Amerikansk Midtøsten-ekspert: – Israels motangrep blir omfattende

4 days ago 6


Kortversjonen

  • Iran har skutt missiler mot Israel etter henrettelsen av Hizbollah-sjef Nasrallah.
  • Israel planlegger en omfattende respons, ifølge Midtøsten-ekspert Aaron David Miller.
  • USA risikerer å bli involvert, spesielt hvis Iran angriper amerikanske baser i Irak eller saudiske oljerigger.

– Iran måtte tydeligvis finne en måte å svare på henrettelsen av Hizbollah-sjef Nasrallah. Mange trodde det ville bli en mer balansert respons for å unngå israelske motangrep, men jeg kan si her og nå at israelernes motangrep blir omfattende.

Det sier Aaron David Miller til VG.

Historikeren og Midtøsten-eksperten var i 20 år rådgiver for USAs utenriksministre, og forhandler i Israel/Palestina-saken.

Bilde av Midtøsten-ekspertMidtøsten-ekspert

Aaron David Miller

Iran har skutt missiler mot Israel tirsdag.

Dettes skjer som en reaksjon på at Israel har sendt bakkestyrker til Libanon etter dager med luftangrep mot nabolandet, der flere ledere i den sjiamuslimske, Iran-støttede Hizbollah-bevegelsen er blitt drept.

Miller sier motangrepet vil bli noe helt annet enn vi så i april, da Israel gjengjeldte angrep fra Iran med begrensede luftangrep mot militære mål i Iran.

– Dette vil bli en mye større respons.

– Hva kan det innebære, helt konkret?

– Motangrepet vil bli rettet mot iranske militærbaser, men hvor stort det blir avhenger av antall dødsfall i Israel.

– Er dette den store krigen som mange har fryktet?

– Dette er starten på noe Midtøsten ikke har opplevd før.

– Vi visste at det ville begynne med en eskalering i Libanon. Men ikke mange hadde trodde at de siste to ukenes hendelser ville finne sted, svarer Miller, og sikter til personsøkerangrepene.

– Hva er USAs rolle i dette, som Israels viktigste støttespiller?

– Amerikanske soldater på militærbaser i Irak kan bli angrepet. Og hvis det blir virkelig ille vil Iran angripe saudiske oljerigger i Gulfen. Da blir det vanskelig for USA å holde seg utenfor, og vi risikerer en massiv amerikansk respons mot Iran direkte.

Bakgrunn: Derfor støtter USA Israels krig

Men Miller understreker at det er mye vi ikke vet, at alt avhenger av Midtøsten-rivalenes neste skritt.

USA har allerede to hangarskip i regionen, og et tredje skal være på vei.

 Ingeborg Huse Amundsen / VGVG fikk gå om bord på ett av USAs hangarskip, George Washington, fra marinens base i Norfolk, Virginia i fjor. Foto: Ingeborg Huse Amundsen / VG

– Slik du ser det, hva er beste og verste scenario nå?

– Det er vanskelig å si. Men Israel girer opp til en alvorlig respons mot Iran. Vi står på terskelen til en voldsom eskalering. Hvor ille det blir, vet vi ikke ennå.

– Hvordan påvirker situasjonen Gaza?

– Tragisk nok blir Gaza dratt rett inn i dette. Israel kjemper ikke lenger en en-frontkrig mot Hizbollah, men kriger nå mot militsen på to fronter. Derfor er Gaza-fronten blitt enda mer viktig.

PS! I en e-post til sine tilhengere legger USAs ekspresident Donald Trump skylden på Kamala Harris og Joe Biden. Da han var president, var Iran holdt i sjakk, skriver han:

«De var utsultet på penger, totalt kontrollert og desperate etter å gjøre en avtale. Kamala oversvømmet dem med dollar, og siden den gang har de eksportert terror over alt og skapt uro i Midtøsten».

Read Entire Article