Anmeldelse Naomi Klein «Dobbeltgjenger»: Pinlig å bli forvekslet

4 months ago 41


HOLDER KOKEN: Naomi Klein (54) ble verdensberømt for sin debutbok «No Logo», og ferske «Dobbeltgjenger ble kåret til en av årets beste bøker i The New York Times, The Guardian og Time Magazine. Foto: Sebastian Nevols

Sjokket var stort for Naomi Klein da mange begynte å forveksle henne med Naomi Wolf – forfatteren som gikk fra å være feministisk ikon til konspirasjonsteoretiker.

onsdag 15. mai kl. 19:00

Terningkast 5

Dette er utgangspunktet for hennes nye bok «Dobbeltgjenger».

Boken «No Logo» fra 2000 var Naomi Kleins store gjennombrudd, og siden har hun beholdt statusen som internasjonal stjerneforfatter med sine utgivelser om antiglobalisme, klimakamp, feminisme og solidaritet.

BOKANMELDELSE

«Dobbeltgjenger»

Forfatter: Naomi Klein

Oversetter: Anders Dunker

Forlag: Oktober

Pris: 449

Sider: 432

Sjanger: Sakprosa

For de av oss som liker å tilbringe mye tid på internett, er det fort gjort å falle ned i såkalte «kaninhull» – der algoritmene sender deg videre og videre. Til slutt har du landet et sted som føles såpass fremmed fra startpunktet, at det er som å ha landet på en annen planet.

Verden synes opp ned og alle menneskene rundt deg virker å mene det nøyaktig motsatte av deg selv.

Dette stedet har kanadiske Naomi Klein døpt om til «Speilverden».

Flau og fascinert

Naomi Klein er ansett som en av vår tids viktigste tenkere. «Dobbeltgjenger. En reise inn i speilverdenen» er hennes nyeste bok. Foto: MARK BLINCH / Reuters / NTB

På den ene siden gjør den nye boken et dypdykk i fenomenet dobbeltgjengeri, der Klein byr på et humoristisk innblikk i hvor pinlig hun syntes det er å bli forvekslet med Wolf.

Samtidig ble Klein dypt fascinert av sin navnesøsters overgang fra å være hyllet feministikon etter utgivelsen av boken «The beauty myth» i 1990, til å bli blant Steve Bannons favorittgjester på hans mildt sagt kontroversielle programkonsept «War room».

Hoveddelen av «Dobbeltgjenger» går i dybden av «Andre Naomi» og tankegangen bak hennes og hennes medborgere i Speilverden sin virkelighetsforståelse.

Dobbeltgjengerperspektivet brukes som brekkstang til å se nærmere på flere av vår tids mest splittende emner, som rasisme og moderne kolonialisme.

«Er de stadig mer voldelige konspirasjonsteoretikerne i speilverdenen redde for å bli hentet inn, okkupert og nedslaktet fordi de på et eller annet nivå er klar over at dette er den folkemorderiske atferden som skapte og opprettholder deres relative, men stadig skjørere privilegier?», skriver Klein.

Imponerende bok

Koronapandemien har en stor rolle i denne boken. Naturlig nok, da pandemien gjorde grøften stadig dypere mellom folk som tidligere hadde delt politisk ståsted, samtidig som den skapte nye, uventede meningsfellesskap.

Mange har forsøkt å beskrive det før, men Klein gir blant de beste beskrivelsene av det merkelige stedet der ytre høyre og fritenkende hippier har funnet hverandre gjennom en felles avsky mot staten, som jeg har lest.

De aller mest tankevekkende perspektivene på kognitiv dissonans hun stadig møter i Speilverden kommer når Klein, som selv er jødisk, bruker Israels undertrykkelse av Palestina og palestinere som eksempel:

«Det var som om likhetslengselen ble gitt en ny tolkning, ikke som retten til å ikke bli utsatt for diskriminering, men som retten til å diskriminere. Kolonialisme tolket som kompensasjon for folkemord».

Klein er sylskarp i sine betraktninger, men stadige hopp mellom emner og referanser gjør boken noe kaotisk å lese.

Det kan neppe ha vært noen enkel jobb for oversetter Anders Dunker, men de stedene der sjargongen i Speilverden ikke lar seg oversette, byr han på innsiktsfulle forklaringer.

«Dobbeltgjenger» er et imponerende stykke arbeid i å beskrive det kaoset som nå utgjør vestens splittede virkelighetsforståelse post-korona.

Read Entire Article