill, som hun måtte gå av på, speiles i utspillene fra de langt ut på venstresiden, sier Brenna.

Hun viser til at Amrit Kaur, leder for Rød Ungdom og en sentral tillitsvalgt i Rødt, kalte Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre for terrorister og at en gruppeleder i Rødt Oslo kalte Jens Stoltenberg for krigsforbryter, med støtte fra daværende partileder Moxnes.

Kaur gikk senere tilbake på bruken av ordet «terrorist», etter at partileder i Rødt, Marie Sneve Martinussen gikk ut og sa hun forventet en beklagelse fra Rød Ungdom-lederen.

– Det er bra Sneve satt en stolpe ved ordet «terrorist», men det skulle da virkelig bare mangle. Hun har et stort ansvar for å stoppe ytterliggående retorikk i eget parti, sier Brenna til VG.

For lengst tatt oppgjør

Leder av Rødt, Marie Sneve Martinussen reagerer sterkt på Brennas anklager:

– Tonje Brenna har bakgrunn som kunnskapsminister, men her har hun virkelig ikke gjort leksa si.

– Hvis hun hadde satt seg inn i det hun nå uttaler seg om ville det vært klokkeklart at Rødt for lengst har tatt et grundig oppgjør med autoritære regimer som i Sovjet og Kina, og at Rødt er et krystallklart demokratisk, sosialistisk parti. For Rødt er sosialisme uten demokrati overhodet ikke sosialisme.

Marie Sneve Martinussen (R)<-Marie Sneve Martinussen (R)

Leder for Rødt

Sneve Martinussen mener Rødt har svart ut kritikken Brenna peker på.

– Rødt er mot all imperialistisk og folkerettsstridig krigføring, enten det er snakk om Israel i Gaza, Russland i Ukraina eller NATO-land i Libya.

Rødt-lederen rekker blant annet frem at Rødt var mot den norske deltakelsen i Libya, og har foreslått en gransking av Libya-krigen.

Sneve Martinussen anbefaler Brenna å se talen hennes til Rødts landsmøte:

– Der kan hun lære ganske mye om Rødts gode prinsipper om demokratisk sosialisme og nasjonal kontroll over ressursene, antiimperialisme, og dessuten om hvordan det går an å ta et realt oppgjør med høyresidas politikk. Der pleide Arbeiderpartiet å være opptatt av å ta et ansvar før, framfor å file ned viktige forskjeller mellom høyresida og venstresida og svekke den politiske kursendringa landet hadde trengt.

– Og det er bare for Brenna å ta kontakt hvis hun sitter med andre spørsmål eller utveksle ytterligere råd, hun har nummeret mitt.

Read Entire Article