Kortversjonen
- Kommunedirektør skrev i en SMS at statsforvalteren var «løpende orientert» om flyttingen av utviklingshemmede Marita til Toten.
- Statsforvalteren behandlet senere en klage og familiens advokat stiller derfor spørsmål ved klageinstansens habilitet.
- Kommunedirektøren vil nå korrigere SMSen.
- Saken klages inn til Sivilombudet for andre gang.
VG har fortalt historien om Marita som ble flyttet 45 mil fra Herøy på Sunnmøre til Toten i 2023.
Nå stiller familiens advokat spørsmål ved habiliteten
til Statsforvalteren i Møre og Romsdal, som skal være en upartisk klageinstans over kommunene.De stadfestet flyttevedtaket til Herøy kommune etter en klage fra Maritas foreldre.
Advokat Espen Rekkedal reagerer på en hittil upublisert tekstmelding kommunedirektør Trond Arne Rossi Aglen i Herøy sendte til VG:
«Statsforvalteren var løpende orientert om vår flytting av Marita til Toten.»
– Dette er helt nytt for oss. Hva ligger i denne dialogen? spør Rekkedal.
– Hvis kommunen har spurt statsforvalteren om råd i denne konkrete saken, er statsforvalteren inhabil, mener han.
Rådgiver og klageinstans
Statsforvaltere har mange roller. De skal føre tilsyn, de skal overprøve vedtak, de skal behandle klager fra borgere mot kommunene.
De skal også veilede kommunene, men kun på generelt grunnlag og ikke i enkeltsaker, slik at de upartisk og rettferdig kan behandle klager, ifølge jusprofessor Tarjei Bekkedal.
Fylkeslegen i Møre og Romsdal avviser overfor VG at de er blitt holdt løpende orientert av kommunen.
Kommunedirektøren mener i dag at tekstmeldingen var basert på en misforståelse og vil korrigere den.
Fikk vite om flytting
Søndag bekreftet fylkeslegen overfor VG at de ikke snakket med noen av de pårørende da de arbeidet med å behandle klagen og få oversikt over hva som skjedde forut for Toten-flyttingen.
Statsforvalteren hadde derimot snakket med kommunen, men om hva?
VG har fått innsyn i e-poster og loggføringer av telefonsamtaler mellom statsforvalteren og kommunen. De gir et innblikk i kontakten før og etter Maritas flytting Toten i oktober 2023.
2. oktober i fjor mottok pappa Bjarte Myklebust flyttevedtaket fra Herøy kommune.
Begrunnelsen var en akutt bemanningskrise i Maritas bofellesskap på grunn av det kommunen mente var vanskelige pårørende.
6. oktober klaget foreldrene på vedtaket.
Ifølge innsynet VG har fått, fikk statsforvalteren samme dag vite at kommunen allerede hadde kjøpt tjenester til Marita på Toten. De fikk også vite når flyttingen skulle skje.
I telefonsamtalen med statsforvalteren opplyste kommunen at de hadde fått signaler om at familien ville klage på vedtaket. De spurte derfor om de måtte avvente statsforvalterens avgjørelse før de kunne flytte Marita.
Det fremkommer ikke av loggen et konkret svar på dette spørsmålet. En ansatt hos statsforvalteren orienterte om aktuelt regelverk.
«Statsforvalteren (...) ringte»
13. oktober sendte kommunen klagen videre til statsforvalteren for behandling.
16. oktober ble Marita kjørt 45 mil til Toten.
Dette skjedde til tross for at advokaten hadde bedt om såkalt «oppsettende virkning». Det vil si å vente med å iverksette et vedtak til klagen er endelig avgjort.
– Kommunen burde ventet. Og når de ikke gjorde det, burde statsforvalteren stoppet dem, sier advokat Rekkedal.
19. oktober informerte kommuneansatte på telefon at «bruker flyttet til Lena den 16.10.23.»
I telefonsamtalen med kommunen fikk statsforvalteren også vite at faren og vergen hadde sendt en e-post, der de skrev at Marita er «er flyttet mot hennes vilje».
20. oktober skrev Herøy kommune i sin interne logg at «statsforvalteren (...) ringte for å få siste opplysninger i saka».
Statsforvalteren loggførte på sin side fra samme samtale at «Marita har det bra etter at hun har reist».
9. november ble det avholdt et digitalt møte mellom statsforvalteren og kommunen. VG har ikke fått innsyn i møtereferatet.
19. november i fjor stadfestet statsforvalteren vedtaket til Herøy kommune.
– Klagebehandlet eget standpunkt
Advokat Espen Rekkedal påpeker at korrespondansen viser at kommunen ber statsforvalteren om råd. De «har vært så inne saken» at de trolig var inhabile da de behandlet klagen på flyttevedtaket, mener han:
– De klagebehandlet sitt eget standpunkt.
