Amnesty frykter Støre ikke tør bruke utestemmen under lunsj med emirat-prins

3 hours ago 5


Mandag tar statsminister Jonas Gahr Støre imot kronprinsen av Abu Dhabi til arbeidslunsj i regjeringens representasjonsanlegg.

Sheikh Khaled bin Mohammed bin Zayed Al Nahyan kommer på offisielt besøk til Norge fra De forente arabiske emirater.

Indias statsminister Narendra Modi tar imot Abu Dhabis kronprins Sheikh Khaled Bin Mohammed Bin Zayed Al Nahyan

Kronprins Sheikh Khaled bin Mohammed bin Zayed Al Nahyan reiser rundt i verden. Her fra et offisielt besøk hos Indias statsminister Narendra Modi i september.

Foto: Manish Swarup / AP/NTB

Den norske regjeringen trekker selv fram at landet «spiller en viktig rolle i regionen».

Frykter næringssamarbeid tar opp tiden

De nevner i en pressemelding om besøket at de er en stor energiprodusent som prioriterer det grønne skiftet, ny teknologi, og at landet er viktig for norsk maritim næring.

At muligheter for næringssamarbeid prioriteres når ledere fra Norge og Emiratene møtes, bekymrer Amnesty.

– Så langt ser vi at det er næringslivet de har flagget høyest. Så vi er bekymret for at det skal overskygge alt, og at ikke menneskerettighetene får nok plass, sier politisk rådgiver Frank Conde Tangberg i Amnesty.

Amnesty mener at De forente arabiske emirater spiller på myk makt, og at landet systematisk spiller på fredsdiplomati, klimadiplomati, og økonomi, til å skaffe seg innflytelse internasjonalt.

Frank Conde Tangberg fra Amnesty sees foran noen trær

Frank Conde Tangberg fra Amnesty frykter menneskerettigheter ikke får nok plass under arbeidslunsjen Støre skal ha med kronprinsen.

Foto: Tommy Iversen / NRK

Da kan de klare å unngå diskusjoner om menneskerettigheter i eget land.

– Emiratene har en evne til å gjøre seg uunnværlig i internasjonale relasjoner. Vi frykter at det innskrenker norske myndigheters vilje til å snakke med utestemme om de grove menneskerettighetsbruddene som foregår der, sier Tangberg til NRK.

– Må ta opp grove menneskerettighetsbrudd

Amnesty mener at landet samtidig som de var vertskap for det store globale klimatoppmøtet i fjor, gjennomførte en stor masse-rettssak mot menneskerettighetsforkjempere og dissidenter.

– De frykter ikke å begå grove brudd på menneskerettighetene selv når alle øyne er på dem, sier rådgiveren.

Amnesty forventer at statsminister Støre, og en Arbeiderparti-ledet regjering bruker anledningen til å ta opp forholdene for arbeidere i De forente arabiske emirater.

– Du mener det må tas opp under dette offisielle besøket?

– Ja, det er klart når kronprinsen fra De forente arabiske emirater, fra Abu Dhabi, kommer hit. Så er det helt naturlig at en arbeiderpartiledet regjering tar opp saken til migrantarbeidere, som utnyttes på det groveste i Emiratene. At de tar opp skeives rettigheter, at de tar opp kvinners rettigheter, og ikke minst ytringsfrihetsproblematikk, som de har i De forente arabiske emirater, sier Tangberg.

Amnestys Frank Conde Tangberg viser fram oppfordringen til Støre som han la ut på X med ønske om hvilke saker Norge burde konfrontere Emiratene med

Amnestys Frank Conde Tangberg viser fram oppfordringen til Støre som han la ut på X med ønske om hvilke saker Norge burde konfrontere Emiratene med

Foto: Tommy Iversen / NRK

– Vil holde samtalene konstruktive

Statsminister Jonas Gahr Støre svarer ikke på oppfordringen fra Amnesty selv.

Fra Støre-regjeringen svarer statssekretær Andreas Kravik fra Arbeiderpartiet.

Han sier det ikke er noe problem for regjeringen eller Støre å ta opp menneskerettigheter når de er vertskap for det offisielle besøket fra Emiratene.

– Vi har lang erfaring i å ta opp menneskerettighetsspørsmål med Emiratene. Det er noe vi har gjort i FN flere ganger, og noe vi har gjort også når vi møter dem direkte. Vi kommer også til å gjøre det denne gangen. Så vi er helt komfortable med å ta opp menneskerettighetsspørsmål, sier statssekretær Kravik (Ap) i Utenriksdepartementet.

Andreas Motzfeldt Kravik

Statssekretær Andreas Kravik i UD er vertskap for det offisielle besøket.

Foto: Anders Tvegård / NRK

– Kommer Støre til å bruke utestemme, sånn som Amnesty mener han må gjøre?

– Statsministeren kommer til å gjøre dette på samme måte som han har gjort tidligere. Nemlig å være tydelig og konstruktiv når vi tar opp disse tingene. Men vår erfaring er at for å ha en reell effekt, så er det viktig at man har de samtalene på en konstruktiv og skikkelig måte. Dermed må vi ta det opp på en effektiv, nøktern og ordentlig måte, sier Kravik.

Kravik forteller at regjeringen er enige med Amnesty i at det er utfordringer med menneskerettigheter i De forente arabiske emirater.

– Det er problematiske forhold i Emiratene når det gjelder kvinners rettigheter, når det gjelder migranters rettigheter, når det gjelder diverse menneskerettsspørsmål knyttet til vilkårlige fengslinger, ytringsfrihet og forsamlingsfrihet. Dette er ting vi er opptatt av å ta opp, sier statssekretæren.

Les også:

Hør siste podkast-episode fra Urix:

Publisert 06.10.2024, kl. 14.18

Read Entire Article