Amerikansk ektepar døde i Hajj-katastrofen: – De hadde spart hele livet

5 months ago 58


Over 1300 mennesker er døde etter den ekstreme heten under årets pilegrimsferd.

Ekteparet Alhaji Alieu Dausy og Haja Isatu Wurie var aktive i kampanjen til den demokratiske senatskandidaten Angela Alsobrooks fra Maryland. Foto: Angela Alsobrooks via X
  • Bilde av Ingrid Hovda Storaas
mandag 24. juni kl. 04:24

Muslimer fra hele verden reiser årlig til Saudi-Arabia for å delta i den fem dager lange pilegrimsferden Hajj.

I år var Hajj, som trekker store folkemengder, preget av ekstrem hete. Over 1300 mennesker har mistet livet, sier saudiarabiske myndigheter søndag.

Til CNN sier Saida Wurie at to av dem er foreldrene hennes: Alieu Dausy Wurie (71) og Haja Isatu Wurie (65) fra Bowie i den amerikanske delstaten Maryland.

Folk samler seg på Arafatberget 15. juni. Det var hit foreldrene var på vei da datteren Saida sist hørte fra dem, forteller hun. Foto: Rafiq Maqbool / AP / NTB

– De hadde spart til dette hele livet, sier hun til kanalen, og forteller at foreldrene hadde kjøpt en reisepakke fra et amerikansk reisebyrå til 23.000 amerikanske dollar, over 240.000 norske kroner.

Ifølge datteren var pilegrimsferden en livslang drøm for foreldrene.

Den demokratiske Maryland-politikeren Angela Alsobrooks deler også dødsfallene på X. Hun skriver at ekteparet var aktive i hennes kampanje for å bli valgt inn i det amerikanske Senatet.

– De døde under en pilegrimsreise til Mekka på grunn av den ekstreme heten. Haja Isatu Wurie var et svært aktivt medlem i vårt lokalsamfunn. Hun var involvert i flere organisasjoner, og hun bidro til å endringer som kunne merkes både lokalt og globalt, skriver Alsobrooks.

– De vil bli dypt savnet, legger hun til.

I år deltok over 1,8 millioner mennesker på Hajj, skriver AP.

Pilegrimsferden er en av islams fem søyler og defineres ifølge islamsk lov som en religiøs plikt for alle muslimer som har mulighet til å gjennomføre den.

Mandag forrige uke ble det målt 51,8 grader i Mekka, og pilegrimer har fortalt om grusomme scener.

– Det lå lik på bakken i Arafat, Mina og på vei til Mekka, sier 31 år gamle Mohammed Egypt til nyhetsbyrået AFP.

– Jeg så folk plutselig kollapse og dø av utmattelse, la han til.

Muslimske pilegrimer går rundt Kaba i Mekka, det helligste stedet i islam 17. juni. Foto: Rafiq Maqbool / AP / NTB

Datteren Saida forteller at hun sist snakket med foreldrene sine 15. juni, da hun fikk en tekstmelding fra moren som sa at de hadde ventet i flere timer på transport til Arafatberget.

I en ny melding sa moren at de valgte å gå istedenfor, og at de hadde gått i rundt to timer.

Saida sier hun fikk dødsbudskapet fra det amerikanske konsulatet i Jeddah, som sa foreldrene hadde mistet livet samme dag, den 15. juni.

Amerikanske myndigheter bekrefter til CNN at flere amerikanere er blant de døde, men de vil ikke si noe spesifikt om ekteparet Wurie.

Nå jobber datteren Saida sammen med brødrene sine for å finne ut hvor foreldrene er begravet.

– Vi spurte myndighetene i Saudi-Arabia om de kunne ta vare på kroppene deres sånn at vi kunne reise dit og i det minste gi dem en skikkelig begravelse med barna deres til stede, og slik at vi kunne identidisere dem. Dessverre har de allerede blitt gravlagt, sier Saida.

Søndag sa Saudi-Arabias helseminister Fahd bin Abdurrahman Al-Jalajel at de døde er gravlagt i Mekka, skriver AP.

I islam er skikken at døde skal begraves så raskt som mulig, og aller helst innen 24 timer etter dødsfallet.

Read Entire Article