Maritas verge, Kim Alexander Hjelmeseth, tror kommunen må ha fått et signal fra statsforvalteren før de kjørte Marita til Toten.
– De ville ikke risikert å måtte kjøre henne 45 mil tilbake igjen, og til hva da? Kommunen ville jo flytte henne på grunn av uforsvarlige tjenester i bofellesskapet, påpeker verge Hjelmeseth.
Fylkeslegen: Generell veiledning
Kommunedirektør Trond Arne Rossi Aglen sier til VG at det ville vært deres plikt å finne en løsning og avviser at de fikk klarsignal fra statsforvalteren til å flytte Marita til Toten.
Fylkeslege Karin Müller Mikaelsen skriver i en e-post at de har mottatt informasjon og dokumenter fra Herøy kommune i forbindelse med oppfølging av én tilsynssak og to klager etter flyttingen til Toten.
– Vi har ut over det ikke blitt holdt løpende orientert av kommunen. Vi har en rolle i å veilede kommuner. I den grad vi har gjort det, har det vært generelt om saksbehandlingsprosessen, skriver fylkeslegen, som ikke vil kommentere tekstmeldingen fra kommunedirektøren.
– Ringte flere ganger
Allerede i mai rettet Sivilombudet sterk kritikk mot statsforvalteren for manglende brukermedvirkning og for å ha opplyst saken for dårlig.
Maritas far forteller til VG at han ringte statsforvalteren flere ganger etter at Marita var flyttet til Toten. Han ville fortelle hvordan familien så på flyttingen.
– Vi ville be statsforvalteren om å gripe inn og visste at de enten kom til å stadfeste eller avvise kommunens vedtak. Det var viktig å snakke med dem, men svaret fra statsforvalteren var at de ikke kunne snakke om enkeltsaker, sier Bjarte Myklebust.
Tips oss
Journalist
Journalist i VGs avdeling for undersøkende journalistikk.
Journalist
Erlend Ofte Arntsen har bidratt til avsløringer fra krim- og justisfeltet, lukkede miljøer og offentlig forvaltning – samt «Tindersvindleren». I 2016 ga han ut boken «Fremmedkrigerne», om nordmenn som ble med i IS.
Ny klage til Sivilombudet
Etter et nytt vedtak fra november, om at Marita nå skal flyttes til Ålesund, og ikke hjem, vil Rekkedal sende saken til Sivilombudet på nytt.
Et av klagepunktene handler om kontakten mellom kommunen og statsforvalteren, og hvorvidt sistnevnte har vært inhabil da de vurderte klagen fra foreldrene i fjor.
– Det jeg savner i saken om Marita, er en konkret, ordentlig kontroll av om kommunen faktisk har gjort et reelt forsøk på å få henne hjem. Basert på artiklene i VG så har de ikke det, sier Rekkedal.
Både Norsk forbund for utviklingshemmede og Pårørendeunionen krever granskning av ufrivillige flyttinger.
Ekspert: Kan påvirke
Jusprofessor Tarjei Bekkedal sier habiliteten til statsforvalteren koker ned til hvor konkret og direkte de har vært involvert.
– Hvis de på en eller annen måte har signalisert at kommunens flyttevedtak er «greit», vil de normalt ikke kunne behandle en klage over det samme vedtaket.
Bekkedal mener det er sentralt hvorvidt kommunen har fått legge frem sin sak for statsforvalteren – uten at vergen eller Maritas foreldrene har fått gjøre det samme.
– Kommunikasjon om konkrete forhold i forbindelse med avgjørelsen om flytting, uten at familien har fått kommentere og korrigere, kan påvirke statsforvalterens virkelighetsforståelse, sier han.
Avviser klarsignal om flytting
Det var etter et intervju med kommunedirektør Aglen 21. oktober i år at VG spurte om kommunen hadde fortalt statsforvalteren om flyttingen før den skjedde.
Aglen sa at han ikke visste. En time senere sendte han tekstmeldingen om at statsforvalteren hadde vært «løpende orientert om vår flytting av Marita til Toten.»
Etter å ha blitt spurt om fylkeslegens uttalelser i denne saken, ønsker Aglen nå å korrigere tekstmeldingen.
– Jeg oppfattet at det ble tatt flere telefoner om flyttingen og trodde det gjaldt statsforvalteren. Nå har jeg forstått at det var kommuneadvokaten. Det er sånn jeg får forklart det nå i hvert fall, sier han.
– Har kommunen fått et klarsignal fra statsforvalteren om at dere kunne kjøre Marita til Toten?
– Nei, det er gjennom dialog med kommuneadvokaten at vi valgte å gjøre det vi gjorde.